Miša Vacić nazivao životinje u svinjcu imenima ministarki, odmah su pale osude

Vacić je, konkretno, vređao minstarke Dariju Kisić Tepavčević i Gordanu Čomić, kao i opozicionu političarku Mariniku Tepić za koju kaže da je njenim imenom prethodno "krstio" jedno tele

  • 16
Miša Vacić Printskrin: Facebook/Миша Вацић

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vidi i čuje kako Miša Vacić u jednom svinjcu u selu kod Pirota naziva svinje imenima poznatih žena iz javnog života, a što je i ranije činio.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila retoriku i ponašanje predsednika Srpske desnice Miše Vacića koji je prilikom obilaska poljoprivrednih gazdinstva u pirotskim selima.

Vacić je, konkretno, vređao minstarke Dariju Kisić Tepavčević i Gordanu Čomić, kao i opozicionu političarku Mariniku Tepić za koju kaže da je njenim imenom prethodno "krstio" jedno tele.

On je čak u prezimenu Kisić prvo slovo uporno zamenjivao slovom S...

Za nerasta je rekao da je to Nenad Čanak.

Poverenica je ocenila da je on to učinio na krajnje nedopustiv, diskriminatoran i omalovažavajući način navodeći da je Vacićem nastup i javno promovisanje takvog ponašanja putem društvenih mreža još jedna potvrda da su seksizam, mizoginija i vređanje žena na javnim funkcijama široko rasprostranjeni i da čine "deo patrijarhalnog obrasca koji često prelazi sve granice pristojnosti".

- Učesnici javnog i političkog života moraju da budu dodatno odgovorni za svaku izgovorenu reč, zbog čega ovakav govor zavređuje svaku osudu - poručila je Janković.

Reagovala i Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, osudila je danas primitivno ponašanje Miše Vacića, kojim je uvredio ministarke Dariju Kisić Tepavčević i Gordanu Čomić.

- Nažalost, ništa neobično od strane jednog primitivca koji je osvedočeni ženomrzac. Ali, to ne znači da bi mi ostali trebalo da ćutimo i puštamo prostake da nas vređaju i ponižavaju. Ili bar da misle da mogu da nas uvrede. Kada svi kao društvo budemo podigli glas protiv prostakluka, uvreda i jezika mržnje, onda takvi više neće dobijati prostora u javnosti - izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je neprihvatljivo da se ovakve pojave tolerišu u jednom društvu koje teži daljem prosperitetu i razvoju.

- U vremenu kada se borimo da se položaj žena u našem društvu poboljša, da edukujemo građane i građanke o rodnoj ravnopravnosti, potrebi da poštujemo jedni druge, svako, a posebno oni koji imaju prostor u medijima, snose odgovornost za svoje reči i postupke. Država se jasno opredelila da želi da stvori jednake uslove za žene i muškarce, jer je to pitanje našeg napretka, i svako ko pokušava da na ovaj način ponizi žene zaslužuje osudu. Jer niko normalan ne želi da mu dete odrasta u društvu u kojem se neguje kultura prostakluka i nasilja i protiv toga ćemo se boriti - rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    1. mart 2021 | 16:56

    A zašto je optužen, ima pravo da da ime koje hoće. Jel se Novakov pas zove Tesla, i koga je uvredio?! Šta se pravite ludi, dosta glumatanja.

  • Miso

    1. mart 2021 | 16:38

    Ne vredjaj svinje one su pametna vredne i korisne nisu stetocine paraziti lopovi...

  • Vlada KS

    1. mart 2021 | 16:38

    Vacic konacno medju svojima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA