Varhelji od Prištine traži brz nastavak dijaloga sa Beogradom

Evropski komesar za proširenjeje uputio je pismo premijeru privremenih prištinskih institucija u kom je istakao da je pretvaranje evropske perspektive u stvarnost zahteva brzi nastavak dijaloga, uz podršku EU i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa

  • 0
Oliver Varhelji FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti primio je pismo od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, u kojem evropski komesar traži brzi nastavak dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Telegrafi.

Kako se navodi, Varhelji je istakao da pretvaranje evropske perspektive u stvarnost zahteva brzi nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz podršku EU i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa.

Varhelji je dodao da borba protiv pandemije ostaje glavni prioritet.

Prethodne nedelje, portparol vlade u Prištini Perparim Krieziu, rekao je da će dijalog sa Beogradom predvoditi premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, u koordinaciji sa predsednicom Vjosom Osmani.

Kurti je, međutim, tokom predizborne kampanje, više puta isticao da nastavak dijaloga sa Beogradom nije u vrhu prioriteta nove vlasti u Prištini, a pošto je krajem marta izabran za predsednika vlade tzv. Kosova, izneo je "četiri principa na osnovu kojih bi Priština trebalo da vodi dijalog", uz pomoć EU i odbacio potrebu da se razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština.

Video: Izglasana nova vlada u Prištini, Kurti premijer

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA