≫ 

Godišnjica krvave bitke na Košarama: Pre 22 godine počeo je herojski boj srpskih junaka

U karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama, koje se nadovezuju na Prokletije, tadašnja Vojska Jugoslavije branila je od terorističke OVK, vojske Albanije i NATO avijacije granice naše zemlje

  • 18

Pre tačno 22 godine, na današnji dan, u jeku NATO agresije na SR Jugoslaviju, počela je najveća kopnena ofanziva na teritoriji SR Jugoslavije, bitka na Košarama.

Veliki petak te 1999. godine ostaće upisan kao dan kada je počeo napad u kom je brojčano jači i nadmoćniji neprijatelj pokušao da izvrši kopnenu invaziju kroz karaulu Košare i prodor ka Metohiji. Planirali su da zauzmu Đakovicu i preseku linije VJ između Đakovice i Prizrena.

Njihov krajnji plan je bio da zauzmu čitavu Metohiju i nateraju VJ na otvoreni sukob sa njima, kako bi se otkrile snage VJ i omogućilo NATO avijaciji da ih bombarduje.

Početak krvave bitke na Košarama

 

Tog 9. aprila, u ranim jutarnjim časovima najpre je krenuo lažni napad na karaulu Morina, kako bi se jugoslovenske jedinice odvukle na tu stranu, a onda se nešto kasnije vatra prenela na Košare.

U napadu su upotrebljavani topovi, haubice i minobacači i vatru su koordinisali dobro obučeni pripadnici francuske Legije stranaca. Albanci su napadali u tri pravca, prvi je bio prema vrhu Rase Košares, drugi je bio prema karauli Košare i treći prema vrhu Maje Glave.

Tokom artiljerijskog granatiranja, otprilike 1.500 pripadnika OVK je neprimećeno prišlo granici naspram 110 pripadnika VJ.

Krvava bitka je trajala tokom celog dana da bi na kraju pripadniti tzv. OVK zauzeli vrh Rase Košares, a dva dana kasnije, pod konstantnom artiljerijom, i Maja Glavu. Vojnici VJ su pod naletom granata morali da napuste karaulu.

Posle pada karaule, stiglo je pojačanje od više stotina pripadnika Vojske Jugoslavije iz pešadijskih i specijalnih jedinica, tako da je linija fronta stabilizovana 19. aprila i nije bilo većih pomeranja do kraja rata.

Borbe su nastavljene i tokom maja, sa gubicima sa obe strane. U noći između 10. i 11. maja NATO avijacija je bacila zabranjene kasetne bombe, ubivši 8 vojnika i jednog oficira, a ranivši preko 40. To je omogućilo teroristima OVK da odbiju snage VJ sa te pozicije na početnu.

Bitka na Košarama

Pripadnici terorističke OVK posle upada na karaulu Košare-Foto: ERIC FEFERBERG / AFP / Profimedia

Samo zahvaljujući hrabrosti i nepokolebljivosti pripadnika Vojske Jugoslavije neprijatelj je zaustavljen na samoj granici, uz neznatno odstupanje koje je bilo neophodno da bi se izbegli veći gubici i obezbedila efikasnija odbrana.

Borbe su trajale sve do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije, u skladu sa Vojnotehničkim sporazumom potpisanim kod Kumanova, povukla sa jugoslovensko-albanske granice i područja Kosova i Metohije.

Poginulo 108 vojnika Vojske Jugoslavije

 

Bitka na Košarama je uzela mnoge živote na obe strane. Po izjavi generala Živanovića, ratnog komandanta 125. motorizovane brigade, u rejonu Košara poginulo je 108 pripadnika VJ (18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika,13 rezervista, 24 dobrovoljca).

Najveći deo poginulih činili su mladići od 18 do 20 godina koji su bili na odsluženju vojnog roka.

Zvanični gubici OVK su oko 200 mrtvih, ali smatra se da ih je bilo mnogo više. Najveći broj njih potiču sa Kosova i Metohije, mada se ne zna tačno koliko je bilo iz Albanije i Makedonije.

Bitka na Košarama ušla u istorijske udžbenike

 

Košare su ušle i u udžbenik iz istorije za osmi razred osnovne škole, gde je navedeno da je bitka nazvana po karauli Košare koja se nalazila na granici Savezne Republike Jugoslavije i Albanije, u blizini Đakovice i da je počela 9. aprila 1999. godine.

Istorija, Osnovna škola, Bitna ka Košarama, Košare

Bitka na Košarama našla se u udžbenicima za osmi razred, fotografije potporučnika Predraga Leovca, vodnika Ivana Vasojevića i vojnika Tibora Cerne-FOTO: kosovo-online.com

U borbama na Košarama učestvovali su vojnici i oficiri 53. graničnog bataljona, 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa, 5. bataljona vojne policije, 63. padobranske i 72. specijalne brigade.

Video: Banjalukom odjeknuli Junaci sa Košara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    9. april 2021 | 07:35

    SLAVA JUNACIMA SA KOSARA !!! NATO KRVOLOCIMA ZELIM PROPAST OVE GODINE !!!!

  • Dusan

    9. april 2021 | 08:02

    Hvalite te se sa bitkom na Kosarama,a tr junake koji su preziveli necete da pomognete,drzava slavi tu cuvenu bitku a ucesnici eto ih po celoj Srbiji nemaju hleba da jedu,vecina njih!Zasto drzava Srbija se ne zahvali tim ljudima?Daju imena ulica,sta to njima znaci?Pomognite,evo i ceo narod po koliko ko moze neka pomogne,zasluzili su,hvala im,a poginulim neka je vecna slava i HVALA...

  • XNXX

    9. april 2021 | 07:39

    I za sta su poginuli mladi momci od 19-20 godina?! Da bi se stvorila velika albanija?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA