Šta se dešavalo iza zatvorenih vrata na Konferenciji evropskih ustavnih sudova?

Ustavni sud tzv. Kosova već godinama pokušava da uđe u Konfrenciju, ali mu to ne polazi za rukom

  • 0
KIM PRISTINA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Srbija je u sredu uspela da spreči da se pitanje prijema tzv. Ustavnog suda Kosova u Konferenciju evropskih ustavnih sudova uopšte nađe na dnevnom redu te Konferencije koja se održava u Pragu.

Tanjugu je u Ustavom sudu Srbije rečeno da prilikom izglasavanja dnevnog reda Konferencije ovo pitanje nije dobilo potrebnu podršku od 2/3 zemalja članica, pa je skinuto sa dnevnog reda.

Ustavni sud tzv. Kosova već godinama pokušava da uđe u Konfrenciju, ali mu to ne polazi za rukom, a nije ni juče prilikom glasanja u Krugu predsednika Konfrencije evropskih ustavnih sudova.

Ovo je, kako napominju u Ustavnom sudu Srbije, rezultat veoma izražene aktvinosti predsednice Ustavnog suda Srbije Snežane Marković i zamenika predsednika tog suda Milana Škulića koji su u prethodnih nekoliko meseci obavili niz razgovora sa više predsednika evropskih ustavnih sudova.

Predsednica Ustavnog suda je takođe blagovremenao svim predsednicima ustavnih sudova poslala zvanično pismo u kome su izneti veoma ubedljivi pravni argumenti protiv odlučivanja o prijemu tzv. Ustavnog suda Kosova u Konteferenciju ustavnih sudova.

Ustavni sud

Ovo je, kako napominju u Ustavnom sudu Srbije, rezultat veoma izražene aktvinosti predsednice Ustavnog suda Srbije Snežana Marković i zamenika predsednika tog suda Milana Škulića - Printskrin: Google

Argumenti su očigledno ostavili efekat i susprendovali pitanje tzv. Ustavnog suda Kosova sa dnevnog reda Konferencije koje se nastavlja danas.

Organizator ovog skupa je Ustavni sud Češke Republike.

U radu Konferencije koja se održava online učestvuju predsednica Ustavnog sudas Srbije Snežana Marković, zamenik predsednika Milan Škulić i sudija Nataša Plavšić.

Danas se održava 18. Kongres ove Konferencije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA