≫ 

Vučić na obeležavanju Dana Evrope: Nadamo se da će Srbija uz vašu pomoć biti ravnopravna

Događaju prisustvuje i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ambasador Sem Fabrici.

  • 23

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je prisustvovao svečanosti povodom obeležavnja Dana Evrope.

Prijemu u Skupštini grada Beograda koju je organizovao šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Prijemusu prisustvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predstavnici diplomatskog kora, javnog života.

Svečanost je počela himnama EU i Srbije koje su izveli članovi orkestra Dobri ljudi, iz novosadske škole za osnovono i srednje obrazovanje "Milan Petrović" koji zbog specijanih potreba koriste muzičke uređaje na bazi senzorske tehnologije.

Fabrici se prisutnima obratio rečima kojima je podsetio na 71 godišnjicu Šumanove deklaracije.

- Tada su položeni temelji onog što je danas Evropska unija. Ona je proistekla iz rata, bila je uništena i slaba. To je takođe bio kontinent koji je težio miru, mogućnosti da se izgradi nova Evropa. Kroz saradnju i združivanje resursa, narodi Evrope mogu da postignu mir i solidarnost i time obezbede prosperitet. Ispunili smo to da imamo ujedinjeni kontinent sa trajnim mirom, koji je prosperitetan. Evropska unija predvodi globalne promene. Zasniva se na nekoliko osnovnih ideja koje zamenjuju konfrontaciju saradnjom. Inkluzivnost i solidarnost mogu da pobede nejednakost. Imamo toleranciju, kompromis. To su vrednosti, ne prepreke. Od globalne ekonomske krize do pandemije, sve nam je pokazalo da svet u kom živimo nije bajka - rekao je Fabrici.

On je dodao da je kovid je poslendji stres test, ali da je, "i pored svih teškoća, u samo nekoliko meseci Evropa je pokazala sposobnost da reaguje".

- Prvi put smo u duhu solidarnosti finansirali 1,7 bioliona evra za ekonomski oporavak Evrope. Uspeli smo da našu obavezu tržišne ekonomije pretočimo u deklaraciju i održimo obećanje da budemo solidarni sa svetom. Izvezli smo više od 200 miliona doza vakcina. Od toga skoro milion u Srbiju. Vodeći smo u finansijskoj podršci programu Kovaks. Pandemija nas nije sprečila da postignemo novi konsenzus za buduće decenije sa ciljem da imamo neutralnu emisiju, za jednu generaciju kontinent će biti zelena i efikasna ekonomija - dodao je on.

Istakao je da je Evropska unija i dalje posvećena zapadnom Balkanu.

- Evropska unija je prvi trgovinski partner Srbije i njen najveći investitor i izvor novih prilika. Evropska unija radi na tome da postanete deo evropske porodice. Mnogo napornog posla je pred nama. Čvrsto stojimo na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Potrebno je normalizovati odnoze u dijalogu sa Prištinom, ali verujem da će Srbija da ispuni sve uslove - zaključio je fabrici.

Okupljenima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On se takođe dotakao Šumanove deklaracije, rekavši da je "dok su užasi svetskog rata tinjali, dok je Evropa lečila rane, imala ljude poput Roberta Šumana" i dodao da su evropski narodi su imali hrabrosti da u dotadašnjim priotivnicima vide potencijalne saveznike.

- Nadamo se da će Srbija uz vašu pomoć i kritiku biti ona koju vidite kao ravnopravnu. Verujemo da smo podrškom, ali i kritikom doprineli da Evropska unija bude bolja za život. Moramo mnogo napora da uložimo u reforme jer znamo da nam to donosi boljitak. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava, kojima sada pristupamo sa više odgovornosti istakao je Vučić.

On je rekao da Evropa "ne pripada samo onima koji bi da iskoriste evropski novac, onima u vladi koji kažu da su na evropskom putu jer misle da time sprečavaju opoziciju da dođe na vlast, onima kojima je to jedini put da se ponovo dočepaju vlasti".

- Znam koliko nama u Srbiji nije lako kada čujemo primedbe po pitanju KiM ili kritike iz oblasti iz vladavine prava. Verujemo da ćemo novim pristupom uspeti da promenimo odnos građana Srbije i dobijemo više pažnje od predstavnika Evropske unije. Evropska unija je nesumnjivo najveći donator, investitor i daleko najvažniji trgovinski partner Srbije. Da nije bilo podrške nje, ne bi se popravila situacija ni u oblasti obrazovanja. Dobili smo i dodatnu konkretnu podršku pre svega projektu modernizacije, odnosno gotovo  izgradnje nove pruge Beograd-Priština. Gospođa Fon der Lajen ističe da je ovo ogroman projekat i da podrška prevazilazi sve što smo do sada uradili. Evropu smatramo svojom kućom i želimo da joj dajemo koliko možemo. Nadam se prilici da zvaničnike Evroske unije ponovo ugostimo kako bismo nastavili razgovor o napretku Srbije - zaključio je Vučić.

Na fasadi Skupštine grada putem 3D video projekcije, projektovana je umetnička instalacija studenata Fakulteta primenjenih umetnosti i interaktivna izložba "Priče iz Srbije".

Dan Evrope, ustanovljen u znak sećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU) i Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

U svetlu toga što nakon izlaska iz teškog perioda pandemije Srbiju i EU čekaju novi zajednicki projekti i zadaci, saradanja i rast, na kraju svečanosti ambasador Fabrici i predsenddik Srbije posadili su biljke na mapu Evrope koja je instalacija odnosno pobednički rad devet studenata FPN koje je Delegacija EU raspisala povodom Dana Evrope.

Na taj način poslali su poruku rasta, solidarnosti i zelene agende Evrope, a da ona bude jača i čvršća.

Prijem je održan u sećanje na 9. maj 1950. godine, kada je potpisana Šumanova deklaracija, koja je postavila temelje Evropske unije, projekta koji je doneo najduži period bez rata na Starom kontinentu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GT

    8. maj 2021 | 21:04

    Hoćemo referendum, zaustavite rasturanje Srbije zbog EU utopije. Ne žele nas, kad je nemac bio za srbina? Procitajte danasnju izjavu Milanovića pa mi recite kada će se desiti da Srbija udje u EU, nikada! Lažete narod. Niko nama ne brani da uredimo zemlju po ugledu na EU zakone ali mi bi samo pare.

  • бојан

    8. maj 2021 | 21:37

    Можда грешим, али ако преседник једне земље изјави да се залаже за компромис око једног дела своје територије, ма како се тај део звао, са онима који су тај део земље отели... Зар то није кршење устава?

  • Boban

    8. maj 2021 | 22:47

    Ako nam je eu uzor onda odma treba da uzmemo strik i da se obesimo.... pa ti isti su nas i bombardovali a sad izigravaju neke fine koji nas vole i zele.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA