≫ 

Vučić: Dijalog, ali uz poštovanje Briselskog sporazuma. Lajčak: Za EU nije održiv "status kvo"

Srbija je spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i spremna je da se vrati za pregovarački sto kad bude pozvana iz Brisela - rekao je predsednik Srbije

  • 37

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak stigao je u dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će imati niz sastanaka sa državnim vrhom.

On se u 18 časova sastao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, nakon čega su se obratili medijima.

Vučić je rekao da ga je Lajčak upoznao sa najvažnijim detaljima razgovora koje je vodio u Prištini.

- Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada nas pozovu u Brisel. Zatim, Srbija podržava aktivnosti, napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja koje bi značilo zadovoljstvo ili delimično zadovoljstvo za obe strane, a bez ultimatuma i bez nametanih rešenja. U skladu sa tim smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno. Naša je obaveza da budemo odgovorni, ozbiljni i posvećeni - podvukao je Vučić.

Rekao je da je njihov zaključak da će Srbija insistirati na potpunom provođenju sporazuma u Briselu, a što uključuje i formiranje Zajednice srpskih opština.

- Srbija je sve svoje obaveze potpuno ispunila - dodao je Vučić i podsetio je da je Beograd spreman da razgovara, a da rukovodstvo nikad nije niti će im birati, pa od njih samih zavisi kako će se postaviti.

- Ako neko misli da može uzeti čekić i udariti Srbiju u glavu, pa reći da moramo šriznati nezavisnost Kosova, grdno se vara. Albanci neće da naprave nijedan kompromis, a Srbi "moraju" - to se neće dogoditi - rekao je predsednik.

Naglasio je da će za Srbiju Kosovo uvek biti Srbija i da neće nastati nova država.

Lajčak: Članice EU žele da se dijalog nastavi i okonča

Lajčak je istakao šta žele države članice EU.

- Voleo bih da dolazim ovde češće. Poslednji put sam bio pre pet meseci. Imao sam konstruktivne razgovore i u Prištini. Svima sam rekao isto, a i ponoviću. Države članice EU žele da se ovaj dijalog nastavi i okonča. Takođe, očekuje se da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u dijalogu za poslednjih 10 godina. Mi imamo dobar odnos sa SAD i sarađujemo sa njima po ovom pitanju. Čujem se nekoliko puta nedeljno sa Metjuom Palmerom koji nije mogao da dođe zbog situacije sa koronom. Drago mi je što je Vučić izrazio stav da je spreman u svakom trenutku da dođe u Brisel na nastavak dijaloga - rekao je Lajčak.

Prema ranije najavljenom planu, sutra će razgovarati sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, posle čega putuje u Podgoricu.

Video: Lajčak stigao u Beograd: U toku sastanak sa Vučićem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    3. mart 2021 | 18:38

    Njih dvojica će usrećiti mnogo ljudi na kim

  • Žarko

    3. mart 2021 | 19:37

    Nema priznanja sviđalo se to šiptarima ili ne. Dosta više s tim da oni postavljaju neke uslove, ovde se Srbija pita bre.

  • Nole

    3. mart 2021 | 23:05

    Vucic se uvek bori i nema boljeg od njega a polovina ministara i poslanika mu rade iza ledja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA