≫ 

Oglasio se iguman Sava Janjić posle napada Prištine: Na laži i uvrede odgovaram rečima Gospodnjim

Povodom optužbi se oglasila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju

  • 4
Manastir Visoki Dečani, Kosovo i Metohija, Sava Janjić

Sava Janjić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani oglasio se povodom optužbi Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine koji je zatražio istragu protiv njega zbog navodnih "ratnih zločina". Naveo je na Tviteru da na laži i uvrede može samo da odgovori rečima Gospodnjim.

- Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave riječi, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima. (Mt 5:11-12) - napisao je iguman manastira Visoki Dečani.

Povodom ovih optužbi se oglasila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju odbacila je danas kao neosnovane optužbe igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića za ratne zločine i kao pokušaj kosovskih Albanaca da se prikrije istina o ugroženosti tog, jednog od najsvetijih srpskih spomenika.

 

Optužbe koje su danas plasirane na račun igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića, pažljivo su smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti ovog svetog mesta, koje se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga - kaže se u saopštenju Kancelarije, prenosi Tanjug.

Ističe se da "takve besmislene optužbe, ne samo da nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti nego su i licemerni pokušaji da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima".

Ukazuje se da od trenutka kada je organizacija "Evropa nostra" svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepleno stanje.

Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine. Zato su apsurdni pokušaji da se samozvano Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije, kada svakodnevno imamo incidente na terenu o kojima je obaveštena i Evropska unija, kao i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji - navodi Kancelarija za KiM.

Video: Radovi stali oko Visokih Dečana, ali strepnja ostaje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    11. april 2021 | 20:50

    Оче Саво подршка из Републике Српске, ИЗДРЖИТЕ И СВАКУ ВАШУ РИЈЕЧ АМИНУЈЕМ ... они дивљи и придошли тјерају нас и уче нас култури имају само два имена - стрвине и лешинарчине . Појешће сами себе...

  • Veteran K i M

    12. april 2021 | 02:35

    Krajnje je vreme da vratimo nasu vojsku i policiju na Kosovo po rezoluciji 1244. Pa da vidimo onda te "junacine".

  • 011

    11. april 2021 | 22:09

    E boga mi ona stara poslovica kaze de ima dima ima i vatre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA