≫ 

Patrijarh Porfirije: Kosovo je deo Srbije i tu dileme nema

Potrebno nam je, dodao je, malo više molitve kako bismo uspostavili suživot sa onima koji nisu Srbi

  • 4
Ustoličenje novog srpskog patrijarha Porfirija,  SPC, Sveta arhijerejska liturgija Patrijarh Porfirije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kosovo je deo Srbije i tu dileme nema, poručio je patrijarh srpski Porfirije i istakao da prema tome niko ko je patriotski raspoložen ne može ni pomisliti da Kosovo nije deo Srbije.

U prvom intervjuu nakon ustoličenja na tron Svetog Save, patrijarh Porfirije je u emisiji Upitnik RTS-a istakao da, iako Srbija na Kosovu nije fizički prisutna u pravom smislu te reči, suštinski Kosovo je deo Srbije i to je stav SPC, i sve drugo što bi, kako kaže, sada rekao s tim u vezi bilo bi suvišno, prenosi Tanjug.

- Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas već je to zaista tema našeg identiteta. Uveren sam da bez obzira na sve realne političke okolnosti koje nisu nimalo naklonjene našem narodu, država čini sve kako bi se pre svega sačuvao mir na toj teritoriji i učinilo najviše za dobro našeg naroda - naveo je Porfirije.

Razgovor o tom pitanju smatra neophodnim, ali ističe da nikada ne bi pristao na dijalog na štetu Srbije, ali ni na štetu drugih.

- Razgovarati o zajedničkom životu Srba i nealbanaca na Kosovu da, ali sve izvan toga bilo bi nerealno - ističe Porfirije.

Potrebno nam je, dodao je, malo više molitve kako bismo uspostavili suživot sa onima koji nisu Srbi i kako bismo im pokazali i dokazali da zapravo Kosovo jeste njihov dom, ali istovremeno i nešto što je deo Srbije.

Video: Porfirije u manastiru Jasenovac: Ko je učinio zla nedužnima, ispisao se iz naroda i upisao u neljude

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    3. mart 2021 | 01:45

    Bravo

  • Kumbara

    3. mart 2021 | 11:32

    Od Beograda do Raske voz

  • Srbbgd

    10. mart 2021 | 07:55

    Zato Srbi, ali pravi Srbi domaćini, poštuju Crkvu i nikada nisu digli glas protiv nje za razliku od razno-raznih ateista, prodanih duša, stranih agenata i ostalih profitera. Stav Crkve je istovremeno i stav većinskog naroda i to niko ne može i ne sme da menja. Kome se ne sviđa može da se spakuje i da ide tamo gde mu je bolje i da tamo proba da radi protiv stava većine. Onda će da vidi kako država sankcioniše takvo ponašanje. Onda će da upozna pravu demokratiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA