≫ 

Vučić dodelio priznanja povodom Dana državnosti: Na Sretenje uručena odlikovanja zaslužnima

Odlikovano je čak 164 pojedinca i institucija, među kojima je i 20 stranih državljana, a 20 odlikovanja dodeljeno je posthumno

  • 57

Video: Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije povodom Dana državnosti.

Ceremonija dodele održana je u Palati Srbija.

Odlikovano je čak 164 pojedinca i institucija, među kojima je i 20 stranih državljana, a 20 odlikovanja dodeljeno je posthumno.

Ceremonija odlikovanja počela je izvođenjem himne Republike Srbije "Bože pravde".

Među nagrađenima koji su u Palati Srbija dobili odlikovanja su režiser Emir Kusturica, frontmen grupe "Riblja čorba" Borislav Bora Ðorđević, kao i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji.

Među dobitnicima sretenjskih priznanja je i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Njega je predsednik odlikovao Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje.

Ordenom Republike Srbije na lenti predsednik je odlikovao Jurija Borisova, koji je danas u zvaničnoj poseti Beogradu, kao i zamenika predsednika Vlade RF i Prokopisa Pavlopulosa, bivšeg predsednika Grčke.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra i pekinški Institut za genetska istraživanja.

Sretenjski orden prvog stepena pripao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu UB i glumačkoj legendi Aleksandru Berčeku, dok je Sretenjski orden drugog stepena zaslužio književnik Pero Zubac.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su Predrag Gage Antonijević, muzičar Stefan Milenković, Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, kao i slikara Milan Cile Marinković i operska diva Jadranka Jovanović.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja "Dare iz Jasenovca" Nataša Drakulić.

Sretenjsko priznanje dobili su i devetoro kineskih lekara koji su se u našoj zemlji, rame uz rame, borili protiv kovida 19 sa našim zdravstvenim radnicima.

Na listi za dodelu priznanja povodom Dana državnosti Srbije našlo se i sedmoro novinara, a novinari koji su odlikovani su sa televizija Prva, B92, Pink, N1 i kineske China Central Television (ČTV), kao i dnevnih listova Politika i Džerusalem Post.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i lično herojstvo u lečenju i zaštiti stanovništva Srbije posthumno su odlikovani: dr Anđelka Bačvanin, dr Aleksandar Jovanovski, dr Jugoslav Grubor, dr Bora Evtov, dr Svetlana Vukčević, dr Slaviša Nestorović, dr Slobodan Kozaković, dr Mirjana Vignjević, dr Slobodan Blagojević, dr Miodrag Jorović, dr Danijela Gordić, dr Bogdan Dejanović, dr Renata Saić Eminović, Marko Bjelica i Slađana Milenković.

Zlatnom medaljom za zasluge postuhmno su odlikovani i glumac Ivan Bekjarev, kapetan, pilot, instruktor i ispitivač Er Srbije Svetislav Vranić, kapetan Goran Veličkovič, pilot Er Srbije.

Postuhmno je odlikovan i Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Obraćanje predsednika Srbije: 

- Srbija vam je večno zahvalna, i vama koji ste kulturu i umetnost proslavili u svetu, vama lekarima koji ste ovde i koji ćete nastaviti da se borite za živote naših ljudi, i onima koji su svoje živote dali. Srbija mira i više od svega i pre svega Srbija slobode, srećan praznik i živela Srbija - zaključio je Vučić.

On je rekao da će laureati biti primer na svakom mestu, primer generacijama koje dolaze i da su dokazali da su velika dela jednostavna.

- Ovde smo da odamo počast hrabrosti, časti...Dati Srbiji ne tražeći ništa zauzvrat, žrtvovati se za nju, najviše je što neko za života može da uradi. I zato danas Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjima koje može da pruži, ljudima koji su dali i čija će imena večno pamtiti - istakao je Vučić.

Kako je rekao danas se odaje počast baš onima koji su nesebično davali ovoj zemlji, pa i strancima koji su je podržavali.

- Danas 40 dana posle Božića slavimo Sretenje, za nas Srbe i bukvar i čitanka, vreme preispitivanja našeg naroda ma gde on živeo. Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za Srbiju, dan koji nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, daje energiju našem narodu u Crnoj Gori - kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas veliki dan za Srbiju, naš nacionalni praznik, dan kada se rađala moderna srpska država, kada je veliki vožd, a narodni čovek Karađorđe podigao ustanak i dan kada je donet ustav ispred svog vremena.

Dan državnosti - Sretenje obeležava se danas i sutra u znak sećanja na dva važna istorijska datuma. Ovaj dan je i Dan ustavnosti Srbije.

Dva značajna istorijska događaja, desila su se na današnji datum: 1804. godine pokrenut je Prvi srpski ustanak sa Karađorđem na čelu, a 1835. godine donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i prvi na prostoru bivše Jugoslavije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borislav

    15. februar 2021 | 11:35

    Država ne zaboravlja one koji su dali deo sebe...

  • mila

    15. februar 2021 | 12:12

    Ponosni smo na sve, posebno na nase lekare koji su to zasluzili, oni su nasi borci, sve cestitke.

  • Dragan

    16. februar 2021 | 02:45

    Čestitam dobitnicima odlikovanja a svaki orden, zastava, zvezda su otišle u zaslužene ruke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA