Stigla dva od četiri aviona koje je Belorusija donirala Vojsci Srbije

Reč je od dva lovca "mig-29", koji su dopremljeni avionom An-124

  • 15
Vojska Srbije, mig 29 Foto: Ministarstvo odbrane

Belorusija je Vojsci Srbije donirala borbene avione, a oni su pre oko sat vremena dopremljeni na aerodrom u Batajnici.

Reč je od dva lovca "mig-29", koji su dopremljeni avionom An-124, piše "Sputnjik".

Belorusija je Srbiji poklonila ukupno četiri "miga-29", remontovani su u beloruskom 558. Vazduhoplovnom zavodu u gradu Baranoviči.

Belorusi su ova četiri aviona remontom doveli na tehnički nivo 9.13, što je u skladu sa avionima ovog tipa koji su već u Srbiji.

Prethodno je i Rusija donirala Srbiji šest lovačkih aviona.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ranije je rekao da će u junu biti završena i modernizacija "migova 29", koja se obavlja u Srbiji, i da će ih nakon toga naša vojska imati ukupno 14.

Pored tehnološkog unapređenja „migova“ koji se remontuju u Srbiji, najavljena je i nabavka savremenog naoružanja. Okončanjem ovog posla Srbija će posle duže vremena dobiti eskadrilu nove generacije, spremnu za zaštitu vazdušnog prostora, ali i sadejstvo sa snagama na zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mm

    17. april 2021 | 20:38

    Treba obuciti posade, pa sukcesivno kupovati. Ne mozemo kupovati 5 baterija pancira ako nema ko da ih opsluzuje. Ali mozemo svake godine po jednu pa za 5-6 godine da imamo kompletan pancir, i naravno nesto dugog dometa. Jos ruskih letecih tvrdjava, mozda jos 8-10 njih, zatim krasuha i kornet, mozda razmisljati i o bombarderima nove generacije, da se uvede vojni rok i resili smo pitanje odbrane

  • Brundo

    17. april 2021 | 19:26

    4 lovca od Belorusije za Srbiju a Srbija je prosle godine u avgustu po nalogu EU osudila izbore koji su odrzani u Belorusiji.Licemerje drzave ce pre ili kasnije da dodje na naplatu.Tako je to u zivotu.

  • ABC

    17. april 2021 | 19:41

    Ovo ona ista Belorusija koja ne pomagala tokom rata a kad je EU prosle godine pretila u stavljala sankcije nasi podrzali EU. Istoj toj Belorusiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA