≫ 

"Novi Jasenovac i Oluja se više neće dogoditi našem narodu": Vučić položio venac u Donjoj Gradini

Polaganjem venaca i cveća i svetom liturgijom Svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla obeležen je Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini

  • 27
Aleksandar Vučić, Donja Gradina Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u Spomen-području Donja Gradina u Hrvatskoj povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici počelo je obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina. Pre liturgije je intonirana himna Srbije "Bože pravde".

U pratnji predsednika Srbije bili su i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić-Tepavčević i ministar policije Aleksandar Vulin.

Pre njih, venac su položili Milorad Dodik, Željka Cvijanović i delegacija RS.

- Teško je ne ostati nem nad ovim kostima. Teško je ne osetiti nemoć pred jednim narodom. Ovde smo da ukažemo poštovanje onima koji su stradali ali i da se tako nešto ne ponovi nikada više - naveo je predsednik Vučić.

Kako je naveo, pogrom je nešto što je teško shvatiti, kao nešto gotovo nemoguće.

- Ubiti Srbina zvanično nije bio greh, to je bila preka potreba, ubiti one koji nisu imali prava ni na naciju, ni na veru. Svi koji su pokršteni nisu smeli da imaju svoju veru. Toga nije bilo ni u nacističkoj Nemačkoj. A Srbi, ni mrtvi nisu smeli da budu Srbi - poručio je on.

Vučić je istakao da ovakav zločin mora da se spreči, kako se ne bi dogodio ikada više u budućnosti.

- Svet u kojem bilo čije ime ne može da bude pomenuto, svet u kom bilo koja nacija sme da bude istrebljena ne sme više nikada da bude moguć. Danas sprečavamo svaku pomisao na to da državu ili sreću može neko da izgradi na tuđoj nesreći. Duboko smo svesni, dok stojimo ovde da je razum jedino što nam je ovde ostalo, u odnosu na ovakvu nesreću - rekao je Vučić.

Mir, mir, mir

Kako je rekao, moramo da zapamtimo tri stvari.

- Pod jedan: mir, mir, mir. Pod dva - Srbija i RS moraju da budu deo međunarodne zajednice, ne smemo da budemo izolovani od sveta. Pod tri, nema nikakve sumnje da je međunarodno javno pravo odavno sahranjeno, da licemerje vlada. Sve što važi za Srbe, za nas ne važi - rekao je Vučić.

On je poručio i da novog Jasenovca i nove Oluje više nikada neće biti.

- Uz mnogo mrtvih, i vama posebna počast, preživeli logoraši, što ste kroz hrabrost i patnju preživeli strahote. Uz sve to smo uspeli d aopstanemo kao narod. Ovde u Dubici je prvi vojnik otišao u vojsku, sve što je bilo muško, starije od 15 godina je pobijeno, a tek nakon raka je prvi vojnik otišao u vojsku. Ipak, preživeli smo zbog vas, i za vas - rekao je Vučić.

Sastanak sa načelnicima 4 opština

Predsednik Vučić prethodno se sastao sa načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar.

Sastanku u Kozarskoj Dubici prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Viškovic i predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Glavna tema sastanka bile su investicije Srbije i Srpske u ove četiri opštine, koje spadaju među nerazvijene, kao i pomoć u sanaciji štete od nedavnog zemljotresa u Dubici i Kostajnici. Posle sastanka, Vučić će posetiti Spomen-područje "Donja Gradina", položiti venac i prisustvovati parastosu žrtvama genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

- Naša namera nije da simbolično pomažemo već da to zaista i učinimo u kontinuitetu. Doneli smo odluku da dođu u Beograd, gde ćemo razgovarati kako da se obezbedi primarni suficit u tim opštinama. Pomoć će biti oko 12 miliona evra, to je ogroman novac i tu će se videti velika razlika. Ni načelnici se nisu tome nadali, ali će građani u Republici Srpskoj ostati na svojim ognjištima - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    8. maj 2021 | 13:27

    Ni ja ne mogu nikada da zaboravim niti da oprostim zločin nad našim srpskim narodom. Nek zaboravi i oprosti ko može ja ne mogu.

  • Natasa

    8. maj 2021 | 11:00

    Secanje na stradale zrtve ce ziveti dok zivi Srpski rod !

  • Darko

    8. maj 2021 | 14:44

    Zločini poput Jasenovca i Oluje su nešto što nikada ne smemo zaboraviti, pa čak ni oprostiti, koliko god da se zalažemo za dobre međususedske odnose.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA