Kancelarija za KiM o presudi Srbinu Goranu Đokiću: Primer kako se gaze pravo i pravda

Kancelarija očekuje da pravda bude zadovoljena i Đokić oslobođen

  • 13
Petar Petković Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Presuda suda u Prištini kojom je Srbin Goran Đokić osuđen na 12 godina zatvora zbog navodnog kršenja običaja rata, najflagrantniji je primer kako se na takozvanom Kosovu gaze pravo i pravda, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Doneta prvostepena presuda, koja je neutemeljena na dokazima i iskazima svedoka, jer ni jedan jedini očevidac nije prepoznao Đokića kao izvršioca dela, pokazuje pristrasnost i ostrašćenost sudskih instanci, kaže se u saopštenju.

Kancelarija podseća da je Tužilaštvo u Prištini proširilo optužnicu pet dana pre izricanja presude Đokiću, što je "procesno nedopustivo, jer u toku samog postupka nije nađen nijedan dokaz protiv optuženog".

Zbog toga se, kako se ističe, "drugačije ne može tumačiti ova sramna presuda, nego kao suđenje nečijoj etničkoj pripadnosti, ispred prava i pravde".

Nakon odlaska međunarodnih sudija iz Euleksa suđenja za zločine tokom rata na KiM sude samo lokalne sudije Albanci, koji se ne usuđuju da donose oslobađajuće presude protiv Srba, uprkos svim dokazima.

Ovom presudom je, dodaje se u saopštenju, Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje i advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložiće žalbu na ovu prvostepenu presudu.

Kancelarija očekuje da pravda bude zadovoljena i Đokić oslobođen.

Podsećao sudija Departmana za teška krivična dela u Prištini saopštio je danas odluku suda kojom je Zoran Đokić iz Peći osuđen na zatvorsku kaznu od 12 godina zatvora.

Kako je naveo sudija, Đokić je proglašen krivim za zločin "koji je sa kriminalnim grupama počinio protiv civilnog stanovništva, aprila i marta 1999. godine, u naseljima kod Solitera i Kristal u Peć".

Đokić je osuđen na osnovu optuzbi da je učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanjh i proterivanju Albanaca iz svojih kuća, saopštio je sudija.

Zoran Đokić je uhapšen na prelazu Jarinje i u pritvoru je od drugog februara 2019. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manjača

    11. februar 2021 | 17:16

    I šta je sad država učinila , šta je Srpska lista učinila......jedno veliko NIŠTA ! DOVOLJAN DOKAZ DA SE NEPITAMO NI ZA ŠTA NA KOSOVU !

  • Dobro je

    11. februar 2021 | 19:02

    Da su mu sudili u srbiji dobio bi dozivotnu.

  • ANTE BAN

    11. februar 2021 | 18:49

    iva izjava voditelja ove "kancelarije"-pokazuje kako lupetaju napamet i kako namijerno dižu tenzije! Time ne mogu pomoći osudjenom, a kosovskim Srbima samo odmažu. Imaju li dokaze da je dotični nevin? Ako imaju, -neka ih podastru! No, pošto ih ne ističu i ne navode, očito da samo lupetaju i pričaju napamet!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA