Bećirović o pregovorima sa Prištinom: "Ovakav dijalog i način na koji je vođen ne zaslužuje pažnju"

- EU je porazila samu sebe na Kosovu, a da ne spominjemo propalu misiju Euleksa na Kosovu - rekao je direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane

  • 1
Srbija, Kosovo, zastave Foto ilustracija: Shutterstock

Direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović ocenio je danas da se ne sme potcenjivati važnost dijaloga između Beograda i Prištine, ali i da je verovatno budući premijer privremenih institucija u Prištini, Aljbin Kurti u pravu kada kaže da mu dijalog nije prioritet ako se gleda, kako napominje, u kontekstu EU.

- Ovakav dijalog i način na koji je vođen ne zaslužuje nikakvu pažnju, a kamoli prioritet. EU je porazila samu sebe na Kosovu, a da ne spominjemo propalu misiju Euleksa na Kosovu - rekao je Bećirović za Kosovo onlajn.

On podseća da je na KiM potrošeno preko dve milijarde evra i pita gde je nestao taj novac poreskih obveznika EU?

- Iskreno se nadam da će se o tome jednog povesti i provesti istraga unutar EU i utvrditi vinovnici neviđenog kriminala i korupcije od strane zvaničnika EU - rekao je Bećirović.

On međutim ukazuje da treba biti svestan činjenice o važnosti okončanja dijaloga, jer, kako kaže, zbog njega trpe ne samo zvanični Beograd i Priština nego ceo region.

Srbija, Kosovo, zastave Foto ilustracija: Shutterstock

- Ne smemo potcenjivati važnost dijaloga. EU može popraviti svoju grešku, tako da obe zemlje postanu članice EU potpisivanjem pravno-obavezujućeg sporazuma. Bez toga neće biti okončanja dijaloga, jer sasvim sigurno je već jasno da Srbija neće ništa potpisati blanko - istakao je Bećirović.

On smatra i da su izborni rezultati na Kosovu i pobeda Samoopredeljenja očekivani, kao i da bi ovo mogle biti prve značajnije promene još od 1999. godine.

Bećirović navodi da je uspeh Samoopredeljenja i njenog lidera Aljbina Kurtija pokazao da su se građani oslobodili straha.

- Taj strah su produkovale političko-mafijaške strukture, koja su bukvalno harale Kosovom. Potezi koje treba povući moraju biti odmereni i mudri, kako bi došlo do demontaže režima Hašima Tačija, a to znači da Ramuš Haradinaj ne bi smeo biti deo novih vladajućih struktura, jer on simbolizuje ono što je najgore na Kosovu, a to su počinjeni ratni zločini i kriminal. Ko želi bolju budućnost Kosova treba bežati od Haradinaja, jer sa njim nema bolje budućnosti, nego je to samo vraćanje na staro - upozorio je Bećirović.

Aljbin Kurti Aljbin Kurti - Foto: Profimedia

O tome hoće li Kurti napraviti širu koaliciju i imati dve trećine poslanika za izbor predsednika, direktor IFIMES-a navodi da je od suštinske važnosti da Ramuš Haradinaj ne bude deo naredne vlasti.

- Ukoliko Alijansa za budućnost Kosova i Ramuš Haradinaj budu deo nove vladajuće većine ta vlada će biti u startu inficirana i paralizovana - navodi Bećirović i napominje da Kurti mora pokazati "veličinu modernog političara" i velikodušnost prema manjinama i praviti inkluzivno društvo njihovim učešćem u novoj vladi.

- Pitanje izbora predsednika tzv. Kosova je daleko šire i tu je snažan uticaj međunarodne zajednice, posebno SAD, tako da se i tu može osigurati dvotrećinska većina. Praksa je pokazala da je tako bilo u prošlosti", zaključio je Bećiri za Kosovo onlajn.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    16. februar 2021 | 12:31

    Zašto bi on stvarao koaliciju sa Haradinajem? Kurti ima 56 zastupnika od 120 i potrebna su mu još petorica zastupnika da oformi vladu. Neka bude u koaliciji sa Srpskom listom koja je osvojila svih deset mesta koja pripadaju Srbima na Kosovu i tako će imati solidnu većinu. Uz neko nevažno ministarsko mesto za Srbe, koje će ovi histerično prihvatiti, i potkupiti još nekog iz liste a koji nije zadovoljan što on nije ministar imaće i blagonaklonost EU jer je pružio ruku Srbima. Nema više Olivera, Vučiću čuvaj se Senjske ruke?!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA