U Orašcu obeležen Dan državnosti, Brnabić poručila: Duh sretenjske Srbije vodi i inspiriše i danas

- I u vremenu krize rodoljubivi i slobodarski plamen Sretenja nastavlja da bukti u našim srcima - poručila je Brnabić

  • 1
Orašac, Sretenje, Ana Brnabić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Orašcu gde je odražana državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti - Sretenje, da duh sretenjske Srbije vodi i inspiriše i danas kada je Srbija postala jaka i moderna država koja vrednuje svoju istoriju i tradiciju i brine o građanima, nacionalnim interesima i ekonomiji.

Na svečanosti koju su predvodila sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, ona je poručila da Sretenje danas obeležavamo u svetu kakav nismo mogli da zamilismo pre godinu dana, u svetu suočenom sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata u kome se zbog pandemije sve preko noći promenilo i da prolazimo kroz nezabelezene izazove.

- I u vremenu krize rodoljubivi i slobodarski plamen Sretenja nastavlja da bukti u našim srcima - poručila je Brnabić i dodala poruke ustanka i Sretenjskog ustava gore kao neugasiv plamen slobode.

- Srećan Dan državnosti našoj Srbiji, da je sve jača i bogatija, građani srećniji i ponosniji - poručila je Brnabić na početku i kraju obraćanja.

Ona je istakla da se sve preko noći zbog pandemije promenilo i da svi prolazimo kroz nezabelezene izazove.

Orašac, Sretenje Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- I u vremenu globalne krize država Srbija i njeni građani dokazuju da slobodarski, nezavisan i pravdoljubiv plamen Sretenja nastavlja da bukti u našim srcima - poručila je Brnabić i dodala poruke ustanka i Sretenjskog ustava gore kao neugasiv plamen slobode.

Kazala je i kada predsednik Aleksandar Vučić kaže da je Sretenje crveno slovo, to nije samo posveta precima već i poruka da iskra upaljena ustankom iz 1804, a razbuktana ustavom iz 1835. danas gori kao neugasiv plamen slobode i nezavisnosti Srbije i naseg naroda.

Takva Srbija je danas primer drugima u svetu, priča se o njoj kao o predvodniku borbe za očuvanje narodnog zdravlja, drzava koja zahvaljujući sopstvenim snagama postala najbolje organizovana na planeti u vakcinaciji i borbi protiv kovida, istakla je premijerka.

Ona je ukazala da Srbija i u ovako tragičnim vremenima nastavlja da pomaže susede i doprinosi sve stabilnijem i povezanijem regionu.

Orašac, Sretenje Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Glas i mišljenje takve Srbije se danas više čuje i poštuje u međuanarodnoj političkoj areni, a ponosni smo i što imamo prijatelje i partnere u svim delovima sveta - istakla je Brnabić i dodala da je takva Srbija 2020. zavrsila kao ekonomski prvak u Evropi.

Istakla je da je "naša Srbija" sve jača i sve bolje mesto za zivot.

- Sigurna sam da bi danas na ovom mestu naši preci bili ponosi kako se Srbija bori sama svojim resursima i sopstvenim znanjem u ovako teskim vremenima - istakla je ona.

Poručila je da se Srbija konačno vraća sebi, da se nakon mnogo vremena i muka okreće svojoj istoriji i tradiciji, ukazujući na spomenik Stefanu Nemanji, autoputeve koji su nazvani po voždu Karađorđu i Milošu Velikom.

Orašac, Sretenje Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Na današnji dan, istakla je, sećamo se junačkog uzvika "Usta raja ko iz zemlje trava" koji se čuo pre 217 godina na istorijskom zboru, i da je tada posle više vekova ponovo upaljena iskra slobode i državnosti, pokrenuta borba za kulturnu i političku emancipaciju i trajno obnavljanje srpske državnosti.

Priv srspki ustanak jedinstven je u evropskpoj istoriji, rekla je podsetila na veličanstvene bitke na Ivankovcu, Mišrau, Deligradu...

- Znali su Srbi da samo uz jake institucije i ulaganje u obrazovanje možemo biti uspešni u tom cilju", istakla je, između ostalog, Brnabićm, uz čestitkke svim građanima i u želji da Srbija, kako je rekla, bude sve jača i bogatija, a građani srećniji i ponosniji - rekla je ona.

Orašac, Sretenje Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je u lično i u ime građana Republike Srpske čestitala građanima Srbije i rukovodstvu Dan državnosti uz želju da svako zajedničko okupljanje bude znak još čvršćeg jedinstva i zajedništva Srbije i Republike Srpske poručila je da je današnja Srbija je dokaz da su sve prepreke u prošlosti uspešno savladane i da je Srbija dovoljno jaka i odlučna da se uhvati u koštac sa onim izazovima koje nosi budućnost Ceremonija je počela pomenom koji služio episkop šumadijski Jovan, a posle toga Brnabić i Cvijanović su položile vence kod spomenika voždu Karađorđu.

Orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu Srbije "Bože pravde", a u okviru kulturno-umetničkog programa izvedena je pesma "Vostani Serbije" i monolog Karađorđa.

Ceremoniji su prisustvovali ministri u Vladi Srbije Maja Popovuć, Jadranka Joksimović,Marija Obradović, Darija Kisić Tepavčević, Irena Vujović, Novica Toncev, kao predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije.

Zbog epidemiolške situacije obeležavanju Dana državnosti prisustvovao je manji broj građana nego prethodnih godina.

Položeni venci na sarkogaf Karađorđa na Oplencu

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević danas je, u okviru obeležavanja Dana državnosti Srbije - Sretenja, položila lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Topola, zadužbine Kralj Petar Prvi, udruženja SUBNOR i SUBOS, kao i građani.

Početak ceremonije, pre koje je služen pomen, obeležila su crkvena zvona.

Povodom Sretenja, ranije danas u Orašcu održana je centralna državna ceremonija uz prisustvo predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Video: Položeni venci na sarkogaf Karađorđa na Oplencu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA