≫ 

Migovi, tenkovi, više od 1.500 vojnika i policajaca demonstriralo silu: Održana vežba "Odgovor 2021"

U vežbi učestvuju pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a

  • 66

Na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" održana je Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021", u kojoj su pripadnici Vojske Srbije i policije pokazali svoju spremnost da reaguju u datim okolnostima.

Pokaznoj vežbi prisustvovao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i to najpre na poligonu "Orešac" u 11 sati, a potom u 12.30 izvođenju vežbe na poligonu "Pasuljanske livade".

Vežbi, su pored predsednika, prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, saopštila su ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

Predsediku predat raport, počela vežba "Odgovor 2021"

 

Predsedniku Srbije predat je raport, nakon čega je pozdravio pripadnike Vojske, tradicionalnim "Zdravo", čime je zvanično počela vežba "Odgovor 2021".

Aleksandar Vučić ODGOVOR 2021

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Najpre je predstavljeno kako će igledati vežba koja je iscenirana tako da oslika hipotetičku situaciju u kojoj je došlo do zaoštravnaje političkih odnosa u svetu i regionu usled krize koju je prouzrokovala epidemija korona virusa.

Objašnjeno je da se sastoji iz više scenarija i obuhvata radnje odbrambenih jedinica na kopnu, vazduhu i vodi.

Drugi deo vežbe na "Pasuljanskim livadama"

 

Predsednik Srbije stigao je na poligon "Pasuljanske livade" gde se održava drugi deo pokazne vežbe i sposobnosti pripadnika vojske i policije.

Jedinice Kopnene vojske prikazale su manevar i vatreno dejstvo savremenih oklopnih borbenih vozila.Oklopna četa dejstvuje po neprijatelju uz vatrenu zaštitu bataljonske baterije.

Vežba je nastavljena prikazom dejstva teknkovske čete koja neutrališe ciljeve na velikim daljinama. Tenkovska četa dejstvuje sa sedam prijektila.

Vojna vežba Odgovor 2021

Foto: mod.gov.rs/Goran Stanković

U rejonu Ušita uočeno je uvođenje svežih grupa za napad. Komandant borbene grupe naređuje tenkovskoj četi da neutrališe neprijatelja. Daljina gađanja je 4.100 metara.

Komandir voda označava cilj projektilom i naređuje. Tenkovski vod deluje sa sedam prijektila.

Prikaz dejstva brigadne raketne grupe

 

U cilju sprečavanja neprijatelja, naređeno je dejstvo brigadne raketne grupe, a lansiranje raketa se vrši sa raketnog položaja. Cilj je površine 500 sa 100 metara, a daljina cilja je 4.500 metara.

Vatrenu podršku pruža brigadna artiljerijska grupa dejstvom samohodne haubijske baterije 122 milimetra sa vatrenog položaja. Daljina gađanja cilja je 10 kilometara, a površina 100 sa 100 metara.

Prvi segment vežbe - Oslobađanje talaca iz objekata farmaceutske industrije u Vršcu

 

Angažovano je osam vazduhoplova, 22 borbena-oklopna vozila sedam desantnih čamaca, sedam sistema bespilotnih letelica, kao i druga borbena tehnika.

Vežba se izvodi po scenariju - Teroristička grupa izvršila je napad na objekte farmaceutske industrije u Vršcu. Teroristi su uspeli da se izvuku u rejon sela Orešac.

U nizu napada izvršili su otmicu autobusa i automobila i drže ih kao taoce.

Brigada za specijalne operacije MUP-a u saradnji sa Antiterorističkom jedinicom i u sadejstvu sa ratnim vazduhoplovstvom i PVO i Helikopterskom jedinicom ima zadatak da neutrališe terorističku grupu, neutrališe teroriste i oslobodi taoce.

Specijalni timovi sa vode upadaju u objekat i neutrališu teroriste.

Signal Sunce označio je završetak prvog dela vežbe na vojnom poligonu "Orešac".

Vežba na dva poligona

 

U vežbi učestvuju pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

Na aerodromu Lađevci jutros je izvršeno završno pripremanje i poletanje helikoptera Mi-35 i protivoklopnih helikoptera tipa "gama" koji će učestvovati na vežbi, a pred početak vežbe poleteće i jurišni avioni "orao", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zadatak helikoptera Mi-35 na vežbi je da nakon slamanja napadne moći i zaustavljanja neprijatelja pruže vatrenu podršku u cilju pripreme za izvršenje protivnapada. Helikopteri Mi-35 dejstvovaće nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra.

Taktička vežba Odgovor 2021

Foto: Tanjug/ Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović

Na poligonu Pasuljanske livade prikazuje se njihova osnovna namena - izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji, u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama kopnene vojske, odnosno protivoklopna borba i uništenje neprijateljeve žive sile.

Helikoperi Mi-35 zbog vrhunskih performansi, u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, namenjenih za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i meteo uslovima. Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, na zapadu ih zovu "leteći tenkovi", a u Rusiji "krokodili".

Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije, nabavkom helikoptera Mi-35, zajedno sa helikopterima Mi-17 i H-145, značajno je unapredilo svoje operativne sposobnosti, što je i veliki iskorak u tehničkom i tehnološkom smislu, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na današnjoj vežbi dejstvuju i protivoklopni helikopteri tipa "maljutka" neutralisati neprijateljska oklopna vozila.

Sa aerodroma Lađevci poleteće i jurišni avioni "orao" koji će na Pasuljanskim livadama dejstvovati raketama vazduh-zemlja po neprijatelju, u cilju nanošenja što većih gubitaka i usporenja tempa njihovog napada.

Taktička vežba Odgovor 2021

Foto: Tanjug/ Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović

"Orao" je i namenjen za takvu upotrebu, da dejstvom po neprijatelju pruži neposrednu podršku kopnenoj vojsci.

U cilju obezbeđenja prevlasti u vazdušnom prostoru na poligonu Pasuljanske livade biće angažovana i dva lovačka aviona MiG-29 koji će u simuliranoj borbi ovladati vazdušnim prostorom i stvoriti uslove za vazduhoplovnu vatrenu podršku. Migovi će poleteti sa aerodroma "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" sa Batajnice.

Srbija je posle više od 25 godina nabavila devet "Erbasovih" savremenih višenamenskih helikoptera H-145M, najsavremenijih u svojoj klasi, od čega pet za Vojsku Srbije,koji su u naoružanje uvedeni prošle godine. Time je nastavljeno opremanje Vojske Srbije najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom koja značajno doprinosi jačanju njenih odbrambenih kapaciteta i operativnih sposobnosti.

Ono što će helikopteri H-145M izvesti danas na poligonu Pauljanske livade jeste njihova glavna namena - transport ljudi i sredstava, ali se mogu koristiti i za obavljanje traganja i spasavanja, medicinsko prevoženje, izviđanje i osmatranje bojišta, kao i za vatrenu podršku.

Video: Mi smo uvek tu, uz svoj narod!: jedinice Vojske Srbije spremne zadanašnju vežbu „Odgovor 2021“

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA