"Do konačne pobede protiv korone ostalo još mnogo teških borbi i rezova"

Ona ističe da je Srbija sposobna, ne samo da nabavi već i da organizuje i sprovede jednu od najefikasnijih kampanja masovne vakcinacije stanovništa na svetu

  • 5
Krizni štab

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pre tačno godinu dana korona virus je stigao u Srbiju, a premijerka Ana Brnabić tim povodom kaže da je Srbija tokom pandemije pokazala da je drugačija nego što je ikada bila, a i od onog što su drugi očekivali, navodeći da je do konačne pobede protiv tog nevidljivog neprijatelja ostalo još mnogo teških borbi i rezova.

- Biće još mnogo izazova i napora da bismo povratili stare, lepe navike i pre godinu dana izgubljenu normalnost. Sa obnovljenom verom u sebe, s jednako požrtvovanim pristupom i stepenom odgovornosti, kao i beskrajno požrtvovanim zdravstvenim radnicima, uverena sam da ćemo kao država i društvo uspeti ne samo da izađemo iz ove katastrofe već i da nastavimo da ređamo pobede u budućnosti - navela je Brnabićeva u autorskom tekstu za Kurir.

Pandemija nas je, kaže, naučila da je Srbija sposobna, ne samo da nabavi već i da organizuje i sprovede jednu od najefikasnijih kampanja masovne vakcinacije stanovništa na svetu i podsetila da je na drugom mestu u Evropi po broju vakcinacija na milion stanovnika, te da je ispred nje samo Velika Britanija.

- Danas su građani Srbije ponosni na svoju državu i njen efikasan i kvalitetan sistem vakcinacije, dok istovremeno privlačimo sve više pohvala i pozitivnih ocena od medija i zdravstvenih stručnjaka iz inostranstva - ukazala je premijerka.

Ona je rekla da je Srbija naučila da pronađe balans između zdravstvenih mera predostrožnosti i ekonomskog opterećenja privrede i dodala da je zemlja 2020. godinu završila sa najvišom stopom rasta u Evropi, s prilagodljivim i otpornim zdravstvenim sistemom i požrtvovanim lekarima, dok su, kako kaže, mnoge druge zemlje u lokdaunu i s problemima u zdravstvu.

- Srbija je jedina u Evropi podigla dve potpuno nove bolnice - podsetila je Ana Brnabić i dodala da je velikom brzinom organizovana domaća proizvodnja gotovo svih deficitarnih proizvoda.

- U Srbiji se danas prave domaće hirurške maske, dezificijensi, lekovi za koronu, domaći ELISA testovi. Dizajniran je čak i prvi prototip srpskog respiratora, a početak domaće proizvodnje vakcina na 'Torlaku' više nije tako daleka budućnost - poručila je predsednica Vlade.

Ona je podsetila da su zdravstveni radnici dobili povećanje plata od 15 odsto, uz dodatnu nagradu od 10.000 dinara za sve što su učinili za društvo i javno zdravlje, kao i da je u privredu uloženo osam milijardi evra.

Država je, kaže, pomogla najpogođenije sektore, uz održavanje nezaposlenosti pod kontrolom i povećanjem plata.

- To su sve rezultati našeg jedinstva i zajedničke borbe države i društva, s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu - istakla je Brnabićeva.

Podsetila je i da je kada se ceo svet suočavao sa nestašicama medicinske i zaštitne opreme, Srbija uspela da ih nabavi i pre drugih, uključujući i respiratore kojih je bilo dovoljno za sve kojima je taj uređaj bio neophodan.

Uz podsećanje da je 6. marta 2020. godine korona virus stigao u Srbiju i da je život koji su građani do tada živeli potpuno nestao, Brnabić je poručila da "svi treba da damo doprinos i budemo promena koju bismo želeli da vidimo u svetu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tuppoo

    6. mart 2021 | 15:21

    nisam cuo jos nekog politicara da realno sagleda situaciju samo se hvale svojim rezultatima a rezultati nula

  • Tina 66

    6. mart 2021 | 14:44

    45 dana čekam poziv da se vakcinišem, jer sam naivno poverovala da možemo da biramo vakcinu.Pozovem nadležne i pitam u čemu je problem, a oni kažu:obnovite prijavu i navedite "bilo koja vakcina"! Aman, nemojte da nas zamlaćujete, već recite istinu.

  • Boža zemunac

    6. mart 2021 | 14:40

    Opa, i Ana postala vidovita i prorok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA