≫ 

EU upozorila Kurtija zbog podrivanja procesa dijaloga

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu dodaju da EU ovim želi Aljbinu Kurtiju da stavi do znaja da se stavlja ”u sedište pažnje” i da bi na kraju mogao biti okrivljen "i od EU i od SAD" zbog svojih stvova koji mogu da prolongiraju proces normalizacije odnosa sa Beogradom

  • 5
Brisel, Evropska Unija Brisel / Foto: Shutetrstock

U Evropskoj uniji ocenjuju da poslednje izjave premijera tzv Kosova, Aljbina Kurtija, o principama vođenja dijaoga sa Beogradom, ”podrivaju ovaj proces” i dodaju bi Kurti zbog ovakvih izjava mogao da snosi isključivu odgovornost za ”nedostaka napretka”, ali i mogući ”neuspeh” dijaloga Beograda i Prištine.

- EU je uvek pozivala strane da se uzdrže od akcija i izjava koje su štetne za atmosferu potrebnu za uspešno napredak u dijalogu i normalizaciju odnosa - saopšteno je Tanjugu iz Evropske službe za spoljne posove.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu dodaju da EU ovim želi Aljbinu Kurtiju da stavi do znaja da se stavlja ”u sedište pažnje” i da bi na kraju mogao biti okrivljen "i od EU i od SAD" zbog svojih stvova koji mogu da prolongiraju proces normalizacije odnosa sa Beogradom.

- To bi moglo dalje da ima ozbiljne posledice po Kosovo - navode izvori u Briselu.

U Briselu dodaju da su EU i SAD sada ”vrlo dobro koordinisane i sinhronizobvane” kada je reč o procesu normalizacije odnosa i da Kurtiju "neće biti lako da se izvuče" ukoliko odluči da podriva dijalog Beogrda i Prištine.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je juče da bi dijalog sa Beogradom trebalo da se zasniva na četiri principa od kojih je kao prvi naveo priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, a zatim i odbacio razgovor o Zajednici srpskih opština.

Među ostalim principima Kurti je naveo i da Beograd treba da prizna navodne zločine na Kosovu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    25. mart 2021 | 12:03

    SVE JE TO BRISELSKA FARSA!!! ZAPAD KAO I ALBANCI ZELE VELIKU ALBANIJU A SVE OSTALO JE GNUSNA LAZ I PREVARA!!!!

  • Johan

    25. mart 2021 | 11:47

    Naše je da pregovaramo i da što više ekonomski i vojno jačamo da bi smo se u jednom momentu za 10 ili 50 ili 100 godina ili kad tad vratili na Kosovo.Kosovo je oteto nikada Šiptarima nećemo dati priznanje mislim da je to svima jasno.Naš povratak će se desiti to je neminovno samo ovoga puta moramo biti mnogo mudriji nego do sada i izabrati momenat ne samo da mi budemo jaki nego da imamo i jake saveznike koji će sve to aminovati i da budu samo podupirač našem povratku da se neko nebi mešao sa strane i tako doveo do sukoba širih razmera.

  • Ivana

    25. mart 2021 | 11:33

    Samo da ih puste niz vodu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA