"Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU, problem je nedostatak poverenja"

Selaković je u obraćanju Odboru za EU nemačkog Bundestaga ukazao da je pitanje KiM tema od najvećeg značaja, ne samo za Srbiju već i za očuvanje mira i stabilnosti čitavog regiona

  • 5
Nikola Selaković, Bujar Osmani Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja.

Selaković je ukazao da je pitanje KiM, tema od najvećeg značaja, ne samo za Srbiju, već i za očuvanje mira i stabilnosti čitavog regiona.

- Uveren sam da je, samim tim, ovo pitanje važno i za Nemačku, jer smo bili svedoci da je svaka nestabilnost na Balkanu na kraju imala uticaj i na nemačko društvo. To je pitanje iznalaženja trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije - rekao je Selaković.

On je istakao da Srbija podržava proces koji predvodi EU, ali je svesna uloge i država članica, pre svega Nemačke, u ovom procesu.

- Zato nam je potrebno vaše razumevanje i podrška. Srbija ostaje posvećena dijalogu između Beograda i Prištine posredstvom EU - podvukao je on.

Selaković je napomenuo da je u tom procesu problem nedostatak poverenja, te da Srbija insistira da ono što se u okviru dijaloga sa Prištinom dogovori - mora striktno i bez izuzetka biti i sprovedeno, podsećajući da je Beograd do sada učinio mnogo, dok 2.874 dana Priština odbija da primeni deo koji se tiče osnivanja Zajednice srpskih opština.

- To je obaveza Prištine na čijoj implementaciji će naša strana insistirati, pre svega jer želimo bolji i bezbedniji život za Srbe na prostoru KiM - podvukao je Selaković.

KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ukazao je da Srbija nastoji da očuva i svoje, pravoslavno kulturno nasleđe na prostoru KiM, koje je, ističe, od nemerljivog značaja za čitavo hrišćanstvo.

- Zato nas zabrinjavaju i sve brojnije aktivnosti koje sinhronizovano i otvoreno sprovode vlasti u Prištini i Tirani na realizaciji ideje o 'velikoj Albaniji', što je pretnja ne samo za Srbiju, već i za stabilnost čitavog regiona - upozorio je šef srpske diplomatije i dodao da Srbija zato očekuje snažno i nedvosmisleno delovanje partnera na suzbijanju takvih ambicija.

- Neophodno je da svi zajedno shvatimo ozbiljnost i dugoročnost pretnje kojoj je naš region izložen od strane promotera projekta 'velike Albanije - naglasio je Selaković.

On je naveo da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom u dobroj veri, a da rezultat dijaloga treba da bude kompromisno, održivo rešenje, prihvatljivo za obe strane i u interesu svih - i Srba i Albanaca.

- Ipak, to ne može da podrazumeva da Srbija u ovom procesu izgubi sve i da se saglasi sa potpunim zanemarivanjem svojih državnih interesa - podvukao je on.

Selaković je istakao da Srbija veoma ceni podršku koju Nemačka u kontinuitetu pruža politici proširenja EU i značaj koji ona pridaje regionu Zapadnog Balkana, i razume princip strogo, ali pošteno, kojeg se nemačka pridržava.

Nikola Selaković Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

- Punopravno članstvo u EU je jedno od ključnih spoljno-političkih prioriteta i strateški cilj svih vlada Srbije u proteklih 20 godina, uključujući i aktuelnu. Svesni smo da je put ka članstvu dug, zahtevan i praćen brojnim izazovima sa različitih strana - dodao je on i podsetio da je Srbija prihvatila novu metodologiju.

Na pitanja mnogih zbog čega Srbija želi da postane članica EU, u vremenu kada i sama Unija prolazi kroz period različitih kriza, odgovor je, kaže, u tome što Srbija vrednosno pripada toj grupi zemalja i evropskoj zajednici naroda.

Selaković je ukazao i da je EU privredni i ekonomski partner Srbije broj jedan, jer najviše izvozimo u EU, a još više uvozimo iz nje, najviše investicija dolazi iz EU, veliki broj studenata školujemo u EU...

- Zato je naš stav jasan, želimo punopravni članstvo u Uniji i potrebna nam je vaša pomoć kako bismo okončali i ubrzali proces pristupanja - naglasio je on.

On je dodao da je Srbija na evropskom i zbog transformacione moći pregovaračkog procesa pristupanja, jer želi da omogući bolji život za građane.

Selaković je izneo ekonomske uspehe vlade, ističući da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, kada bude objavljen prvi kvartalni pregled za ovu godinu.

Brisel, Evropska Unija Brisel / Foto: Shutetrstock

Takav rezultat, dodaje, je ostvaren zahvaljujući brzom otvaranju naše privrede posle prvog talasa pandemije, kao i reformskim merama koje je preduzela Vlada Srbije od 2014. godine.

Srbija je, podvukao je Selaković, spona i važan deo koridora između zapadne Evrope i Istanbula, te je s tim u vezi podsetio da je završena prva deonica autoputa od Sofije do granice sa Srbijom, a da bi deo koji nedostaje sa bugarske strane, trebalo da bude izgrađen do kraja ove godine.

Kada je reč o vladavini prava, Selaković je naglasio da je Srbija prethodnih godina učinila mnogo, navodeći usvajanje predloga ustavnih amandmana, koji je prosleđen parlamentu na dalju proceduru, što je deo procesa ustavnih promena na koje se naša zemlja obavezala u procesu pristupanja EU.

Što se slobode medija tiče, Selaković je ukazao da je u Srbiji sloboda medija zagarantovana Ustavom i zakonskom regulativom koja je u potpunosti usklađena sa standardima EU, te da naša zemlja bezrezervno podržava slobodu medija i u potpunosti je saglasna sa ocenom da je ona temelj svakog demokratskog društva.

I u toj oblasti, podvlači, nisu izostali rezultati, podsećajući da je 2019. usvojena nova Medijska strategija, a Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije usvojen krajem prošle godine.

- Osnovana je i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, kao i Radna grupa za praćenje sprovođenja Akcionog plana za medijsku strategiju. Povučeni su iz procedure svi zahtevi za pokretanje sudskog postupka protiv medija ili novinara. Povučene su i sve krivične prijave protiv predstavnika medija. Republički javni tužilac je izdala uputstvo za javne tužioce, koje nalaže hitnu akciju u slučajevima kojima su obuhvaćeni novinari. Instrukcija nalaže i sankcije u slučaju pretnje, nasilja ili ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika po hitnom postupku - kazao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    3. mart 2021 | 18:53

    TESKO CE DOCI DO RESENJA JER ZAPAD ZELI VELIKU ALBANIJU BEZ SRBA NA BALKANU I REZOLUCIJU SAVETA BEZBEDNOSTI 1244 KRSI -GAZI NOGAMA KAO OTIRAC !!! NATO OKUPATOR SRBIJE NE ZELI DA ODE VEC NAORUZAVA VELIKOALBANCE I ZELI RAT NA BALKANU !!!

  • Саша

    3. mart 2021 | 21:23

    Ови наши дробе једно те исто тридесет година.Јадни ли смо.

  • mihailovic

    6. mart 2021 | 12:31

    Gastroskopi är en inspektion av magsäcken, matstrupen eller tolvfingertarmen. Undersökningen görs med video- eller fiberendoskopisk teknik från insidan. Gastroskopi kan hos vissa upplevas som obehagligt men utöver standardbedövningen finns även lugnande att få. UN R-1244 je jasan kao i postojeci Ustav Srbije da je Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije drzave Srbije. Nikakvi pregovori sa albanskom OVK pod okriljem EU jer taj isti EU je Srbiju bombardovao 1999 a potom sa vojskom okupirao juznu Srbiju Kosovo i Metohiju 1999-2021+ Vratiti u UN isti predmet i pod okriljem UN,Rusije,Kine i UN zemalja koji nisu ucestvovali 1999 u zlocinackom bombardovanju Srbije i okupacije juzne Srbije Kosovo i Metohije.. Zahtevati u UN da se KFOR zameni Rusko-Kineskom armijom i stalnim vojnim bazama na Kosovu i Metohiju u procesu Ustavnog i teritorijalnog povratka Srbije nad celom juznom Srbijom Kosovo i Metohijom kao i uklanjanje drzavne granice izmedju centralne i juzne Srbije Kosovo i Metohije rasformiranje albanskih paravojnih organizacija i trupa ,procesuiranje albanske OVK ,krivce u zatvor 40 godina a potom ekstradikcija u Albaniju sa trajnom zabranom ulaska u Srbiju. Oni koji poseduju drzavljanstvo drzave Srbije im ponistiti ako se dokaze da su bili pripadnici albanske OVK. U UN zahtevati odstetu od NATO i EU od 1000 milijardi € za pocinjeni zlocin nad Srbijom 1999 .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA