≫ 

Tužilac spreman za početak suđenja veteranima tzv. OVK na proleće

Tužilaštvo je ukazalo na do sada obelodanjene dokaze odbrani, kojih ima više stotina, navodeći da se za određene još neobelodanjene dokaze čeka odluka suda o zaštitinim merama

  • 0
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Foto: Tanjug/AP

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu najavilo je danas da će do 9. aprila završiti obelodanjivanje dokaza odbrani predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana tzv. OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Ubrzo nakon toga tužilaštvo će biti spremno za početak suđenja, koji će odrediti sud, navodi se pored ostalog u dopisu tužilaštva sudiji za prethodni postupak, pred sutrašnju statusnu konferenciju u procesu protiv Gucatija i Haradinaja.

Tužilaštvo je takođe ukazalo na do sada obelodanjene dokaze odbrani, kojih ima više stotina, navodeći da se za određene još neobelodanjene dokaze čeka odluka suda o zaštitinim merama.

Među dokazima su spisi, video i audio materijali, njihovi transkripti i drugo.

Gucati i Haradinaj su optuženi za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine.

Oslobodilačka vojska Kosova, OVK, teroristi Pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova - Foto: Profimedia/AFP

Specijalizovano tužilaštvo Kosova zatražilo je od suda da im produži pritvor, jer i dalje stoje razlozi zbog kojih im je pritvor određen-opasnost od bekstva, dalja opstrukcija postupka i zastrašivanje svedoka, te da nema mesta njihovom puštanju da se brane sa slobode.

Takođe je tražilo od suda da odbaci njihove zahteve kojima se osporava formalna ispravnost optužnice protiv njih i traži njeno odbacivanje.

Statusnoj konferenciji neće prisustvovati Haradinaj, a njegov advokat će sednicu pratiti video vezom.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv OVK, kako se navodi u optužnici terete da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

- Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća - navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova.

Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vrršili šodmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA