Lavrov o "velikoj Albaniji: To je neprihvatljivo i predstavlja provokaciju"

Što se tiče granica u Evropi, uključujući država nastale raspadom bivše SFRJ, kritikovao je Zapad što takve ideje podržava kada ih iznosi neko od njihovih štićenika

  • 9
Nikola Selaković, Sergej Lavrov Nikola Selaković i Sergej Lavrov, Foto: Tanjug/AP

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je danas da je pominjanje velike Albanije neprihvatljivo i provokacija.

Lavrov je, na konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem u Moskvi, na pitanje Tanjuga o stavu Rusije prema ideji velike Albanije koju promoviše Aljbin Kurti kao rešenje kosovsog problema, i non pejperu slovenačkog premijera Janeza Janše, koji je naglasio da raspad Jugoslavije još nije završen, naglasio da nije prva godina u kojoj se pominje velika Albanija.

- Smatramo da je to neprihvatljivo o štetno. Stalno pozivamo kolege iz EU i NATO, koji brinu od Prištini, da utiču da se prekine sa iznošenjem takvih stavova i ne dopuste takve retorike - istakao je on.

Što se tiče granica u Evropi, uključujući država nastale raspadom bivše SFRJ, kritikovao je Zapad što takve ideje podržava kada ih iznosi neko od njihovih štićenika.

- Setimo se kako zapadni partneri, uključujući i EU, stalno traže da se ne menjaju granice. Međutim, kada to pitanje postave oni na čijoj su strani, onda promene stav. Smatram da su to opasne igre - naglasio je Lavrov.

Lavrov je istakao da je još uvek na snazi Rezolucija UN 1244, da je niko nije ukinuo i da se mora poštovati.

- Svi odgovorni političari nemaju pravo da iznose ideje koje grubo krše koncept te Rezolucije. Taj koncept je poštovanje suvereniteta Srbije i ukazuje da se konkretni status Kosova mora tražiti putem dijaloga -  naglasio je on.

Lavrov je istakao da će Rusija podržati svaku odluku koja će biti prihvaćena od Srbije, prenosi Tanjug.

Povodom jučerašnje izjave ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je potvrdio najave da bi Moskva mogla da se uključi u dijalog Beograda i Prištine uz uslove da Beograd ponudi nove elemente ruskog posredovanja, i pitanje šta očekuje od Beogarda da bi učestvovali u novom formatu pregovora, Lavrov je naglasio da Rusija ništa ne nameće bliskim prijateljima.

- Bićemo spremni da podržimo bilo koje rešenje koje predloži Srbija - naglasio je šef ruske diplomatije.

Video: Šefovi diplomatija Srbije i Rusije razmenili poklone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    16. april 2021 | 22:32

    I sad će da zarate na tudjim teritorijalna kao i uvek bez da se mi išta pitamo! Uvućiće nas ko prošli put u rat i isto tako će rusi da nam pomognu ko prošli put. Shvatite ljudi da se njima j za nas!

  • Ta nemojte kasti

    16. april 2021 | 20:53

    A krim kao nije pronokacija

  • Vitez Koja

    16. april 2021 | 22:44

    Nadam se da su naši političari dovoljno inteligentni da se ne pecaju na provokacije.Kada god Rusima dođu Ameri do granice, oni otvore novo ratište, kako bi se prenelo težište pažnje, kao kada su stopirali tenzije u Ukrajini, tako što su intervenisali u Siriji, što je legitimno sa njihove strane.Sada nama nude da intervenišu na Kosovu i kreću priče o velikoj Albaniji.Ajd' nas preskočite ovaj put, neka nas malo da odmorimo i da probamo da spojimo barem 50 godina bez nekog rata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA