Rot: Pomeranje granica na Balkanu je "igranje vatrom" i moglo bi da otvori Pandorinu kutiju

Sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana leže u pomirenju, bliskoj regionalnoj saradnji i konačnom odustajanju od nacionalizma i revanšizma - izjavio je državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova zadužen za Evropu

  • 9
Balkan mapa

Foto: SHutterstock

Pomeranje granica na Balkanu je igranje vatrom, rekao je državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova zadužen za Evropu Mihael Rot.

Upitan o dokumentu koji navodi promenu granica na Balkanu i kakva saznanja ima ima nemačka vlada, u intervjuu za "Dojče vele" Rot je rekao da to ne rešava nijedan problem na Zapadnom Balkanu, naprotiv.

- Tako nešto bilo bi izuzetno opasno i moglo bi ponovo da otvori Pandorinu kutiju s konfliktnim potencijalom – ne morate biti prorok da biste to videli. Sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana leže u pomirenju, bliskoj regionalnoj saradnji i konačnom odustajanju od nacionalizma i revanšizma. Zapadni Balkan je bio i ostaće dom multireligijskih i multietničkih društava, to je preduslov za mir, prosperitet i demokratiju. Zato sam uveren da se slovenačka vlada jasno distancirala od maštanja o promeni granica, jer to ne može da bude interes nikoga u Evropi - istakao je Rot.

On nije isključio mogućnost da se nađe na pregovaračkom stolu, ali da to ne menja ništa u pogledu njihovoj nedvosmislenog odbacivanja takvih ideja.

- Živimo u slobodnoj demokratiji i naravno da je svako slobodan da pokrene raspravu i da podnese svoje predloge, ali to ne menja ništa u pogledu našeg nedvosmislenog odbacivanja takvih ideja. Ponavljam, crtanje granica je opasan i pogrešan put za region, to nikome na Zapadnom Balkanu ne može da bude u ozbiljnom interesu. Sećanja na krvave balkanske ratove devedesetih koji su bivšu Jugoslaviju pretvorili u ogromno ratište, trebalo bi da bude dovoljno upozorenje svima nama. Moj stav je jasan: fantazije o pomeranju granica definitivno su stvar propale prošlosti - istakao je Rot.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    22. april 2021 | 13:17

    A kad ste komadali Jugoslaviju i posle Srbiju,to nije bila Pandorina kutija

  • Map

    22. april 2021 | 13:17

    Granice na Balkanu su i stvorene tako od zapadnih silda da mogu izazvati rat i krvoprolice kad god njima padne na pamet

  • Don

    22. april 2021 | 13:20

    Prvi ste hteli da nam uzmete najlepsi deo zemlje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA