≫ 

Vučić postao počasni građanin grada Banjaluke: "Ovo je jedno od najvećih priznanja za mene"

Želimo najbolje odnose i sa Hrvatima i sa Bošnjacima, ne pada nam napamet da razmišljamo o ratovima - izjavio je predsednik Srbije

  • 41

Delegacija Srbije, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, stigla je u Republiku Srpsku u jednodnevnu, zvaničnu posetu. Osim brojnih sastanaka koje su imali, predsedniku Srbije danas je uručen i ključ Grada Banjaluke i Povelja počasnog građanina Banjaluke.

Počela svečana akademija

U Banjaluci je u toku svečana akademija na kojoj je predsedniku Srbije uručen ključ grada Banjaluke sa Poveljom počasnog građanina. Njemu je nagradu uručio gradonačelnik grada Draško Stanivuković.

Akademiji prisustvuje i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Na akademiji je Biljani Čekić, devojčici koja je igrala glavnu ulogu u filmu "Dara iz Јasenovca", uručena "Nagrada grada mladima".

Vučić: Zadovoljan sam današnjim sastancima

Predsednik Srbije zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i poručio da je zadovoljan današnjim sastancima. Poručio je da veruje kako ove godine trgovinska razmena može biti mnogo bolja nego prethodne, kada su svi imali pad zbog korona virusa.

- Što se tiče saveta za saradnju Srbije i Srpske, pažljivo sam saslušao sve. Za nas je važno da čuvamo mir i stabilnost, obezbedimo budućnost za naš narod. Ljudi moraju da vide da će imati posla, da će njihova deca moći da opstanu na ognjištima.

- Mir i zajednički rad su naša budućnost - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će pomoći četiri opštine u BiH - Drvar u Federaciji i Kostajnica, Dubica i Nevesinje u RS i da će biti uloženi milioni.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Razgovarali smo o projektu aerodroma u Trebinju. Po našoj računici, vrednost je između 98 miliona i 100 evra, a Srbija će uložiti između 73 i 75 miliona. Imaćemo i veće troškove jer su potrebne godine da se aerodrom razvije.

Napomenuo je da je to veoma važan strateški projekat za Hercegovinu.

- Ako pažljivo pogledate, bez obzira da li ste iz Sarajeva ili Banjaluke uočićete nešto zanimljivo.

- Mi smo posle Drugog svetskog rata ostajali bez međusobnih komunikacija, kao da je neko želeo da se napravi neprobojni zid na Drini, nemamo ni prugu koja nas spaja. Zato je moj predlog bio da gradimo prugu Beograd-Sarajevo.

Predsednik je rekao da je danas na sastancima bila tema i pomoć narodu Republike Srpske, u vidu auto-puta do Bijeljine.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Do poslednjeg evra mi ćemo to da platimo, za deonicu, da pomognemo. Naša velika podrška Republici Srpske - kazao je Vučić i naglasio da je reč o ogromnom novcu.

Dodik: Možemo da se pohvalimo odličnom saradnjom i važnim projektima

Milorad Dodik rekao je da RS nikada nije imala značajniju posetu i nikada se nije desilo da najvažniji funkcioneri Srbije budu u istom trenutku ovde.

posebna sednica Narodne skupstine Republike Srpske u Banjaluci Foto: ATA images

- Ovo je naš najbolji period i zahvaljujući predsedniku Vučiću možemo da se pohvalimo odličnom saradnjom i važnim projektima - poručio je Milorad Dodik srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.

Najavio je da će sa predsednikom Vučićem za nekoliko meseci posetiti Nevesinje, kojem će Srbija finansijski pomoći.

Željka Cvijanović: Srbija ide putem razvoja, RS želi istim putem

Predsednica Srpske Željka Cvijanović rekla je na konferenciji za novinare da je na sastanku sa delegacijom Srbije razgovarano o zajedničkim projektima, zahvalivši Srbiji za pomoć i podršku.

- Treba nam stabilnost, sigurna sam da ćemo to postići izgrađujući dalje Republiku Srpsku. Sve što nismo uspeli sa drugima, mi smo uspeli sa Srbijom i verujem da se nekima to ne sviđa - poručila je ona na konferenciji za medije.

- Razgovarali smo o strateškim projektima, izgradnja auto-puta Banjaluka – Beograd, druga važna stvar je da se izgradi aerodrom u Trebinju. Ulazimo i u realizaciju višedenijskog projekta u energetskom sektoru - rekla je Cvijanović.

Nakraju je poručila da "Srbija ide putem razvoja i da i RS želi istim putem.

Razgovarali Višković i Brnabićeva, Čubrilović i Dačić

U Administrativnom centru Vlade Srpske održan je i sastanak predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i premijerke Srbije Ane Brnabić.

Istovremeno, u Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak predsednika parlamenta Srpske i Srbije - Nedeljka Čubrilovića i Ivice Dačića.

Predsednik Srbije stigao u Palatu predsednika Republike Srpske

Posetu Banjaluci predsednik Vučić počeo je sastankom sa predsedavajućim i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Delegacija stigla na aerodrom

Delegaciju je na Aerodromu "Banjaluka" u Mahovljanima dočekao srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. Sa Vučićem je stigla i visoka delegacija Srbije, u kojoj su i premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Skuštine Srbije Ivica Dačić.

Oni su se potom uputili u Banjaluku, gde slede sastanci delegacija RS i Srbije.

Vučiću će povodom Dana grada, koji Banjaluka obeležava danas, biti dodeljeno najveće priznanje "Ključ grada" sa poveljom "Počasni građanin".

Povodom dolaska delegacije državnika Srbije na snazi će danas biti pojačane mere bezbednosti. Građanima je savetovano da na licu mesta poštuju jasno izdata policijska naređenja.

Detaljan plan današnje posete

Posetu Banjaluci predsednik Vučić počeće sastankom sa predsedavajućim i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

U delegaciji Srbije su i premijerka Ana Brnabić koja će razgovarati sa predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji će se sastati sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem.

Nakon toga predviđen je sastanak Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Srpske, na kojem će biti analizirano ostvarenje dosadašnjih zajedničkih projekata i razmotreni planovi budućih projekata Srpske i Srbije, koji će biti realizovani kroz ovaj sporazum.

Kako je najavljeno, u delegaciji Srbije biće i ministar finansija Siniša Mali, a posle sastanka predviđene su izjave za medije.

Na Svečanoj akademiji u Banskom dvoru povodom obeležavanja Dana grada predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću biće uručen ključ Grada Banjaluke sa Poveljom počasnog građanina, koje mu je dodelila Skupština grada Banjaluke.

Dan Grada Banjaluka obležava se na dan kada je grad oslobođen od fašizma u Drugom svetskom ratu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandra

    22. april 2021 | 11:42

    Saradnja je jako bitna za obe strane, i za nas i za njih.Nema razloga da bude suprotno, jer imamo fantasticne odnose i ekonomsku razmenu.

  • Brankica

    22. april 2021 | 10:17

    Za nas je velika cast da smo toliko ekonomski ojacali da mozemo da pomažemo strateške projekte u Republici Srpskoj. Medjusobna saradnja dve bratske zemlje uvek je bila na zavidnom nivou. Zasluzeno ce nas predsednik danas biti odlikovan poveljom pocasnog gradjanina.

  • Aaaa

    22. april 2021 | 13:24

    Divan način da se ukaže čast i iskaže zahvalnost predsedniku Vučiću.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA