Petković osudio napad na srpske mladiće u Severnoj Mitrovici: Našli se na meti samo zato što su Srbi

Napadnuti su samo zato što su Srbi, zato što govore srpskim jezikom, u čisto srpskoj sredini na Kosovu i Metohiji - izjavio je direktor Kancelarije za KiM

  • 9
Petar Petković Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Povodom napada na dvojicu srpskih mladića u Severnoj Mitrovici, saopštenjem se oglasio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je naveo da "brutalni fizički napad Albanaca na dvojicu srpskih mladića u severnoj Kosovskoj Mitrovici  koji su mirno sedeli i nisu davali nikakav povod za takav čin, bez sumnje je etnički motivisan i posledica antisrpske retorike kojoj svedočimo poslednjih nedelja".

Kako ističe Petković, "srpski mladići su napadnuti staklenim flašama i drugim predmetima i upućene su im psovke na albanskom jeziku, dok su sedeli za stolom u bašti kafića u pešačkoj zoni severne Kosovske Mitrovice koja vodi do mosta na Ibru. Napadnuti su samo zato što su Srbi, zato što govore srpskim jezikom, u čisto srpskoj sredini na Kosovu i Metohiji".

- Kroz razgovor sa povređenim mladićima saznao sam da povrede koje su im nanete, srećom nisu opasne po život i da im je pružena neophodna medicinska nega u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici. O ovom aktu nasilja danas smo obavestili i Brisel i zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, ali i snažan pritisak na vlasti u Prištini da se počinioci ovog zlodela što pre otkriju i adekvatno sankcionišu - piše u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM je u saopštenju i istakao da "nema sumnje da je ovom brutalnom napadu kumovalo pojačano antisrpsko raspoloženje i ekstremistička retorika koja u danima za nama dolazi od političkih predstavnika iz Prištine".

- Takve poruke po pravilu se preliju na život običnih građana na Kosovu i Metohiji i neretko budu okidač za ovakve međuetničke napade. Dogodilo se ono na šta nažalost mesecima upozoravamo - da kada nema dijaloga i razgovora, ima incidenta na terenu. Srbi na Kosovu i Metohiji ne smeju i neće biti mete ni žrtve bilo čijeg terora niti političkih aspiracija poput najave izgradnje vojne baze tik uz sever Kosovske Mitrovice. Pozivam i molim sve Srbe na prostoru Kosova i Metohije da ostanu mirni i ne podležu provokacijama, a njihova država na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučičem će učiniti sve da ih zaštiti - piše u saopštenju.

Dva mladića srpske nacionalnosti napadnuta su danas u bašti jednog kafića u Severnoj Mitrovici.

Napad na srpske mladiće, Severna Mitrovica Dva mladića srpske nacionalnosti napadnuta su danas u bašti jednog kafića u Severnoj Mitrovici-Printskrin: Youtube

Naime, obližnje kamere zabeležile su kako dva mladića prilaze drugoj dvojici koja sede, a zatim staklenim flašama koje druže u rukama, udaraju i jednog i drugog po glavi i licu, i to više puta.

Napadači su se odmah dali u beg, a dvojica Srba počela su da beže u suprotnom pravcu, verovatno pokušavajući da, tako povređeni, dobiju pomoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    10. april 2021 | 18:05

    Je li vi išta drugo preuzimate osim što samo osuđujete napade k'o neke babe.

  • Siptari horde sa kavkaza

    10. april 2021 | 17:07

    Drumovi će poželet šiptara al šiptara nigde neće biti

  • SRBIJA

    10. april 2021 | 17:25

    A oni nasi politicari prvo kazu niko nesme da vas dira a kad ih neko napadne ili ubije onfa samo osudjuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA