≫ 

Pokreće se procedura za izmenu Ustava Srbije, Brnabić o detaljima tog procesa

Tim povodom je dogovoreno da bi za desetak dana trebalo da se održi sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj će biti predstavnici pregledača ustavnih amandmana iz Ministarstva pravde i Vlade Srbije

  • 48

Na današnjem sastanku predsednice Vlade Ane Brnabić, predsednika Skupštine Ivice Dačića i ministarke pravde Maje Popović, odlučeno je da se pokrene skupštinska procedura za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, a o detaljima sastanka govorila je premijerka na konferenciji za medije.

Tim povodom je dogovoreno da bi za desetak dana trebalo da se održi sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj će biti predstavnici pregledača ustavnih amandmana iz Ministarstva pravde i Vlade Srbije.

- Važna vest je da sam ja juče inicirala sastanak sa Ivicom Dačićem kom su prisustvovali ministarka Maja Popović, Jelena Žarić Kovačević, kao i Vladimir Đukanović. Vlada Srbije je decembra prošle godine usvojila inicijativu za izmenu Ustava i poslala je u Skupštinu. Tokom sledeće nedelje ćemo prisustvovati sednici na kojoj će se raspravljati o sledećim koracima u procesu - izjavila je predsednica Vlade.

Premijerka je naglasila da je važno da postoji društveni konsenzus o ovoj temi.

- Pored ovoga Vlada kao izvršna vlast radi na tome da podrži sudstvo da bude što efikasnije. Ministarstvo pravde radi na izmenama i dopunama Zakona o parničkom postupku - rekla je premijerka i objasnila da bi ove izmene trebalo da omoguće efikasnija suđenja, odnosno brži završetak parnica.

- Ministarstvo pravde je izradilo nacrt Izmena i dopuna poslovnika o radu Državnog veća Tužilaca.

- U toku je izmena nacrta 3 zakona, a to su - Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o raspisivanju lokalnih izbora i Zakon o izboru predsednika - dodala je ona.

Republička izborna komislija je održala sastanak sa predsavnicima OEBS-a

O unapređenju izbornih uslova

Ja sam nakon formiranja Vlade, 27. novembra imala onlajn sastanak sa delegacijom ODIR-a i OEBS-a. Dogovorili smo da Vlada ponovo formira radnu grupu za unapređenje izbornih uslova koja bi se bavila inplementacijom njihovih preporuka. Radna grupa je formirana 03.decembra i usvojila mišljenje o njihovim preporukama. Radna grupa je imala sastanak i sa organizacijama civilnog društva - rekla je premijerka.

- Važno je da napomenem da pored ovih stvari koje se tiču međustranačkih dijaloga, posredstvom poslanika u Evroparlamentu ili ne, postoji veliki deo koji mora da uradi Vlada. RIK je održao sastanak sa predsednicima OEBS-a - dodala je.

Pored premijerke Brnabić konferenciji prisustvuje i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka pravde Maja Popović i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Koordinacija sa predstavnicima EU

Premijerka je posebno navela i da vlada, uz pomoć i podršku, i u stalnoj koordinaciji sa predstavnicima EU, radi na uspostavljanju jedinstvenog i centralnost sistema za upravljanje predmetima u pravosuđu, odnosno jednog IT sistema za pravosuđe.

Takav sistem, ukazala je, ne poseduju ni mnoge države članice EU.

- Ako uspemo da uradimo na najbolji način, to će nam omogućiti da imamo pravosuđe kakvo zaslužuju i građavni i privreda, ali i celo naše sudstvo, da planira resurse, vreme - rekla je Brnabić.

Ona je navela da je to ambiciozan projekat, čiji je okvir za implementaciju tri godine, kao i da je Delegacija EU u Srbiji objavila tender za IT sistem, a da sutra ističe rok za prijave.

- Time pokazujemo opredeljenost za nezavisno pravosuđe, efikasno odgovorno, kome vlada stoji na raspolaganju za svaku vrstu podrške - rekla je Brnabić.

O uvođenju obavezne vakcinacije u Srbiji

Reagujući na presudu koju je doneo Evropski sud za ljudska prava, da je obavezna vakcinacija legalna i možda potrebna u demokratskim društvima, premijerka je rekla da za sada ne postoji razlog da se razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije, jer smatra da vakcinacija u Srbiji ide odlično.

- Ja ću vam reći da mislim da vakcinacija u Srbiji ide odlično i bez te obaveze. Mislim da je mnogo bolje nego u drugim, možda i razvijenijim društvima, ma koliko bio jak antivakserski talas. Za sada ne postoji razlog da mi razmišljamo o uvođenju te obavezne vakcinacije jer imamo ljude koji se sami od sebe prijavljuju za vakcinaciju. Imamo izuzetno mnogo ljudi koji se ne prijavljuju preko eUprave. Ali, kad otvorimo punktove oni dolaze u ogromnom broju. Sam od sebe se tu vodi neki društveni dijalog, veliku ulogu tu imaju i mediji, hvala svima na tome, imamo kampanje, video spotove i čini mi se, da kao društvo ovu bitku dobijamo - rekla je Brnabić.

Video: Brnabić: Nema razloga da uvodimo obaveznu vakcinaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA