≫ 

"Počinjem razgovore sa posrednicima EP, stranke se uključuju u drugoj polovini marta"

To se smatra početkom aktivnosti na međustranačkom dijalogu, rekao je Dačić upitan da prokomentariše najavu izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika da će će 1. marta početi međupartijski dijalog, uz posredstvo evropskih parlamentaraca

  • 1
Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će se 1. marta održati video konferenija na kojoj će pored njega učestvovati predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister i četvoro evropskih posrednika.

To se smatra početkom aktivnosti na međustranačkom dijalogu, rekao je Dačić za RTS upitan da prokomentariše najavu izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika da će će 1. marta početi međupartijski dijalog, uz posredstvo evropskih parlamentaraca.

- Dakle, ne učestvuju druge političke stranke. Samo je reč o našem video-razgovoru. Oni to smatraju na neki način početkom tih aktivnosti, međupartijskih razgovora - objašnjava Dačić.

Dodao je da će se sastanci sa strankama, od kojih su se neke izjasnile za razgovore uz pomoć Evropskog parlamenta, a neke su protiv toga, dešavati tek nakon tog početnog razgovora, verovatno u drugoj polovini marta.

- Potrebno je definisati te formate, ko će učestvovati. Imate situaciju da neke stranke ne žele razgovore uz prisustvo stranaca, kako oni to kažu, a sa druge strane imate obavezu da da slušate i njihove predloge i njihove stavove - navodi predsdnik Skupštine.

Precizirao je da se radi o međustranačkom dijalogu pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine, a ne pod pokroviteljstvom Evropske unije.

- Tačna je formulacija da je reč o međustranački dijalogu pod pokroviteljstvom Narodne skupštine, odnosno predsednika Narodne skupštine, potpomognut od strane Evropskog parlamenta - objasnio je Dačić.

FPN sastanak

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poručio je da je vlast u Srbiji spremna da sasluša sve predloge koji se tiču poboljšanja izbornih uslova, kao i da skreće pažnju da nikakvi izborni uslovi ne mogu da nadomeste nedostatak podrške, "jer na kraju krajeva neće birati međustranački dijalog ko će biti na vlasti, već se to sve završiti na izborima".

Ne može se razgovarati po principu "političkog džuboksa"

 

Što se tiče tema razgovora, Dačić je rekao da se tu ne može razgovarati po principu "političkog džuboksa", odnosno "fontane želja", i da se ne može analizirati svaki predlog koji se pojavi.

- Ima deset platformi i verzija koja dolaze sa različitih strana sa različitim idejama. Između ostalog, jedna od tih ideja jeste da se ovde na javnom servisu menjaju urednički timovi. Ja, iskreno rečeno, ne verujem da će Evropski parlament podržati bilo kakav predlog protiv koga su oni u suštini, a oni su se uvek zalagali za javni servis koji je van političkog uticaja - rekao je Dačić.

Upitan koliko je važan Izveštaj EP o Srbiji, ocenjuje da jeste bitno da vidimo šta neko misli, ali je podsetio da Srbija nije članica Evropske unije i nema uticaj na rad Evropskog parlamenta.

Ivica Dacic, Nedeljki Cubrilovic

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mi još ne znamo tačan tekst, treba sve to saslušati. Ja sam rekao da smo mi spremni da o svakom izveštaju koji dođe iz Brisela ovde razmatramo i donosimo naše ocene o tome - istakao je predsednik parlamenta.

"Zameram EP na antisrpskim stavovima koji se mogu čuti"

 

Zamera Evropskom parlamentu na nekim veoma agresivnim stavovima, čak i otvoreno antisrpskim koji se mogu čuti na sednicama EP.

- Zamolio bih predsedavajućeg da reaguje, jer kad neko izjavi da ga raduje što Srbija nije otvorila nijedno poglavlje, očekujem od predsedavajućeg da reaguje - poručuje Dačić.

Bilčik: EP spreman da podrži Srbiju na putu ka EU

 

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika. U izjavi za RTS Bilčik kaže da je Evropski parlament spreman da podrži Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i najavljuje da će 1. marta početi međupartijski dijalog uz posredstvo evropskih parlamentaraca.

Za izvestioca Vladimira Bilčika jedna od glavnih poruka izveštaja je da je EP spreman da pomogne Srbiji u popravljanju uslova za političku utakmicu u zemlji. On je najavio početak nove faze međupartijskog dijaloga uz posredstvo EP za ponedeljak, 1. mart.

Vladimir Bilčik

FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

- Pokrećemo ovaj dijalog u razgovoru sa Ivicom Dačićem, predsednikom Skupštine, 1. marta. Imaćemo četiri predstavnika Evropskog parlamenta što pokazuje našu posvećenost. Uz Tanju Fajon i mene, učestvovaće i iskusni bivši poslanici Knut Flakenštajn i Eduard Kukan - dodaje Bilčik.

Bilčik kaže da stranke koje su bojkotovale izbore treba da se vrate za pregovarački sto i učestvuju u sledećim izborima.

Navođenje primera "Krušika", "Jovanjice" i "Telekoma" u Izveštaju, rezultat je dugih pregovora političkih grupa, kaže Bilčik, ali dodaje da to nije novost, jer se oni već nalaze u ranijim izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Nakon Spoljnopolitičkog odbora, očekuje se da će izveštaj o Srbiji biti usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta krajem marta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    25. februar 2021 | 08:50

    Ko bolju ponudu i realizaciju politicku i ekonomsku ima. Taj treba i drzavu da vodi za bolju buducnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA