≫ 

Vučić: Beograd ne odustaje od dijaloga i kompromisa, Priština bi priznanje na koje ne pristajemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je u emisiji "Intervju s predsednikom" na RTS

  • 33
Aleksandar Vučić Foto: Telegraf.rs

Dokle je Srbija stigla u borbi protiv organizovanog kriminala, kako teče imunizacija stanovništva i nabavka vakcina protiv korona virusa, koliko je pandemija uticala na ekonomiju Srbije, ali i ostatka sveta. Na stolu su se našle i političke teme, Kosovo i Metohija, ali i odnosi u regionu. Kakav bi stav Beograd trebalo da zauzme u daljim pregovorima sa Prištinom, kakvi su odnosi Srbije sa Crnom Gorom.

O ovim, ali i drugim aktuelnim temama govorio je Aleksandar Vučić, u emisiji "Intervju s predsednikom" na RTS.

O dijalogu sa Prištinom

Kada je reč o dijalogu sa Prištinom, predsednik je rekao da do sada nije bilo lakog sagovornika sa druge strane i da se za svaki sastanak dobro i detaljno sprema.

- Palmer ne krije da SAD očekuju međusobno priznanje, kao što je to njihov predsednik i napisao u onom pismu, Evropska unija punu normalizaciju i da se vratimo za pregovarački sto, Beograd kompromis, ali za Albance nisam siguran da žele - izjavio je predsednik.

- Što se tiče Albanaca sa KiM, voleli bismo da budu ispunjene sve stavke iz Briselskog i Vašingtonskog sporazuma. Prvo ZSO, i to mora da bude ispunjeno, to je obaveza iz aprila 2013. godine. Mislim da oni ne planiraju da ispune bilo šta, ali su time sebe doveli u nemoguću poziciju u nekim stvarima. Nisam od onih koji se raduje zamrznutom konfliktu jer uvek neko to može da odmrzne - objasnio je.

Kako kaže, Srbijia trebaju mir i sigurnost jer mi idemo brže od drugih.

- Nama je teža pozicija sa Bajdenom kao predsednikom SAD. Ja njega cenim, reč je o izuzetnom političaru ali nama je teže - navodi Vučić.

O odnosima u regionu 

Neki su rekli da je Vučić pobedio u Nikšiću. Odgovaram da Vučić nije učestvovao na izborima u Nikšiću, rekao je predsednik odgovarajući na pitanje o rezultatima lokalnih izbora u Nikšiću.

- U Crnoj Gori postoji politika ekskluzivizma gde žele da proteraju sve što je srpsko. Srba je u Crnoj Gori proporcionalno više nego Albanaca u Severnoj Makedoniji, pa nemaju nikakva prava. Od 2006. godine nema nikog u vlasti. Imalo je više Albanaca i Bošnjaka, a Srba je ogroman procenat a nikakva prava nisu imali - rekao je Vučić i naglasio da se sa Milom Đukanovićem ne čuje uopšte, sa Zdravkom Krivokapićem se video i da bi voleo da i jedan i drugi dođu u zvaničnu posetu Beogradu.

- To što imamo razlike i drugačije mislimo ne znači da ne treba da razgovaramo - dodao je on.

O borbi protiv organizovanog kriminala

Kada je reč o organizovanom kriminalu, predsednik je rekao da su pojedinci bili povezani sa ljudima iz izvršne vlasti i da za određena imena postoje dokazi.

Kada je reč o spekulacijama da je Nebojša Stefanović bio umešan u neke afere, rekao je da nije nijednog trenutka ni pomislio na njega i da, iako je bilo stvari koje bi mu zamerio, umešanost u organizovani kriminal nije uopšte opcija.

- Zaštićenih neće biti, čak ni za one koji veruju da imaju zaštitu pojedinaca iz izvršne vlasti - naglasio je.

Kaže da smo poslednjih godina imali tri ubistva osoba koje su bile na merama i da je u tom očigledno učestovovao neko iz izvršne vlasti.

- Niko neće proći nekažnjeno i svi će biti pohapšeni. Imamo dokaze - rekao je Vučić.

O vakcinaciji

- Odložio sam svoju vakcinaciju jer trenutno imamo manjak vakcina. Čekamo novu isporuku, sledeće nedelje, pa ću otići kako sam i najavio ranije. Nemo manje mesto, Žagubica ili Merošina. Svakako, ono što imamo i one koje nam stižu sigurno, za koje smo potpisali ugovore, imamo dovoljno za sve građane koji su iskazali interesovanje. Govorim prema podacima eUprave - rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, u Srbiji će za 10 dana biti mnogo novih doza vakcina.

Beogradski sajam vakcinacija koronavirus Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Sada ne želimo da dajemo prvu dozu a da nismo obezbedili drugu dozu za sve - podvukao je i dodao da će samo drugu dozu kineske vakcine 29. marta prijavilo oko 100.000 ljudi.

Predsednik je rekao da je prema najnovijim brojevima video da se situacija u Beogradu prvi put posle duže vremena polako stabilizuje, iako su brojke i dalje visoke.

- Kada pogledate, procenat vakcinacije u beogradskim opštinama je visok, bilo da su one centralne ili prigradske - dodao je predsednik.

O novim merama

- Veoma nam je teška situacija u centrlanoj Srbiji. Nadam se da neće biti oštrijih mera - rekao je Vučić i dodao da je nephodno da se više ljudi vakciniše.

Prazni kafići ulice bašte Beograd mere koronavirus Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kako se predsednik istakao do 20 aprila imaćemo 1.000.000 vakcinisanih.

Podsetio je da Srbije "gotovo nije imala zatvaranje. Imamo, kaže, najblaže mere u celoj Evropi. Od marta, aprila prošle godine nismo imali pravog zatvaranja u Evropi, navodi Vučić.

- Hvala epidemiolozima koji su razumeli potebu države da imamo najveću stopu rasta, da možemo da isplatimo sve. Svi će na kraju doći i reći dajte nam nešto. Država mora da uvede mere ne zato što ih voli. Mrzim mere najviše na svetu. Lekari se bore za živote, traže pomoć - kazao je predsednik i dodao da morate da gledate lekare i živote ljudi.

Novi paket pomoći države za nezaposlene, penzionere, hotelijere...

Predsednik Srbije najavio je novu pomoć koju je država pripremila za muzičare, njih oko 3.000 će dobiti podršku dva minimalca.

- Muzičari nisu registrovani u APR-u, našli smo način kako da proverimo koliki ih je broj, oko 3.000 preko različitih organizacija, dobiće podršku. Da li dva minimalca, verujem da će Vlada tu odluku doneti. Penzioneri će dobiti u maju i novembru po 30 evra, kao i svi ostali građani punoletni. U septembru će svi penzioneri dobiti po 50 evra dodatno. To je 110 evra za penzionere - rekao je on.

ISPLATA POMOC PENZIONERI Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Od aprila počinje isplata minimalaca za 1.550.00 radnika u privatnom sektoru, mikro, mala, srednja i velika preduzeća. Ići ćemo sa dodatnom podrškom za hotelijere, 350 evra po sobi, 150 evra po krevetu.

- Imaćemo za nezaposlene dodatnu podršku, osim 60 evra, dobiće još 60 evra u junu mesecu. Ukupno 120 evra - rekao je on i dodao da neće doći do podizanja poreza i da će novac doći iz rasta.

O skupim lekovima koje je država nabavila

Predsednik Vučić je rekao da ako lekari vide da sam ja neko ko ima visok krvni pritisak, a rizična sam grupa dobijem lek "Elaj Lili" i u prvih deset dana dođem i 95 posto sam izlečen.

- Takvih smo kupili 1.800. Naši lekari će to da imaju u protokolu da spasu ljudima živote, ugroženim kategorijama i posebno gojaznima - naveo je Vučić.

To su, navodi, "nenormalne pare koje dajemo na to".

- Nas milijarde koštaju lekovi, vakcine. Hiljadu evra je dan lečenja u intenzivnoj nezi, a prosečan čovek uplati 550 evra godišnje prosečno. Morate da pomognete lekarima i sve vreme vagate i borite se. Da imate u vidu živote ljudi, a pod dva živote, ali kroz napredak ekonomije - istakao je predsednik Vučić.

Video: Vučić o obavezama koje ne ispunjava Priština: Srbija to neće dozvoliti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA