EU još bez termina za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

U evropskim krugovima bliskim procesu dijaloga, napomnje se da nastavak zavsi prevashodno od spremnosti obe strane, uz ocenu da Aljbin Kurti "igra čudnu igru"

  • 1
Brisel, Evropska Unija

Brisel / Foto: Shutetrstock

Evropska unija kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, i nakon formiranja vlasti na takozvanom Kosovu, ne može da da navede vremenski okvir u kome se očekuje nastavak pregovora, saznaje Tanjug u Briselu.

U evropskim krugovima bliskim procesu dijaloga, napomnje se da nastavak zavsi prevashodno od spremnosti obe strane, uz ocenu da Aljbin Kurti "igra čudnu igru".

Poruke Kurtija u javnosti donekle su u suprotnosti sa svešću o važnosti nastavka dijaloga iskazanom tokom njegovih kontakata sa EU zvaničnicma, navode diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

Tokom posete specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčka Beogradu i Prištini početkom marta, najvaljeno je da će se dijalog nastaviti u aprilu ili maju, odnosno odmah po formiranju vlasti u Prištini.

I pored formiranih institucija, u ovim trenutku gotovo je izvesno da do nastavka pregovora u Briselu neće doći pre maja, a pod znakom pitanja su i kasniji datumi.

- EU zvaničnici u svim svojim porukama insistiraju na važnost nastavka dijaloga. To će se nastaviti i u narednim danima što javno što u bilateralnim kontaktima - kažu izvori Tanjuga.

Sa druge starane, spremnost Beograda na nastavak dijaloga bi trebalo da EU podrži novim korakom na putu evrointegracija, najverovatnije zakazivanjem nove Međuvladine konfrencijom EU - Srbija.

- I na taj način bi se Prištini dalo do znanja da će Beograd napredovati dok će oni, ukoliko ne pokažu istinsku volju za dijalogom, ostati blokirani na EU putu - navode u Briselu.

Dodaje se da EU očekuje da i javnost na Kosovu shvati proruku o važnosti dijaloga sa Beogradom za napredak celokupnog društva i da izvršti dodatni pritisak na svoje izabrane predstavnike u Prištini da krenu ka ispunjavanju želje građana za boljom evropskom budućnošću.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA