Nemački ambasador: Bombardovanje Jugoslavije bilo neophodno da bi se sprečio genocid

I danas, 20 godina kasnije, verujem da je to bila teška, ali ispravna odluka koja je nastupila tek kada su bila istrošena sva diplomatska sredstva - izjavio je Tomas Šib

  • 18
Mali i Šib Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno kako bi se sprečila humanitarna katastrofa i genocid na KiM.

Šib je u sredu za RTV rekao da je svestan da je bombardovanje Jugoslavije kontroverzno pitanje jer o tome nije bilo odluke u Savetu bezbednosti UN.

- Međutim, u tom trentuku je morala biti doneta neka odluka jer u suprotnom bi nastala humanitarna katastrofa, a cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu i genocid - rekao je Šib.

I danas, kako kaže, 20 godina kasnije veruje da je to bila teška, ali ispravna odluka koja je nastupila tek kada su bila istrošena sva diplomatska sredstva.

U ovom trenutku je, ističe, važno da Beograd i Priština nastave dijalog koji će dovesti do sveobuhvatne normalizacije odnosa.

- Činjenica je da Kosovo sada ima novog premijera i predsednika i sada je teren pripremljen za nastavak dijaloga o normalizaciji. Svi su saglasni da se mora rešiti pitanje Kosova, i da je to na dobrobit Srbije, Kosova i celog regiona - rekao je Šib.

Upitan da li će Srbija moći da računa na podršku Nemačke u evrointegracijama ukoliko Beograd nastavi da odbija da prizna tzv. Kosovo, Šib je odgovorio da je to "hipotetičko pitanje", ali da ne bi mogao da bude toliko pesimističan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    8. april 2021 | 10:27

    Ova izjava zahteva momentalnu reakciju države.

  • PRC

    8. april 2021 | 10:33

    Tako to izgleda kadati genocidna nacija priča o genocidu.

  • Gambit

    8. april 2021 | 10:21

    Nemac prica o genocidu, da je pravde na ovom svetu vi ne bi trebali imati pravo glasa narednih 200 godina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA