NKPJ i POKS odredile delegacije za dijalog, dogovorena pregovaračka platforma dela opozicije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je ranije danas da je u međustranačkom dijalogu važno da postoji objektivan pristup evroposlanika

  • 0
FPN sastanak

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića za učestvovanje u međustranačkom dijalogu prihvatile su Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), kao i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

NKPJ i SKOJ saopštile su da će njihovu delegaciju u tim pregovorima predstavljati generalni sekretar Aleksandar Banjanac i prvi sekretar SKOJ-a Aleksandar Đenić, dok će delegaciju POKS-a činiti predsednik te stranke Žika Gojković i zamenik predsednika Mirko Čikiriz.

Zahtevi koji se nalaze u platformi sa kojom će nastupiti NKPJ i SKOJ se odnose na ravnopravnu medijsku zastupljenost u predizbornom procesu na svim medijima sa nacionalnom frekvencijom, mogućnost uvođenja elektronskog glasanja.

Takođe, NKPJ i SKOJ tražiće i pravednije uslove prijavljivanja izbornih lista, kao i poštovanje diskrecije i privatnosti pred lokalnim vlastima pojedinaca pri davanju svog potpisa za određenu izbornu listu.

U platformi POKS-a, koju će izneti, kako saopštavaju na panelu bez prisustva predstavnika EU, Delegaciju Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) u razgovorima vlasti i opozicije oko izbornih uslova, na panelu bez prisustva predstavnika EU, akcenat je stavljen na ravnopravno medijsko predstavljanje stranaka, sprečavanje funkcionerske kampanje i izmenu zakona koji bi oštrije kažnjavao kupovinu glasova.

SKUPSTINA PROLECE ZASEDANJE

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

POKS je ponovo saopštio da neće prisustvovati sastancima na kojima su i predstavnici EU jer, kako navode, to predstavlja svesno odricanje od suvereniteta.

Jeremić: Dogovorena pregovaračka platforma dela opozicije

 

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je pregovaračka platforma dela opozicije za međustranački dijalog uz posredstvo EU "manje-više" usaglašena, a da će se o pregovaračima tek postići dogovor.

- Postoji samo jedna pregovaračka platforma i ona će uskoro biti predstavljena. Dobra vest je da smo uspeli da je usaglasimo, uz izvesne tehničke redakcije koje će biti gotove danas ili sutra - kazao je Jeremić za TV N1 i dodao da je za uspeh procesa neophodno da opoziciju predstavljaju najviše dva pregovarača.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće napraviti nikakav ustupak ukoliko iz EU ne izvrše pritisak, za šta je, smatra, potrebno i da opozicija da utisak elementarne ozbiljnosti, što je za početak sposobnost da se dogovore. Tvrdi da su mu evropski akteri, koji će biti angažovani u vezi sa dijalogom, preneli da su spremni da pomognu "ako se opozicija sabere i predstavi se na konsolidovan način".

Jeremić je istakao da bi vlast htela da dijalog pretvori u rijaliti i da je zato predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao sve partije da pošalju po dva predstavnika. To bi značilo, dodaje, da bi sa strane opozicije sedelo tridesetak ljudi, a u takvom procesu ne bi se moglo ništa postići.

Jedan od ključnih zahteva opozicije je, kako kaže Jeremić, sloboda medija i da RTS i televizije sa nacionalnom frekvencijom "počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom".

Dačić: Važna objektivnost evroparlamentaraca

 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je ranije danas da je u međustranačkom dijalogu važno da postoji objektivan pristup evroposlanika.

Taj dijalog se vodi pod pokroviteljstvom Skupštine, a potpomognut od strane Evropskog parlamenta i zato je veoma važno da tu postoji objektivan pristup i da bilo koji predstavnik ili posrednik EP ne iskazuje svoju političku naklonost bilo kojoj političkoj opciji, kao što je bio slučaj u prethodnom periodu - rekao je Dačić.

On je istakao da je razgovor sa Dejvidom Mekalisterom bio prva aktivnost u drugoj fazi dijaloga, navodeći da je sada u toku pripremna faza, te da će svi poslanici biti obavešteni kada dijalog zvanično počinje sa strankama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA