Nova provokacija Edija Rame: "Mini Šengen je prilika za uklanjanje granica između Kosova i Albanije"

Albanski premijer "mini Šengen" vidi kao priliku za, kako je rekao, "uklanjanje granica između Albanije i Kosova", ali smatra da će proći godine dok u Prištini to shvate

  • 20
Edi Rama

Foto: Tanjug/AP

Albanski premijer Edi Rama "mini Šengen" vidi kao priliku za, kako je rekao, "uklanjanje granica između Albanije i Kosova", ali smatra da će proći godine dok u Prištini to shvate.

Rama tvrdi da je ideja o "regionalnom Šengenu" potekla od bivšeg albanskog premijera Fatosa Nanoa, kao i da je on prvi progurao tu ideju među liderima država članica "mini šengena", prenosi prištinski Reporteri.

Smatra i da bi Prištini trebalo da bude prioritet dijalog sa Beogradom, kako bi tzv. Kosovo dostiglo viši nivo u ekonomskom i socijalnom pogledu.

- Prvi regionalni Šengen artikulisao je Fatos Nano u vreme kada je to delovalo suludo. Ja sam to ponovo uveo jer su stvoreni uslovi. Regionalni šengen znači uklanjanje granice između Albanije i Kosova, ali dok oni na Kosovu to shvate, godine će proći, a Kosovo će izgubiti vreme. Mini Šengen je ideja koju sam ja prvi progurao i imam svedoke za to. Otkako smo se prvi put okupili u Berlinu - rekao je Rama.

Govoreći o dijalogu Prištine i Beograda, Rama je naveo da, za njega, "budućnost Kosova bez odlučnosti da se dijalog okonča nejasna, ne u smislu nezavisnosti, već u smislu kapaciteta koji mogu biti dostupni za podizanje Kosova na viši nivo, u ekonomskom i socijalnom aspektu".

- Moramo da vidimo kako će se proces odvijati na Kosovu - rekao je Rama.

Upitan za rad premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Rama je rekao da neće da komentariše Kurtija pre 26. aprila, kada se održavaju parlamentarni izbori u Albaniji.

- Ne komentarišem Kurtija. Nemam komentara o Kurtiju do 26. aprila. Tada mogu da govorim - poručio je Rama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA