Dačić: Međustranački dijalog se nastavlja, pokrenuta procedura za promenu Ustava, sednica 7. juna

Dačić je agendu za međustranački dijalog najavio za kraj maja

  • 4
SKUPSTINA FAKTURISANJE PREDLOG Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predstavnici Evropskog parlamenta će u narednim danima razgovarati sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, Radnom grupom koja radi na implementaciji dogovora sa ODHIR-om i sa organizacijama civilnog društva i dogovor je da se posle toga ponovo krajem maja onlajn sastanu sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem kada bi mogla da bude poznata agenda za međustranački dijalog.

To je danas novinarima preneo Dačić dodajući da bi eventualno u junu evropski predstavnici mogli da dođu u Beograd, u zavisnosti od toga da li će im zabrana putovanja u zemlje van EU biti ukinuta.

Dačić je ocenio da je sastanak bio uspešan i da je prošao u konstruktivnoj atmosferi, ukazujući da je i dalje reč o pripremnoj fazi za dijalog.

Rekao je i da se obavezao da će evroparlamentarcima poslati platforme svih stranaka koje ne žele strano posredovanje, ali je, kaže, i on zatražio platformu Dragana Ðilasa i Vuka Jeremića.

- Paradoks je da nama nisu poslate te platforme - preneo je Dačić novinarima.

Podsetio je da je Narodna skupština pokrovitelj dijaloga, a da su evroparlamentarci tu da pomognu, uz napomenu da oni nisu posrednici.

- Evropski parlament nema ulogu posrednika niti ima ulogu onoga ko vodi dijalog već ulogu da pomogne - ponovio je Dačić.

Rekao je i da je sastanak prošao u radnoj atmosferi, te da su informisali jedni druge o razgovorima sa strankama.

- Informisali su me o razgovorima sa strankama koje su u parlamentu i van parlamenta, a ja sam ih informisao o strankama koje ne žele učešće stranaca - rekao je Dačić.

Pokrenuta procedura za promenu Ustava

Skupština Srbije, jučerašnjom odlukom Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo koji je procenio da je predlog Vlade Srbije za promenu Ustava u skladu sa Ustavom i zakonom, pokrenuta je procedura za promenu Ustava, a predsednik parlamenta Ivica Dačić najavio je da će zakazati posebni sednicu posvećenu predlogu za promenu Ustava, najverovatnije za 7.jun.

Dačić je rekao da će se Narodna skupština izjasniti o tom predlogu i, ako ga skupština prihvati, onda odbor za Ustavna pitanja ima zadatak da predloži konkretan oblik promene Ustava, odnosno amandmane.

On je objasnio da nakon toga Skupština Srbije ponovo to usvaja i u roku od 60 dana mora da bude održan referendum.

Kako je objasnio, Ustavom je potrebno da glasa većina od izašlih.

- To je plan za nekoliko narednih meseci i u tom smislu, Narodna skupstina je juče praktično započela aktivnosti na promeni Ustava - rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    7. maj 2021 | 18:19

    Ivica Dacic je prekaljeni politicar medjunarodnog ranga!! Zna on odlicno sa kime i kakvima ima posla.?! Mudro u profesionalno je zavrsio tezak zadatak, da vecina zemalja ne prizna Kosovo?!Tako da i oko promene Ustava, ima podrsku vecine u Srbiji, sto ce se videti i na referendumu?! A, strani posmatraci neka posmatraju ali bez uplitanja u nase odnose?!

  • Brundo

    7. maj 2021 | 16:47

    Nije to promena Ustava vec promena nacina na koji se Ustav menja kako bi onda Skupstina mogla da promeni Ustav kako hoce.

  • PRC

    7. maj 2021 | 17:11

    Menjaju Ustav kako bi priznali Kosovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA