Vlada Srbije usvojila niz sporazuma i programa

Između ostalog usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o statusu između Srbije i Evropske unije o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Srbiji

  • 0
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, kojom će biti unapređena saradnja dve susedne države u ovoj oblasti.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o statusu između Srbije i Evropske unije o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Srbiji.

Usvajanjem ovog zakona uspostaviće se pravni okvir koji će na sveobuhvatan način urediti sve aspekte koordinacije potrebne za sprovođenje akcija Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu koje se mogu odvijati na našoj teritoriji i predstavljaće osnovu za donošenje operativnih dokumenata o zajedničkoj sradnji.

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Sjedinjenih Meksičkih Država.

Potpisivanjem ovog sporazuma stvara se novi pravni okvir za realizaciju bilateralne saradnje na savremen način, s obzirom na to da je prethodni ugovor o kulturnoj razmeni sa Meksikom potpisan 1960. godine.

Na današnjoj sednici usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa za promociju i popularizaciju inovacija i inovacionog preduzetništva za 2021. godinu za čiju realizaciju je obezbeđeno 70 miliona dinara.

Na ovaj način država želi da podstakne građane, a posebno mlade da razmišljaju na preduzetnički način, kao i da ih ohrabri da u većoj meri osnivaju svoje inovacione i tehnološke startap kompanije.

Vlada je izdvojila 100 miliona dinara za realizaciju Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva za 2021. godinu.

Sredstva će biti upotrebljena za promociju ženskog inovacionog preduzetništva na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i za direktnu podršku realizaciji njihovih preduzetničkih ideja i ostvarivanja značajnije uloge žena preduzetnica na tržištu rada, gde će se one naći kao vlasnici, osnivači ili deoničari privrednih subjekata.

U cilju priprema za učešće u procesu ekonomskog i fiskalnog nadzora država članica Evropske unije, Vlada Srbije je usvojila Program ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine, kao država kandidat za prijem u članstvo u EU.

U okviru Programa, prioritetne strukturne reforme odnosiće se na: tržišta energije i transporta, poljoprivredu, industriju i usluge, poslovni ambijent i borbu protiv sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalnu transformaciju, reforme u oblasti ekonomskih integracija, obrazovanje i veštine, zapošljavanje i tržište rada, kao i zdravstvenu i socijalnu zaštitu, saopštile je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA