≫ 

Vučić posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem: Veoma je važan odnos države i crkve

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike

  • 54

Video: Vučić: Odnos države i crkve veoma važan

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem.

Ovo je prvi zvanični sastanak predsednika i novog srpskog patrijarha, sa kojim se Vučić susreo u Patrijaršiji, nakon samog ustoličenja.

Posle sastanka predsednik i patrijarh govorili su o detaljima sastanka i odgovarali su na pitanja novinara.

O filmu "Dara iz Jasenovca"

Poglavar SPC Porfirije izjavio je danas da je veoma važno to što je srpska kinematografija filmom "Dara iz Jasenovca" progovorila o stradanju srpskog naroda u Jasenovcu.

- Ne ulazeći u artističke argumente i kriterijume, mislim da je veoma važno što je prvi put srpska kinematografija progovirila filmskim šapatom o nečem što je bilo prekriveno maglom zaborava ili se tendeciozno decenijama skrivalo - rekao je Porfirije iznoseći utiske o filmu "Dara iz Jasenovca".

Ističe da je iznad svake politike i hladne faktografije imao "suzne molitve i pogled u nebo" pred najvećim sprskim stratištem.

Aleksandar Vučić Porfirije Patrijarh srpski Porfirije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Veoma je važno da se nekako izađe iz zaborava, a u isto vreme da ne bude povod za zlopamćenje, nego da svako zaviri u svoje srce i koliko god je moguće zavapi ka Gospodu, da nigde i ni nakom mestu se ništa slično ne dogodi - istakao je Porfirije.

Dodaje da Jasenovac nije prostor, kako je rekao, matematike i sabiranja i oduzimanja, već prostor gde SPC pokušava skromno, ali dostajanstveno, da organizuje mesto za molitvu.

- Tamo postoji manastiri, koji je organizovao vladika Jovan, gde monahinje neprestano upućuju molitve Bogu za dobro čitavom svetu i za sve ljude - naglasio je poglavar SPC.

Takođe, kaže da je video da je taj film izazvao i mnoštvo napada, ali da je svakako važno što prvi put naša kinematografija "filmskim špatom" govori o toj temi.

O izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji

Na pitanje kako vidi izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji Vučić je rekao da nije video detaljno i da će tek onda moći da komentariše.

Aleksandar Vučić Porfirije Predsednik Srbije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ne znam šta je bio sadržaj razgovora, ali svakako da sve što nam predstoji nije jednostavno ni lako. Ako znate američku poziciju dovoljno je da pročitate Bajdenovu čestitku nama i Prištini i da razumete našu poziciju. Ta situacija je za nas izuzetno teška. Najveće evropske sile dele stav američke administracije - rekao je Vučić.

"Prevario se ko misli da ćemo se odreći onog što je naše"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne zna šta je bio sadržaj razgovora novog američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ministrima EU, ali da svakako ono što predstoji Srbiji po pitanju KiM, nije ni lako ni jednostavno, ali i poručio da ako neko misli da će se Srbija lako odreći onoga što smatra svojim - taj se prevario.

Na konstataciju da je Blinken sa ministrima EU razmotrio zajedničku politiku prema Zapadnom Balkanu, pre svega o dijalogu Beorada i Prištine, te pitanje kakve pritiske očekuje, Vučić je rekao da ne zna šta je bio sadržaj tih razgovora, ali da svakako ono što predstoji Srbiji nije ni lako ni jednostavno.

Posebno, kaže, ako se zna američka pozicija, jer je dovoljno da se pročita čestitka američkog predsednika Beogradu i Prištini, pa da se razume u kakvoj je Srbija poziciji - izuzetno teškoj.

Aleksandar Vučić Porfirije Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Uz to, podsetio je da najveće evropske sile dele stavove nove američke amdinistracije, što samo potvrđuje da će Srbija biti pod pritiskom.

- U tom smislu, a rekao sam to i patrijarhu, upravo zbog toga što će biti u nemogućnosti da pokažu dominaciju na nekim većim i snažnijim silama od Srbije, zato će njihovo prisustvo na Zapadnom Balknau biti dominantnije - rekao je Vučić.

Na Beogradu je, navodi, da čuva mir, da razgovara i sa predstavnicim SAD, a da dijalog sa Prištinom nastavi pod okriljem EU, iako neće biti lako.

- Ali, ako misle da ćemo se lako odreći onoga što mislimo da je naše, iako oni ne misle da je naše, moj odgovor je - prevarili ste se - poručio je predsednik Srbije.

Obraćanje patrijarha Porfirija

Patrijarh Porfirije je rekao da je čuo, u kratkim crtama, elemenatrne osnove geopolitike u užem smislu, on je naglasio da nije političar zato što misli da je crkva saborni organizam, koji ima cilj da sabira, gradi mostove i otupljuje oštrice i prevazilazi polarizaciju.

- Pre svega crkva propoveda smisao postojanja svakog čoveka, nezavisno od naroda i okolnosti. Okolnosti mi često ne biramo već su one često vid promisli Božje i zato nemam pravo da se žalimo, već da sve što izgleda kao problem doživimo kao zadatak koji moramo rešiti - kazao je on.

Patrijarh je rekao da će činiti sve što je do njih, kao pastira, da srpskom narodu bude što bolje, ali ne na uštrb drugog naroda.

Aleksandar Vučić Porfirije Patrijarh je rekao da će činiti sve što je do njih, kao pastira, da srpskom narodu bude što bolje, a ne na uštrb drugog naroda - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- To ćemo postići putem dijaloga, a onda i prevazilaženju iskušenja. Ostaje da svi zajedno, svako sa svoje pozicije, činimo sve na polzu našeg naroda, ali nikako na šetetu drugih, već koliko je to moguće na korist svih - kazao je patrijarh.

Zahvalio je predsedniku što je prisustvovao na njegovom ustoličenju i na rečima koje mu je uputio posle toga u Patrijaršiji.

Obraćanje predsednika Vučića

Vučić je rekao da je patrijarha upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji, kao i političkim činjenicama i pregovorima koji predstoje, o predstojećim posetama Lajčaka, poziciji Srbije, ali i o tome da danas tzv. Kosovo nije uspelo da dobije prostor na Ustavnoj konferenciji evropskih zemalja.

Video: Vučić: Upoznao sam patrijarha o situaciji u vezi sa KiM

- Razgovarali smo o tome kako da čuvamo mir i pomognemo stradalnom narodu na Kosovu i Metohiji i mislim da po tom pitanju postoji veliko i razumevanje i saglasje. Ja sam zahvalan Njegovoj svetosti što je spreman da sasluša. Govorili smo i o pritiscima koji predstoje našoj zemlji, i koji nikoga ne treba da iznenade - rekao je Vučić i dodao da će mnogi pokušati da dokažu svoju snagu i silu na nekom manjem.

Vučić je rekao da je veoma važan odnos države i crkve i da može da kaže da kada država i crkva streme istom cilju i kada postave zajednički cilj, onda Srbije bude prva u Evorpi po mnogim pitanjima, a kada to nije slučaj da je Srbija rastrzana, pocepana i slaba.

Sastanak je održan sa početkom u 14.30 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, na Andrićevom vencu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    25. februar 2021 | 06:56

    Lepo je videti saradnju između poglavara crkve i šefa države, to će svakako doneti dobro.

  • Marina

    25. februar 2021 | 09:02

    Lepo je videti saradnju između poglavara crkve i šefa države, to će svakako doneti dobro.

  • Marijana

    25. februar 2021 | 06:23

    Zajednistvo i jedinstvo nam je u ovom momentu vaznije nekog ikada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA