Stubla uputila oštre reči Beogradu, Petković: Albanski političari prave atmosferu mržnje ka Srbima

- Državni predstavnici Republike Srbije, za razliku od albanskih političara u Prištini, dosledno ukazuju na neophodnost saradnje dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu - poručio je direktor Kancelarije za KiM

  • 10
Petar Petković, Meljiza Haradinaj Stubla

Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Profimedia/AFP

Ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova u tehničkom mandatu, Meljiza Haradinaj Stubla, optužila je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nastavlja Miloševićevu doktrinu prema kojoj je, kako tvrdi, "samo mrtav Albanac za Srbiju dobar Albanac", posle čega je reagovala Kancelarija za KiM, koja je u saopštenju poručila da albanski političari grade atmosferu omraza i neprijateljstva prema Srbima, Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, kako bi prikrili svoje neuspehe i kriminalne radnje.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je u saopštenju naveo da Haradinaj Stubla, kada kaže da je za Srbe samo mrtav Albanac dobar Albanac, zapravo autoprojekcijom u sećanje priziva odnos albanskih ekstremista prema Srbima jer je, kako ukazuje, politika etničke supremacije i fizičkog uništenja drugih naroda "plod fašističke velikoalbanske ideologije koja živi od Drugog svetskog rata do danas".

Petković ističe da su Albanci punopravni građani Srbije i da uživaju sva ljudska i građanska prava u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Dodaje da je tu činjenicu nemoguće poništiti frazama o Srbiji kao dežurnom krivcu, a da je "izgovore za nestručnost, korumpiranost i neefikasnost albanske političke elite na Kosovu i Metohiji, nemoguće tražiti u drugome".

- Državni predstavnici Republike Srbije, za razliku od albanskih političara u Prištini, dosledno ukazuju na neophodnost saradnje dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu i naša politika je i na reči i na delu politika pružene ruke i pomirenja - poručio je Petković.

Petar Petković

Petar Petković - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Istakao je da kod Srba ne postoji ta vrsta neprijateljstva i mržnje prema Albancima i podsetio Haradinaj Stublu da nije Srbija izazvala oružane sukobe sa Albancima na Kosovu i Metohiji, već da su "rat započeli teroristi i ekstremisti OVK i njihovi politički inspiratori", koji ga, kako kaže, i danas održavaju u životu.

- Gospođa Haradinaj Stubla ne treba da razloge i izgovore za patološku mržnju prema Srbiji traži u Srbima, jer koren te mržnje je u njenoj glavi i duši, i nema nikakve veze ni sa Aleksandrom Vučićem, niti sa time kako se Srbija ophodi prema svojim građanima albanske nacionalnosti - naveo je Petković.

On kaže da ne želi da poverujem da Haradinaj Stubla "intimno veruje u nonsense koje izgovara", ali je upozorio da su, bez obzira na to šta o tome intimno misli, "posledice njenih neodgovornih i šovinističkih istupa jednako štetne i opasne".

Podsećamo ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova u tehničkom mandatu, Meljiza Haradinaj Stubla, optužila je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nastavlja Miloševićevu doktrinu prema kojoj je, kako tvrdi, "samo mrtav Albanac za Srbiju dobar Albanac".

Meljiza Haradinaj Stubla

Meljiza Haradinaj Stubla - Foto: Profimedia/AFP

Povodom tužbe protiv predsednika Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafe za isticanje albanske zastave, ona je optužbu iznela u otvorenom pismu ambasadorima zemalja Kvinte u Beogradu i, kako navodi, savezničkim državama u Savetu bezbednosti UN.

Haradinaj Stubla smatra da je tužba Srbije protiv Mustafe bez presedana, neprihvatljiva i flagrantno kršenje ljudskih prava, piše "Gazeta ekspres".

Ona navodi da Mustafu optužuje država, koja, kako tvrdi, još ima prljave ruke od ratova izazvanih u regionu protiv svih nesrpskih zajednica, preneo je Kosovo onlaj.

Haradinaj Stubla u pismu optužuje Srbiju za šovinističku i rasističku politiku prema Albancima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    28. februar 2021 | 14:57

    Kakvo strasilo je ova skovla, tj stubla!!!

  • Ris

    28. februar 2021 | 15:52

    Svi mi znamo kako se Kosovo moze vratiti, na isti nacin na koji nam je oduzeto, ponavljam niko nije za rat i ne daj Boze da ga ikada bude, ali ako drzava Srbija hoce da ga vrati u potpunosti pod svoju jurisdikciju, rat je jedino resenje. Surova realnost je to, neka nam je Bog u pomoci svima.

  • Lazar

    28. februar 2021 | 15:29

    Nisi se bila ni rodila kad je Milošević vladao a lupaš gluposti koje si čula od Tačija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA