≫ 

Vučić: Prešli smo broj od 3 miliona doza vakcina, nastavljamo imunizaciju građana

Predsednik Srbije je na Institutu "Torlak" uručio donaciju Astrazeneka vakcina protiv korona virusa

  • 53

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Institut za virusologiju i serume "Torlak" kako bi uručio vakcine AstraZeneka za Republiku Srpsku.

Donaciju je preuzeo predsedsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Vučić: Prešli smo 3 miliona vakcina, 1,8

Predsednik Srbije rekao je da je pređen broj od tri miliona datih doza vakcina, "1,8 miliona prva doza, preko 1,2 miliona je građana revakcinisano", kao i da će kroz dve sedmica biti 1,8 miliona građana revakcinisano.

- Čekamo još kineske vakcine, oko 500.000 doza, to znači za ceo region - izjavio je on posle obilaska Instituta.

Rekao je da mu je čast što može da uruči Dodiku 10.000 doza vakcina AstraZeneka i kako se nada da ćemo od 6 do 10 meseci ovde na Torlaku moći da proizvodimo u punimo vakcine protiv korone.

- Novac ovde u Torlaku se ulagao samo iznutra, sada ćemo se koncentrisati da sredimo i spoljašni izgled, da izlgeda kao apoteka. Biće nestašica vakcina protiv gripa, tako da se nadam da će Torlak moći do kraja godine da proizvede 500.000 doza vakcina protiv gripa - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Torlak Foto: Instagram/avucic

Najavio je da će se u budućnosti ulagati u zdravstvo, "to će biti simbol države i to je važnije nekad od topova i tenkova". Što se tiče vakcine za Republiku Srpsku, naglasio je da je Srbija tu uvek za njih i njima na raspolaganju.

- Uvek ćemo podeliti vakcine sa narodom u Republici Srpskoj. Ponosan sam što smo danas mogli da vidimo kakvi su planovi Torlaka. Odnos Srbije i Srpske su na visokom nivou, prijateljski odnos gradimo i čuvamo - rekao je Vučić i dodao da sutra imaju važan sastanak po pitanju vakcina.

Prve doze ruske vakcine sa "Torlaka" između 5. i 10. juna

Prve doze ruske vakcine sa Instituta "Torlak" izlaze između 5. i 10 juna, najavio je predsednik Srbije i dodao da veruje da ćemo pre kraja godine moći i samostalno da proizvodimo vakcine.

- Da li Sinofarmovu ili Sputnjikovu, videćemo, ali verujem do marta i jednu i drugu, da ljudima možemo da ponudimo paletu različitih vakcina - rekao je Vučić.

Kako je rekao, ići će se na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbedimo sve potrebe Srbije.

- Ali, ne samo Srbija, već i šireg regiona, jer ne možemo mi da budemo zdravi, ako su svi ostali oko nas bolesni - dodao je on.

Kazao je da je mnogo novca od 2014. godine uloženo u Institut "Torlak", koji je bio pred propadanjem, i još mnogo sredstava će tek biti uloženo, kako bi Srbija u narednih 10, 12 godina postala velesila u proizvodnji vakcina.

Aleksandar Vučić Torlak Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je ukazao da je važno da se prozivode i vakcine za grip, te da je važno i bilo bi dobro da da do kraja godine "Torlak" proizvede 500.000 vakcina protiv gripa.

- Biće nestašice tih vakcina, a strašno je važno da možemo na vreme da ih podelimo stanovništvu, da razdvojimo korona virus i grip - primetio je Vučić.

On je dodao da se na "Torlaku" proizvode i vakcine protiv tetanusa, difterije, BSŽ vakcine, serum protiv zmijskog otrova...

- Naša namera je da ovde razvijamo i naučno-istraživačku delatnost, kao i proizvodnju, da u narednih 10, 12 godina postanemo velesila u proizvodnji vakcina - poručio je.

Ponovio je da će posebna sredstva biti uložena u "Biofor institut".

Obilazak instituta

Predsednik je na početku obilaska pogledao plan Instituta "Torlak" i raspitao se o veličini objekta. Kako su mu saopštili zaposleni, ovde je potvrđen i prvi pozitivan rezultat testa na virus korona u našoj zemlji.

Predsednik je primetio da bi kapaciteti dodatno trebalo da se povećaju i napomenuo da će sutra biti održan sastanak na kome će biti reči o tome.

Zatažio je da sastanku prisustvuju i eksperti za vakcine.

- I Kinezi i Rusi su bili oduševljeni kada su videli opremu ovde, iako su mnogi hteli da unište Torlak - rekao je Vučić.

Video: Vučić uručio Dodiku donaciju za Republiku Srpsku: 20 respiratora i 10.000 maski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    15. april 2021 | 10:28

    Jel realno da se petlja gde mu nije mesto, znaci ne mogu da gledam vise sta covek radi.

  • Licemerka

    15. april 2021 | 10:30

    Nezaposlenima sa Kosova po 200 evra. Nezaposlenina iz Srbije po 60... Ne razumem....🤔

  • Zlata

    15. april 2021 | 10:24

    Noćas u 00:35 helikopter iznad Mirijeva 4. Samo što sam zaspala -probudi me zvuk.Kao da je preko terase proleteo.MOLIM DA NAM NEKO OD NADLEŽNIH KAŽE -ZAŠTO U 00:35?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA