≫ 

Vučić o izjavi Tomasa Šiba: Sve zemlje koje su učestvovale u bombardovanju imale su isto objašnjenje

Naše je da odgovorimo i kažemo da to nije istina, da stvari posmatramo drugačije, ali da ne stvaramo sebi neprijatelje - izjavio je predsednik Srbije

  • 41
Aleksandar Vučić

Foto: Telegraf.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne bi govorio ništa loše i uvreljivo na račun ambasadora Nemačke Tomasa Šiba, ukazujući da nije ništa drugo rekao nego što je svih 19 zemalja koje su učestvovale u bombardovanju imalo kao objašnjenje za agresiju.

- Svih 19 zemalja koje su učestvovale u bombardovanju imale su isto objašnjenje. Ambsador Šib nije ništa posebno drugo rekao. Poznajem ga kao čoveka koji je mnogo pomogao u prilivu investicija, koji voli Srbiju - istakao je Vučić, komentarišući Šibovu izjavu.

Izrazio je uverenje da je u tom trenutku on morao da odgovori na način na koji se zalaže nemačka politika.

Vučić je povodom Šibove izjave da je cilj bombardovanja bio da se spreči genocid na Kosovu, rekao da je uveren da nije postojala genocidna namera, i da takvu nameru niko nije ni dokazao.

- Ne pada mi na pamet da ga lično vređam, jer nije zaslužio - poručio je on.

Predsednik je istakao da je ponekad dobro da se čuju takve izjave jer možemo da vidimo šta zaista misli o svemu što se dešavalo mnogo razvijenih zemalja i oni koji su učetsvovali u bombardovanju.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Naše je da odgovorimo i kažemo da nije istina, da stvari posmatramo drugačije. Moramo da radimo i sarađujemo sa Nemačkom, koja je najveći intestitor i glavni trgovinski partner Srbije. To nije pitanje samo para, već i promene u zemlji. Naše je da kažemo čime se slažemo i čime ne, ponosno štitimo svoju poziciju, ali i da gledamo da čuvamo integritet onih koji su nam prijatelji, da ne pravimo neprijatelje od onih koji su nam prijatelj - zaključio je on.

O proslavi posle derbija

 

Na pitanje da li smatra da Vesić treba da snosi odgovornost zbog kršenja mera na proslavi u "Crvenoj zvezdi" posle derbija, rekao je da svakako njegov postupak nije odgovoran, ali se zapitao da li su baš svi svaki put bili odgovorni u prethodnih godinu dana.

- Pitam se jesam li ja svaki put bio tako odgovoran? Jeste li vi bili i da li je svako od nas u svakom trenutku u prethodnih više od 380 dana uvek bio tako odgovoran - upitao je Vučić i dodao da je dobro što se Vesić izvinio, te primetio da ljude nekada strast povuče, navijačka ili nekaddruga, te da niko nije savršen i bezgrešan.

Vučić je rekao da često pročita kao pitanje kakva će biti sudbina pojedinaca u stranci koju vodi, ističući da je njegov posao da u državi posebno vodi računa o tome koliki je nečiji doprinos u radu, da ceni i dobre i loše stvari, jer nikada, kaže, ne postoje stvari koje su crno-bele.

O vakcinama

 

Povodom velikog interesovanja za vakcinisanjem, Vučić je rekao da će se država boriti da dobije što više vakcina i da će ih obezbediti, te da je cilj da se do kraja maja vakciniše polovina punoletnog stanovništva u Srbiji.

Vakcinacija, Beogradski Sajam

Foto: Nikola Tomić

Na pitanje, da li ćemo imati dovoljno vakcina ako se nastavi ovim tempom,s obzirom da je juče rakao da je vakcinisan rekordan broj građana, Vučić je kazao da niko nema dovoljno vakcina.

Istakao je da se juče iznenadio, podsetivši da je pre kraja dana rekao da se vakcinisalo 70.000 ljudi, a bilo je preko 85.000 što je apsolutni rekord.

Ocenio je da će slična situacija biti i danas i precizirao da je od 85.000 vakcinisanih juče oko 70.000njih primilo prvu dozu, što znači da je reči o 140.000 doza, jer Srbija čuva vakcine za drugu dozu don ne dobije nove količine.

- Mnogo je teško i kada imate u tri dana takvu brojku, jer to znači 420. 000 vakcina, što je mnogo koliko god da dobijete. U ponedeljak dobijamo daljih 106.000 doza Fajzera, čekamo novih pola miliona Sinofarma - objasnio je on.

Naglasio je da Srbija nije imala ni danja kašenja u davanju druge doze, dok su neke zemlje upravljale na taj način procesomm vakcinacije, što Srbija, kako je rekao, ne radi.

- Još mnogo poziva ću morati da obavim da bismo obezbedili dovoljno vakcina. Očigledno da je krenula vakacinacija, da imamo ogromnu potražnju. Ne možemo čak ni da odgovorimo tim redovima. Hvala medicinskim radnicima što daju sve do sebe, jer imamo ogromnu gužvu svuda, u svim selima, manjim mestima - objasnio je on.

Video: Predsednik otkrio gde će primiti drugu dozu vakcine protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    10. april 2021 | 09:39

    Došao da živi i radi u Srbiji i opravdava bombardovanje Srbije! Sram ga bilo!

  • sasa

    10. april 2021 | 10:15

    Srbija ima nepromenjen i jasan stav makar i Nemacka bila u pitanju

  • Markic

    10. april 2021 | 11:58

    Srbija ne sme da naglo reaguje naprotiv treba da bude trezvena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA