Podrška Portugalije Srbiji na polju evrointegracija

Ministarka pravde naglasila je da je Srbija privržena reformama i evropskom putu i u tom svetlu upoznala ambasadorku Portugalije o aktivnostima na polju jačanja vladavine prava

  • 0
Maja Popović, Marija Virdžinija Mendez De Silva Foto: mpravde.gov.rs

Ministarka pravde Maja Popović i ambasadorka Portugalije u Srbiji Marija Virdžinija Mendez da Silva Pina razgovarale su o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti pravosuđa, kao i podršci Srbije na polju evriontegracija, posebno imajući u vidu da je Portugalija 1. januara 2021. godine preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

Ministarka pravde naglasila je da je Srbija privržena reformama i evropskom putu i u tom svetlu upoznala ambasadorku o aktivnostima na polju jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije, između ostalog, i kroz jačanje odeljenja koja se bave borbom protiv korupcije.

Ministarka je ponovila da je strateški cilj Srbije ulazak u EU i da od Portugalije, kao prijateljske zemlje, očekuje podršku na tom putu.

Da Silva je najavila dodatni angažman Portugalije, kao predsedavajuće EU, u oblasti evrointegracija Srbije i podsetila da će jedan od prioriteta njene zemlje tokom tog perioda biti napredak u pristupnom procesu Zapadnog Balkana, uključujući i otvaranje novih poglavlja sa Srbijom.

Ambasadorka je čestitala ministarki na imenovanju, posvećenosti i aktivnosti u jednoj od najvažnijih oblasti za Srbiju i ceo proces pridruživanja.

Ambasadorka Portugalije predložila je neposrednu saradnju Pravosudne akademije i portugalskog Pravosudnog centra čiji je završetak, kako je naglasila, u toj zemlji jedini način za ulazak u pravosudni sistem, što je ocenjeno primer dobre prakse. Ministarka Popović je dodala da upravo ustavne promene u Srbiji podrazumevaju da bi završetak Pravosudne akademije bio jedini put da sudije i tužioci uđu u pravosudni sistem.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA