Milivojević o dijalogu: Postoji interes da se nastavi, ali i dalje postoji ZSO kao obaveza

Imajući u vidu kakva je pozicija Prištine, Kurtija, Osmani, mislim da će biti jako teško da se formira nekakva platforma, oni nastupaju s maksimalističkih pozicija koje za srpsku stranu nisu prihvatljive

  • 0
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Postoji interes da se dijalog Beograda i Prištine nastavi ali je veoma važno kakva je sudbina Briselskog sporazuma, a ZSO obaveza kao prethodno pitanje, smatra Zoran Milivojević, karijerni diplomata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastaće se sledeće nedelje u Briselu, saznaje prištinski portal Demokracia.com iz međunarodnih izvora. Vučić i Kurti će, nakon posete Briselu, narednih nedelja boraviti u zvaničnoj poseti Parizu, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Zoran Milivojević za RTS navodi da je i sam predsednik Vučić ovih dana najavio dve važne posete Briselu i da ćemo imati, kako je ocenio, verovatno već danas, sutra potvrdu da li je to što je objavljeno.

S druge strane, dodaje, u Briselu se inače za za 10. maj priprema jedan ozbiljan sastank gde će na dnevnom redu biti tema Zapadni Balkan. Ocenjuje da je jasno da postoji interes da se taj dijalog obnovi.

Milivojević smatra da su formiranjem privremenih institucija u Prištini stvoreni uslovi da se taj dijalog nastavi. Kaže da od prvog sastanka ne treba ništa ekskluzivno očekivati i da će, on pre svega, biti posvećen formalnom nastavku dijaloga i utvrđivanju platforme.

- Imajući u vidu kakva je pozicija Prištine, Kurtija, Osmani, mislim da će biti jako teško da se formira nekakva platforma, oni nastupaju s maksimalističkih pozicija koje za srpsku stranu nisu prihvatljive. Dakle, ne možemo razgovarati o statusnim pitanjima, već o normalizaciji i nastaviti tamo gde je ranije zaustavljeno - izričit je Milivojević.

CRNA GORA SITUACIJA MILIVOJEVIĆ ZORAN MILIVOJEVIĆ Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dodaje i da je veoma važno kakva je sudbina Briselskog sporazuma. Misli da Srbija neće prihvatiti da ta priča ne bude završena, da Zajednica srpskih opština mora da se formira ukoliko se očekuje da se dijalog nastavi na jedan normalna način. Naglasio je da ta vrsta obaveze ostaje kao prethodno pitanje.

Uloga Francuske veoma važna

Milivojević ukazuje i da je francuski predsednik Emanuel Makron, već izrazio svoj interes da se ta država aktivno uključi u dijalog.

- Predsednik Vučić je bio u Parizu. Mislim da su ti razgovori bili konstruktivni i da Makron poziva u posetu i Kurtija. Prema tome, očigledno je da Francuzi imaju nameru da se aktivnije uključe i da, i kao posrednici doprinesu da taj dijalog krene - navodi diplomata.

Dodaje da uloga Francuske može biti veoma važna i da mi to pozdravljamo.

Naglasio je da je suština priče u stavu Prištine koji je isključiv, neprihvatljiv onakav kakav je i da ukoliko Međunarodna zajednica, posebno onaj deo koji podržava Prištinu, bude aktivnija u pritisku da se od takve platforme odustane, onda možemo imati i kvalitetniji proboj u dijalogu i bolje rezultate.

Aleksandar Vucic, Emanuel Makron Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Što se tiče politike Vašingtona smatra da ostaje ono što je već poznato posle inauguracije nove administacije Džoa Bajdena, dijalog se vraća na onaj model, ranije administracije predesednika Obame.

- Dijalog će voditi EU a Amerikanci će učestvovati u tome kao korektori posmatrači. Ono što je bitno u celoj stvari je očekivanje, da će se dijalog završiti međusobnim sporazumom koji podrazumeva međusobno priznanje. Dakle kad je reč o Americi ništa novo, i to je američki stav - ukazuje Milivojević.

Važno je da međustranački dijalog počne

Što se tiče međustranačkog dijaloga, Milivojević naglašava da je važno da taj dijalog počne. Dodaje da bi bilo veoma važno vezano i za dijalog i za njegove rezultazte da se na Međuvladinoj konferenciji u junu posle godinu dana i više pauze otvori neko novo poglavlje. To bi, ocenjuje, dalo podstrek evrointegracijama ali i poboljšanju ukupne klime.

- Ovo su utrašnja pitanja, mislim to je na terenu i nadležnost Skupštine i pitanje našeg zakonodavstva i pitanje našeg političkog sistema. Prema tome u tom smislu je potpuno jasno da će Evropski parlamentarci imati ne samo tu ulogu posrednika u nuđenju dobrih namera i dobrog iskustva koje oni imaju i uklapa se i u kontekst naših evrointegracija i onoga što nalaže poglavlje 23 i 24 - istakao je Milivojević.

Aleksandar Vučić, svečanost primopredaje dužnosti predsednik Foto: Milena Đorđević

Smatra da je učešće na izborima jedini način da se bude deo političkog sistema i da se onda u tom političkom sistemu deluje u skladu i sa svojim interesima i sa svojim političkim stavovima.

To je, kaže, jedina opcija i u tom pogledu nema mesta primedbama ni Evropskom parlamentu niti bilo kome u EU u tom smislu.

- Imate dva dela opozicije, jedan koji ne prihvata učešće stranog faktora i moram da kažem da sam ja bliži takvom pristupu, da je ovo i unutrašnja stvar i da to treba da bude predmet razgovora na relaciji vlasti i opozicije - smatra Milivojević.

Ističe da učešće predsednika u tim razgovorima ima smisla i da može da bude legitimno, imajući u vidu i njegov autoritet, ali i da on sigurno može da podigne kvalitet te vrste dijaloga i da pomogne da se nađu najbolja rešenja.

Dodaje da se, kad je reč o vanparlamerntarnoj opoziciji, koja smatra da treba isključivo razgovarati s Evropskim parlamentom, odnosno sa stancima, to može prihvatiti ali se ne može uzeti kao relevantno i validno.

Ističe da ono što treba da bude predmet dijaloga je da je to unutrašnja stvar i jedini legitimitet i legalitet je ono što je na relaciji vlasti i opozicije ali imajući u u vidu institucije sa Skupštinom na čelu ono što budu odluke na tom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA