≫ 

"Vakcina je spasila moju majku": Vučić najavio izgradnju nove kovid bolnice, pomenuo vanredno stanje

Predsednik Vučić rekao je da će uputiti molbu Vladi Srbije da se kod Novog Sada izgradi još jedna kovid bolnica, da bi moglo da se raspolaže velikim kapacitetima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Sarajevu donaciju od 5.000 vakcina protiv korona virusa.

Na sarajevskom aerodromu Butmir, predsednika Srbije dočekali su predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović.

Bilo je najavljeno da će Vučića na aerodromu dočekati kompletno Predsedništvo BIH, ali je izostalo prisustvo hrvatskog člana Željka Komšića.

On se kasnije priključio sastanku delegacije iz Beograda sa članovima Predsedništva BiH, posle čega su se obratili medijima.

- Na vlastima BiH je da odluče kako će ove vakcine iskoristiti. Ja sam srećan koliko god života spasimo. Koje god vakcine budu želeli građani BiH mi ćemo im dostaviti. Srbija će uskoro imati vakcine čak 5 proizvođača - rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da balkanski narodi najpre treba sami sebi da pomognu i da shvate da su oni, ujedinjeni, snaga.

- Na sastanku sa članovima predsedništva BiH, razmatrali smo da napravimo samit u Beogradu, svih biznismena, samit saradnje, samit poverenja i saradanje. Da širom otvorimo granice, da bi imali veću trgovinsku razmenu, kao i veću platu za sve građane - dodao je on.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

- Mi u Srbiji ne možemo da budemo srećni ako ljudi u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli ili Bijeljini nisu srećni. Važno je da sarađujemo. Snažniji smo kad govorimo jednim glasom prema Briselu i svetu i zajednički ukažemo na probleme - rekao je predsednik.

Kada je reč o broju zaraženih u Srbiji, kao i borbi države sa korona virusom, predsednik Vučić rekao je da će uputiti molbu Vladi Srbije da se kod Novog Sada izgradi još jedna kovid bolnica, da bi moglo da se raspolaže velikim kapacitetima.

- Ne mislim da smo blizu uvođenja vanrednog stanja - dodao je on.

"Vakcina je spasila život mojoj majci"

 

Koliko su vakcine dragocene predsednik je objasnio i na slučaju svoje majke, za koju je rekao da ko zna da li bi preživela da je nije primila.

- Zaražena na dan kada je primila vakcinu, vakcina joj je spasla život. Ona je starija žena, zato je važno da se vakcine daju što pre - dodao je on.

 

Članovi Predsedništva BiH: :Zahvalnost na donaciji

 

Odnosi Srbije i BiH svakako su dobri, ali ima dosta otvorenih pitanja, izjavio je danas srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i dodao da je na današnjem sastanku prihvaćena jedna od najboljih ideja.

- Jedna od najboljih innicijativa dolazi od Vučić da se za dva tri meseca organizuje veliki forum u Beogradu, gde bi smo došli do rešenja koja će poboljšati saradnu BiH i svih koji imaju interese da se nađu na tržistu Srbije - rekao je Dodik.

Ukazao je da robna razmena može da bude mnogo veća između dveju država i da će takav forum doprineti tome.

VUCIC BIH SASTANAK

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Dodik je zahvalio Vučiću na donaciji vakcina za potrebe Federacije BiH i dodao da to velika stvar s obzirom na to da je te vakcine Srbija mogla da upotrebi za svoje građane.

Željko Komšić i Šefik Džaferović iskazali su takođe zahvalnost Srbiji na iskazanoj solidarnosti.

- Znam da će ovo izazvati različite komentare - neko će čestitati, neki se zahvaljivati. Zamolio bih sve ljude da razmisle samo o jednom, a to je ako samo jedna od ovih 5.000 vakcina spasi i jedan život nekome u BiH, sve vredi - poručio je Komšić.

On je iskazao zahvalnsot na pomoći, posebno u okolnostima, kako je rekao, u kojima se nalazi BiH kao država sa nedefinisanim odnosima sa Kovaks programom i nabavkom vakcina. Najavio je da će danas politički predstavnici BiH imati sastanak sa čelnicima Svetske zdravstvene organizacije oko nabavke vakcina, koje je BiH već platila.

 

Komšić i Džaferović, zajedno sa Miloradom Dodikom, preneli su da su imali danas priliku i da razgovaraju sa Vučićem o odnosima dve zemlje. Komšić je kazao da je bilo reči o samitu koji će pre svega okrenut ekonomskoj saradnji.

- Ima stvari oko kojih se slažemo, ali i nekih na koje različito gledamo. Bilo bi korisno i iskreno i nadamo se da će ovaj susret, a vakcine su povod, značiti novi pomak u odnosima BiH i Srbije - podvukao je on.

Šefik Džaferović

Foto: Tanjug/AP

Džaferović je kazao da je razgovarano o mnogo važnijim i bitnijim pitanjima vezano za odnose BiH i Srbiji, i oko ukupnih odnosa u regionu Zapadnog Balkana.

- Soldiarnost, međusobno poštovanje, uvažavanje, rešavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom, a gde dogovora nema primenom međunarodnog prava su principi na kojima BiH želi da gradi svoje odnose sa svojim susedima - naglasio je on.

Podsetio je da je BiH iskazala svoju solidarnost mnogo puta, ukazujući na odlazak lekara i medicinskih ekipa iz BiH u Novi Pazar kada je epidemija bila na vrhuncu.

- BiH želi prijateljske odnose sa susedima, sa državama sa kojima se graniči. Naši narodi žive u svim državama regiona i treba konačno da krenemo da relaksiramo ukupne odnose. To je bila glavna tema naših razgovora - preneo je i ukazao da su brojna pitanja otvorena, od odnosa prema prošlosti, granica do mnogo drugih, i da je neophodno započeti dijalog, ali na principima koje je izneo.

Što se samita u Beogradu tiče rekao je da nema razloga da ne postoji saradnja na svim nivoima u cilju prosperiteta građana u obe države.

- Današnji sastanak nije samo uručivanje donacije. To je za mene više od toga. Jednom moramo da krenemo sa relaksacijom ukupnih odnosa. Građani odlaze iz BiH i iz Srbije, u bolje uređene sisteme, na zapad. Krajnje je vreme da na osnovama ovih principa krenemo sa intenziviranjem našeg dijalog. Dosta je više tenzija, jalovih rasprava. BiH je celovita država i gradićemo je u interesu svih njenih ljudi, naroda i građana. Sastoji od dva entiteta i Brčkog distrikta, koji su multietnički i tako ćemo je graditi. Poštovaćemo susede najmanje onoliko koliko oni poštuju BiH - zaključio je on.

 

Video: Vučić u Sarajevu predao 5.000 doza vakcina BiH

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sa

    2. mart 2021 | 10:07

    Srbija se ponasa racionalno i domacinski!

  • Advokat

    2. mart 2021 | 11:47

    Mogli bi i Treci sud da izgradite za Beograd posto je postojeci bruka i sramota ove drzave a neophodan je gradjanima!

  • Dragče

    2. mart 2021 | 12:12

    Svakako pozdravljam izgradnju bolnica, ali ne znam da li je predsednik upućen da u Zrenjaninu u tzv. "novoj bolnici" za koju su građani više od 30 godina plaćali samodoprinos, još uvek postoji nekoliko spratova (pet ili šest) koji su izgrađeni, ali nikada nisu opremljeni i zgrada nije zavšena. Mislim da bi verovatno mnogo manje ulaganje bilo da se taj deo bolnice stavi u funkciju, nego da se sada započinje izgradnja nove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA