≫ 

"Nasilju nad Srbima na KiM hitno se mora stati na put"

Šta da sledeće očekujemo i da li naša deca treba da žive u okolnostima u kojima ne znaju šta će da im se desi ako izađu na ulicu - pitao je ministar za zajednice i povratak Goran Rakić

  • 8
Aleksandar Vučić, Goran Rakić

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić reagujući na sinoćni napad na devetnaestogodišnjeg srpskog mladića u Gračanici kazao je da je ovo što se poslednjih dana događa u srpskim sredinama nedopustivo i da se ovakvoj vrsti nasilja mora hitno stati na put.

- Pre četiri dana je dvoje srpskih mladića napadnuto flašama u bašti kafića u Severnoj Mitrovici, sinoć smo imali dobacivanja, nakon toga i napad na srpskog mladića u Gračanici koji je bio u društvu devojke i svoje sestre - izjavio je on.

- Šta da sledeće očekujemo i da li naša deca treba da žive u okolnostima u kojima ne znaju šta će da im se desi ako izađu na ulicu? Mislim da je ovo za krajnju osudu od strane čitavog društva, a za nadležne institucije crveni alarm za reakciju i sprečavanja nasilja. Ugrožavanjem bezbednosti se nanosi velika šteta našim težnjama da svi žive u slobodnom i mirnom okruženju - naveo je ministar Rakić.

Ministar je pozivajući nadležne institucije da hitno zaustave napade, istako da se ne treba dozvoliti da dođe do toga da načinjena šteta sledećeg puta ne može da se sanira i da imamo veće posledice jer će tada biti kasno za svaki vid reakcije.

- Pozivam i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija da ulože svoj trud i daju doprinos na smirivanju učestalih incidenata jer je od suštinske važnosti da na Kosovu svi mirno živimo -  zaključio je ministar Rakić.

L.D. (19) iz Gračanice sinoć je pretučen od strane trojice Albanaca, koji su mu preprečili put i napali govoreći da je to "njihova imovina". Mladić se trenutno nalazi na bolničkom lečenju u KBC u Gračanici.

Prema rečima Igora Aritonovića prijatelja Dimitrijevića, mladiću i devojkama su trojica nepoznatih Albanaca preprečila put kolima a potom napala L.D., rekavši mu da je “ovo njihova imovina”.

- Vređali su ga i psovali, rekli su mu da je prošao pored njihovog imanja. Onda su počeli da ga tuku dok nije pao na zemlju. Devojke su vrištale, dozivale pomoć i iako nisu dobile batine, one su u veoma lošem stanju, uplašene i pod stresom - kaže Aritonović.

Prema rečima Aritonovića, policija je obaveštena o svemu, a napadači su u stanici dali izjavu. Policija to nije okarakterisala kao napad, već kao tuču. Napadači su samo dali izjavu i pušteni su kući sinoć.

Drugi napad na mladiće srpske nacionalnosti u nedelju dana na KiM

 

Dva mladića srpske nacionalnosti napadnuta su u subotu, u bašti jednog kafića u Severnoj Mitrovici. Obližnje kamere zabeležile su kako dva mladića prilaze drugoj dvojici koja sede, a zatim staklenim flašama koje druže u rukama, udaraju i jednog i drugog po glavi i licu, i to više puta i upućuju psovke na albanskom jeziku.

Napadači su se odmah dali u beg, a dvojica, za koju se ispostavilo da su Srba počela su da beže u suprotnom pravcu, da, tako povređeni, dobiju pomoć.

Video: Uznemirujući video: Srpski mladići napadnuti flašama uz psovke na albanskom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Noban

    14. april 2021 | 14:58

    Siptari junaci, udare ih flasom u glavu par puta i pobegnu junacine....Treba poslati vojsku na okupirano Kosovo i zavrsiti posao sa smecem iz uck i njihovim istomisljenicima inace mira nece biti na ovaj nacin!.

  • Valjevac

    14. april 2021 | 14:40

    Samo Vojsku i Policiju poslati na Kosovu i stvar resena. I tako nisu je priznali vecina zemalja, Kosovo je sastavni deo Srbiji i tu nema dileme??

  • Brundo

    14. april 2021 | 15:25

    Srpskoj Listi je najbolje da cuti i vise nista ne kaze.Dzaba im trud da daju legitimitet nepriznatoj drzavi tako sto ucestvuju u Skupstini.Veliki kazu da Kosovo nije drzava vec teritorija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA