≫ 

Priština traži istragu Save Janjića za ratne zločine? Kancelarija za KIM: Napadom se prikriva istina

Organizacija Evropa nostra uvrstila je manastir Visoki Dečani na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu

  • 55
Decani

Sava Janjić Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine saopštio je da bi protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog ratnih zločina, prenosi Reporteri.

Prema tom savetu, Savu Janjića treba istražiti zbog njegove "uloge pre i tokom rata na Kosovu, zbog civila zatočenih u manastiru Dečani", zbog čega, smatraju, on snosi glavnu odgovornost, prenosi Kosovo online.

- Prema izjavama svedoka, po završetku rata u manastiru Dečani, pored raspoređivanja paravojnih formacija i redovnih srpskih snaga, Albanci su držani kao taoci. Manastir Dečani pretvoren je u vojnu bazu u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima - navedeno je u saopštenju.

Decani

Visoki Dečani / Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Očigledno nezadovoljni upozorenjima koje iguman Sava često upućuje zbog ugroženosti SPC na Kosovu i Metohiji, iz Saveta za ljudska prava insistiraju da se sprovede "istraga o manastiru Dečani i mogućoj umešanosti Save Janjića u kršenje ratnih zakona i humanitarnog prava".

- Posle 21 godine od završetka rata, reći da je manastir Dečani ugrožen je besmislica. Sava Janjić sada se žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir Dečani. U međuvremenu ne sprovodi međunarodne sporazume, poput odluka Ustavnog suda, ne prihvata kosovske institucije i državu Kosovo, a odluke sudova prihvata selektivno - navedeno je u saopštenju te organizacije.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda je istakao da  manastir Dečani ne samo da "nije ugrožen od Albanaca ili kosovskih institucija, već i prema Ahtisarijevom planu i važećim zakonima uživa ekstrateritorijalni status".

- Pravo na ispovedanje religije na Kosovu regulisano je Zakonom o verskim slobodama i pravima i, s tim u vezi, Kosovo je ispred mnogih zemalja u regionu. Poslednjih godina međuetnički incidenti naglo su opali, pa su neistinite tvrdnje Save Janjića i Srbije da su Srbi na Kosovu ugroženi, da se pljačkaju pravoslavne crkve. Iguman Sava Janjić, umesto da se bavi verskim i duhovnim pitanjima, širi lažne vesti i dirigent je srpske propagande na Kosovu - kaže se u saopštenju.

Savet navodi da Sava Janjić "pretvara manastir Dečani u ambasadu Srbije i u propagandni centar“.

- Sava Janjić ima grižu savesti iz prošlosti, stoga je 100 odsto u službi srpske politike, šteti međunacionalnim odnosima i Srbima, koji su integrisani ili žele da budu integrisani, u sve sfere života na Kosovu - kaže se u saopštenju koje prenosi Reporteri.

Kancelarija za KIM: Isplaniran napad da se prikrije istina

 

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju odbacila je danas kao neosnovane optužbe igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića za ratne zločine i kao pokušaj kosovskih Albanaca da se prikrije istina o ugroženosti tog, jednog od najsvetijih srpskih spomenika.

Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Optužbe koje su danas plasirane na račun igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića, pažljivo su smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti ovog svetog mesta, koje se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga - kaže se u saopštenju Kancelarije, prenosi Tanjug.

Ističe se da "takve besmislene optužbe, ne samo da nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti nego su i licemerni pokušaji da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima".

Ukazuje se da od trenutka kada je organizacija "Evropa nostra" svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepleno stanje.

- Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine. Zato su apsurdni pokušaji da se samozvano Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije, kada svakodnevno imamo incidente na terenu o kojima je obaveštena i Evropska unija, kao i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji - navodi Kancelarija za KiM.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je danas istragu protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina, prenosi portal Reporteri.

Manastir Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani / Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

U toj organizaciji smatraju da treba istražiti ulogu Save Janjića u, kako tvrde, zatočenju civila u manastiru Visoki Dečani tokom rata na Kosovu i Metohiji, za šta, navode, on snosi skoro najveću odgovornost i da nije tačno da je on među manastirske zidine primio Albance da bi ih zaštitio.

Organizacija Evropa nostra uvrstila je manastir Visoki Dečani na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu.

Lideri privremenih institucija samouprave u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti prethodno su uputili pismo toj organizaciji, tvrdeći da taj srpski manastir ne ispunjava kriterijume za listu "Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa", kao i da je izveštaj o manastiru "netačan, pristrasan i neprihvatljiv".

Visoki Dečani jedini je spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom, Kfora, budući da se radi o spomeniku izuzetno velike istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet.

Manastir, koji je kao svoju zadužbinu u 14. veku podigao srpski kralj Stefan Dečanski, a nakon čije smrti je radove nastavio njegov sin car Dušan, upisan je na Uneskovu Listu svetske baštine, dok se od 2006. godine, nalazi i na Uneskovoj Listi ugrožene svetinje.

Video: Radovi stali oko Visokih Dečana, ali strepnja ostaje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    11. april 2021 | 18:34

    Sram vas bilo!!!Licno je cuvao i albanske civile u porti manastira od terorista dok su ih gadjali minobacacima!Ziv bio oce Savo,bog je sa nama!Sve ce se to bivsim zvati

  • Todor

    11. april 2021 | 18:11

    Bolesni šiptari nikako da se dozovu pameti, jer je sve to što sada imaju, privremeno.

  • nikolas

    11. april 2021 | 18:04

    SRPSKE SVETINJE SE MORAJU BRANITI SVIM SREDSTVIMA OD NAPADA NATO SATANISTA I NJIHOVIH VELIKOALBANACA -KRAJNJE JE VREME DA SRBIJA ZATRAZI RUSKE I KINESKE BAZE SA NUKLEARNIM ORUZJEM KOJE JE GARANT MIRA I STABILNOSTI !!! MEDJUNARODNO PRAVO SE NA ZAPADU KORISTI KAO WC PAPIR I VLADA ZAKON SILE-SERIFA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA