≫ 

5 ključnih poruka sa sednice Saveta bezbednosti o KiM: Zbog jedne "leti perje" i među Albancima

Savet bezbednosti UN na sednici razmatrao je izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji za period od septembra 2020. do marta 2021. godine

  • 13
UN Security Council, sednica saveta bezbednosti, ujedinjene nacije Foto: Profimedia

Suprotstavljeni stavovi, prekid sastanka, nepoštovanje pravila i oštre reči obeležile su jučerašnju sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, a ni dan kasnije se zbog nekih izjava ne smiruje bura u javnosti.

Savet bezbednosti UN na sednici je razmatrao izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji za period od septembra 2020. do marta 2021. godine.

Zastava tzv. Kosova i prekid sednice

Već sam početak krenuo je burno - tek što je počela, nekoliko minuta kasnije sednica je prekinuta. Razlog tome bio je potez predstavnice Prištine koja je istakla zastavu tzv. Kosova. Predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

Britanski predstavnik je na to uzvrtio da ova sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon ovoga prekinut.

Video: Sednica UN na kratko prekinuta, Rusija tražila da Priština ukloni zastavu tzv. Kosova

Posle konsultacija iza zatvorenih vrata, sednica je nastavljena, ali su iza predstavnice privremenih vlasti u Prištini Danike Gervale ostali isti simboli.

Ruski predstavnik: Vi niste država, vi ste teritorija

Sednica Saveta bezbednosti UN prekinuta je nakon što je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu - naglasio je Poljanski.

Dmitri Poljanski, Dmitry Polyanskiy Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski-Foto: Profimedia/Pacific Press/ddp USA

On je dodao da je Rusija protiv učešća predstavnika tzv. Kosova na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sedi ispred oznaka tzv. Kosova.

Obraćanje predstavnice Prištine zbog kog "leti perje" među Albancima

Skandalozan istup prištinske ministarke spoljnih poslova Donike Gervala-Švarc na sednici Saveta bezbednosti UN, izazvao je buru reakcija u javnosti, naročito među Albancima.

- Sa našim kulturnim nasleđem, starijim više od 3.000 godina, mi smo zajedno sa Grcima dve najstarije kulture u Evropi - opisala je Gervala-Švarc Kosovo u svom prvom obraćanju kao ministarka spoljnih poslova na sednici SB UN.

U daljem obraćanju veliku pažnju je posvetila optužbama Srbije za genocid i ratne zločine iako je rekla da se zalaže za pomirenje. Istakla je da je Srbija "počinila najveći zločin u poslednjoj dekadi posle nacističke Nemačke", često koristeći reč „genocid“ i u naknadnoj raspravi sa srpskim ministrom Nikolom Selakovićem.

Sednica Saveta bezbednosti UN, Ujedinjene nacije Predstavnica privremenih vlasti u Prištini Danika Gervala-Printscreen/http://webtv.un.org

Šokantan ispad prištinske ministarke spoljnih poslova odmah je dočekan kritikama upravo u - Prištini. Članica Socijaldemokratske partije Teuta Rusta je poručila da je Gervala-Švarc "produžena ruka Aljbina Kurtija" i da je svojim izlaganjem "dala argumente zemljama koje nisu priznale nezavnisnost Kosova da to ne učine ni u budućnosti".

- Ono što je Vjosa Osmani uradila u intervjuu za Bi-Bi-Si, to je Gervala ponovila u Savetu bezbednosti. Unutrašnji rat pretvorila je u spoljašnji spektakl - ocenila je Rusta, a preneo Kosovo onlajn.

Rusta je dodala da je rad kosovskog ministarstva spoljnih poslova u suprotnosti sa onim što mu je misija, a to je, kako kaže, izgradnja odnosa sa drugim zemljama.

- Gervala daje argumente državama koje nas nisu priznale i koje se bore protiv državnosti Kosova da tako nastave i dalje. To su zemlje u kojima socio-ekonomska stvarnost Kosova ne menja svoj politički položaj, jer nisu povezane sa unutrašnjim kretanjima. Ovde se postavlja pitanje s kim Gervala komunicira - zaključila je Rusta.

Oštar protest ministra Selakovića

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uložio je protest zbog zloupotrebe video-formata sednice od strane Prištine kako bi se promovisali simboli lažne države Kosovo i rekao da ovaj potez predstavlja kršenje pravila Saveta bezbednosti.

On je istakao da je povećan broj napada na Srbe na Kosovu i Metohiji i da oni žive u konstantnom strahu od napada, podsetio da su predstavnici lažne države Kosovo, u pratnji pripadnika "policije", upali u Dom zdravlja u Štrpcu tražeći vakcine protiv Kovida-19, da je Aljbin Kurti više puta pretio ujedinjenjem tzv. Kosova i Albanija i upozorio da su takve ideje direktna pretnja za mir i stabilnost.

- Ponižavajuće je stanje u kojem se nalazi srpska kulturna i duhovna baština na prostoru KiM, uključujući i četiri spomenika koji su uvršteni na Listu svetske baštine Uneska - Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Pećka Patrijaršija - izjavio je Selaković.

SELAKOVIC DENDIJAS SASTANAK Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uložio je protest zbog zloupotrebe video-formata sednice od strane Prištine kako bi se promovisali simboli lažne države Kosovo i rekao da ovaj potez predstavlja kršenje pravila Saveta bezbednosti-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Naveo je i da je manastir Visoki Dečani najčešće napadani objekat kulturne baštine na KiM.

On je istakao da je čitav slučaj prerastao u potpuni apsurd, time što je nevladina organizacija koja sebe naziva Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, inače bliska političkim strukturama u Prištini, prošlog vikenda zatražila da se protiv igumana manastira Dečani Save Janjića pokrene istraga zbog ratnih zločina.

Kina podržala Srbiju: Poštujemo integritet

Predstavnik Kine ocenio je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji da je kosovsko-metohijsko pitanje ključno za mir i stabilnosti na Balkanu i u Evropi i istakao da je važno da Beograd i Priština postupaju u okviru Rezolucije 1244 SB UN kako bi našli rešenje prihvatljivo za obe strane.

Predstavnik Kine naglasio je da u ovom procesu treba da se poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije. On je podsetio da je dijalog u zastoju od decembra prošle godine i poručio da se Kina raduje njegovom nastavku i ceni spremnost srpske strane da razgovara.

Istovremeno je naglasio da se mora implementirati ono što je ranije postignuto u okviru dijaloga i poručio da bi tzv. Kosovo trebalo da primenjuje postignute sporazume i što pre učini efikasne napore za formiranje Zajednice srpskih opština.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    14. april 2021 | 11:50

    Извештај је недовршен.Ми незнамо каКо је стање са заставом такозваног Косова????Наступ нашег представника је млак и недостојан !Сваког дана је неко од Срба нападнут на Косову и Метохији а наш представник тоне помиње ????Да су се тако понашали наши млади хероји на Кошарама не би било Резолуције 1244.Свака битка за територијални интегритет државе је важна као и битка на Кошарама !Деца од двадесет година су то знали и гинули на Кошарама а политичари у удобним фотељама бирају речи и прихватају неприхватљиво .Није ли их срамота изгинуле деце на Кошарама и толико МНОГО изгинулих касније широм Косова и Метохије само зато што су Срби и што су им корени стари преко хиљаду година .Сва археолошка открића на територији Косова и Метохије су српска .Докле ће се српски политичари и историчари држат забране да се Срби не смеју бавити историјским старим податцима , што су им наметнули Германи ???СРБИ ПРОБУДИТЕ СЕ !!!!Бирајте ДУХ КОШАРА а не лезилебовића уудобним фотељама .ЖИВЕЛА СРБИЈА !!!!ЖИВЕЛО КИНЕСКО - РУСКО. - СРПСКО ПРИЈАТЕЉСТВО !!!

  • nikolas

    14. april 2021 | 11:31

    NEMA TU MNOGO PRICE JER SE REZOLUCIJA SAVETA BEZBEDNOSTI 1244 MORA POSTOVATI STO CE RECI -VELIKE ALBANIJE NECE BITI IAKO JE TAMO NATO OKUPATOR!!!!

  • Komita

    14. april 2021 | 11:30

    Doci ce dan... Dogodine u Prizrenu !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA