"Samoopredeljenje" na korak do formiranja vlade, slede razgovori sa predstavnicima manjina

Centralna izborna komisija u Prištini objavila je u četvrtak da će njegov pokret u novom skupštinskom sazivu imati 58 poslaničkih mandata, od 120, što znači da su mu potrebna još tri glasa da bi ponovo postao premijer

  • 0
Izbori, KIM, Kosovo, Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Lider "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti nadomak je formiranja svoje druge vlade u samo godinu dana.

Centralna izborna komisija u Prištini objavila je u četvrtak da će njegov pokret u novom skupštinskom sazivu imati 58 poslaničkih mandata, od 120, što znači da su mu potrebna još tri glasa da bi ponovo postao premijer.

Kurti je uveren da će uz sebe imati i više od 61 poslanika, i kako je najavio, njegova vlada imaće podršku dva manjinska poslanika - Bošnjaka Emilja Redžepija i Egipćanina Elberta Krasnićija i "još nekih".

Na to sa kim će još ući u koalicioni aranžman, uticaće kalkulacija oko izbora predsednika privremenih institucija, što uskoro stiže na dnevni red. Na tom mestu Kurti želi Vljosu Osmani, a da bi se to ostvarilo, biće im potrebna mnogo veća podrška u parlamentu, od minimum 80 poslanika.

Srpska lista osvojila je svih deset zagarantovanih mandata za srpsku zajednicu, sa dobijenih 44.404 glasa, a u parlament nisu ušli GI "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Srpski demokratski savez.

Kako je saopšteno iz CIK, na drugom mestu, posle "Samoopredeljenja" je Demokratska partija Kosova koja će imati 19 poslanika, sledi Demokratski savez Kosova Ise Mustafe sa osvojenih 15 mesta i Alijansa za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, kojoj pripada osam mandata. Preostalih deset poslaničkih mesta pripada Romima, Aškalijama, Egipćanima, Bošnjacima, Turcima i Romima.

Konsultacije sa strankama oko imenovanja mandatara još nisu započele i za to koliko će one trajati ne postoji određen rok. Kada se ime mandatara saopšti, onda on ima 15 dana da Skupštini predstavi svoj kabinet. U ovom momentu je neizvesno kako će se Srpska lista odrediti prema kandidatu za premijera, koji će po svemu sudeći biti Kurti. Iz ove liste u četvrtak nisu želeli da se oglašavaju tim povodom, a prema ranijim izjavama Kurtija, on i ne želi da formira većinu sa predstavnicima SL.

Bez obzira na to, Srbi, prema kosovskom ustavu, imaju zagarantovano pravo na potpredsednika Skupštine, jednog ministra, kao i na dva zamenika ministara.

Prilikom glasanja za Kurtijev kabinet prošlog februara, SL je bila uzdržana, a u toj vladi je imala dva ministra. Već u martu vlada je pala i SL je tome dala svoj doprinos sa svih deset glasova, zbog čega im Kurti sada zamera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA