≫ 

Sedica SB UN prekidana zbog zastave tzv. Kosova. Selaković: Priština preti "velikom Albanijom"

Savet bezbednosti UN na sednici razmatrao je izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji za period od septembra 2020. do marta 2021. godine

  • 66

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kim održana je danas, a već sam početak protekao je burno. Naime, tek što je počela, sednica je prekinuta jer je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

- To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu - naglasio je Poljanski.

On je dodao da je Rusija protiv učešća predstavnika tzv. Kosova na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sedi ispred oznaka tzv. Kosova.

Sednica Saveta bezbednosti UN, Ujedinjene nacije Prištinu predstavlja ministarka spoljnih poslova privremenih institucija Donika Gervala, koja je prilikom obraćanja na sednici imala zastavu tzv. države Kosovo-Printscreen/http://webtv.un.org

Poljanski je zatražio da predstavnica tzv. Kosova "promeni pozadinu ili ukloni zastavu" kako bi se nastavila sednica, nakon čega se za reč javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvrtio da ova sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon ovoga prekinut.

Nakon kratkotrajnog prekida, nastalog radi održavanja konsultacija iza zatvorenih vrata, sednica je nastavljena, ali su iza predstavnice privremenih vlasti u Prištini Danike Gervale ostali isti simboli.

Selaković uložio protest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji predstavlja Srbiju, uložio je protest zbog zloupotrebe video-formata sednice od strane Prištine kako bi se promovisali simboli lažne države Kosovo.

Rekao je da su takve zloupotrebe apsolutno neprihvatljive i predstavljaju flangrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti. Selaković je istakao i da su predstavnici lažne države Kosovo, u pratnji pripadnika "policije", upali u Dom zdravlja u Štrpcu tražeći vakcine protiv Kovida-19.

On je istakao da je povećan broj napada na Srbe na Kosovu i Metohiji i da oni žive u konstantnom strahu od napada.

SELAKOVIC DENDIJAS SASTANAK Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Objasnio je i da Priština ne radi ništa da bi obezbedila bezbednost Srbima povratnicima na Kosovo i Metohiju.

Ministsar spoljnih poslova Srbije je rekao da je Aljbin Kurti više puta pretio tim ujedinjenjem i da je član njegove stranke javno izjavio prošlog vikenda da će se tzv. Kosovo i Albanija ujediniti.

Selaković je upozorio da su takve ideje direktna pretnja za mir i stabilnost.

- Ponižavajuće je stanje u kojem se nalazi srpska kulturna i duhovna baština na prostoru KiM, uključujući i četiri spomenika koji su uvršteni na Listu svetske baštine Uneska - Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Pećka Patrijaršija - izjavio je Selaković.

Naveo je i da je manastir Visoki Dečani najčešće napadani objekat kulturne baštine na KiM.

- Umesto rešenja za problem ugroženosti srpske baštine, koja je i vredan deo evropskog hrišćanskog nasleđa, Priština je reagovala negacijom problema i tvrdnjom da je samoproglašeno Kosovo oaza verske tolerancije i multikulturalnosti. Takvim pristupom Prištine, srpska kulturna baština se dodatno ugrožava - dodao je.

On je istakao da je čitav slučaj prerastao u potpuni apsurd, time što je nevladina organizacija koja sebe naziva Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, inače bliska političkim strukturama u Prištini, prošlog vikenda zatražila da se protiv igumana manastira Dečani Save Janjića pokrene istraga zbog ratnih zločina.

Prenosr sednice je još jednom prekinut i to u trenutku dok je govorio predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski.

On je prethodno izjavio da je Ruska Federacija saglasna sa govorom šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića.

"Već viđena predstava Prištine"

Sličan slučaj se dogodio i u aprilu prošle godine kada je, takođe, predstavnik Rusije tražio da se ukloni zastava tzv. Kosova koja je stajala iza tadašnjeg ministra spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Glauka Konjufce.

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, uputio je tada primedbu ministru spoljnih poslova tehničke vlade tzv. Kosova zbog "neumesne pozadine u vidu žuto-plave zastave Kosova tokom njegovog govora na onlajn konferenciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA