Održano prvo javno saslušanje o predlogu za promenu Ustava u oblasti pravosuđa

Promene najvišeg pravnog akta u delu koji se odnosi na pravosuđe predviđene su kao aktivnost u Akcionom planu za Pregovaračko poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava, koji je usvojen od strane Vlade Republike Srbije 27. aprila 2016. godine i revidiran 10. jula 2020. godine

  • 1
Aleksandar Vučić, svečanost primopredaje dužnosti predsednik Foto: Milena Đorđević

Ministarka pravde Maja Popović i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić učestvovali su na prvom javnom saslušanju o Predlogu za promenu Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, koje je održao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine.

Promene najvišeg pravnog akta u delu koji se odnosi na pravosuđe predviđene su kao aktivnost u Akcionom planu za Pregovaračko poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava, koji je usvojen od strane Vlade Republike Srbije 27. aprila 2016. godine i revidiran 10. jula 2020. godine.

Ovom prilikom ministarka Popović izjavila je da će promena Ustava u oblasti pravosuđa biti uslov za dalju reformu pravnog sistema i najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava, kao stuba svakog demokratskog društva. U tom smilsu, naglasila su da promene Ustava važne jer treba da doprinesu unapređenju kvaliteta pravde, kao i većoj nezavisnosti, nepristrasnosti, stručnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa.

Istovremno, ministarka Popović istakla je da su analizirane postojeće odredbe Ustava sa stanovišta opštih međunarodnih i evropskih standarda sadržanih u dokumentima Evropske unije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope (Venecijanske komisije, Grupe država protiv korupcije (GRECO), Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), Konsultativnog veća evropskih sudija, Konsultativnog veća evropskih tužilaca i Evropske mreže saveta pravosuđa), čime bi Republika Srbija ispunila međunarodne obaveze u procesu evropskih integracija.

Na prvom javnom slušanju istaknuto je da je neophodna izmena odredbe Ustava u oblasti pravosuđa u cilju uspostavljanja boljeg sistema predlaganja, izbora, premeštaja i prestanka funkcije sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. To podrazumeva i veću odgovornost sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca koja koja mora biti podstaknuta ukidanjem probnog perioda prilikom izbora sudija i zamenika javnih tužilaca.

U toku prvog od više javnih slušanja koja će biti održana na temu: "Promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa".

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić istakao je da je Ministarstvo pravde nosilac aktivnosti ne smao kada su u pitanju promene Ustava, već i u drugim oblastima za čiju realizaciju je potrebna puna koordinacija svih organa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draško®️

    30. april 2021 | 02:38

    Za promenu bilo kog člana Ustava neophodan je referendum gradjana. Hvala ti Koštunice na tome od neba do zemlje ! Glasaću javno protiv bilo kakvih promena Ustava !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA