Savet EU odobrio novu metodologiju za pritupanje Srbije Uniji

Do saglasnosti Saveta EU došlo je nakon što je nakon što je Srbija prihvatila primenu nove metodologije na već postojeći proces pristupnih pregovora sa EU, a u Briselu navode da će promene u procesu biti prilagođene postojećem pregovaračkom okviru sa Srbijom

  • 5
Aleksandar Vučić Brisel Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Savet Evropske unije se saglasio o primeni revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Srbijom, objavljeno je u Briselu.

Do saglasnosti Saveta EU došlo je nakon što je nakon što je Srbija prihvatila primenu nove metodologije na već postojeći proces pristupnih pregovora sa EU, a u Briselu navode da će promene u procesu biti prilagođene postojećem pregovaračkom okviru sa Srbijom.

Elementi revidirane metodologije proširenja biće predstavljeni Srbiji na sledećem sastanku Međuvladine pristupne konferencije na ministarskom nivou koja bi trebalo da se održi u junu.

Nova metodologija pristupanja Srbije zahteva snažniji fokus na temeljnim reformama, kao što su vladavina zakona, osnovna prava, funkcionisanje demokratskih institucija i reformu javne uprave, ali i ekonomski kriterijumi.

Istovremeno se inistira na jačem političkom upravljanju koje bi trebalo da ojača dijalog EU i zemalja članica sa zemljama kandidatima, u cilju fokusiranja na ključne reforme za dalji napredak.

Poboljšana metodologija predviđa i povećani dinamizam u procesu koji se ogleda u grupisanju pregovaračkih poglavlja u šest klastera, što povlači i otvranje više poglavlja istovremeno.

Na kraju, insitira se i na poboljšanoj predvidljivosti procesa, što bi trebalo da se ogleda u objektivnosti kriterijuma, ali i u rigoroznim pozitivnim i negativnim uslovljavanjima, kao i u revirzibilnosti procesa.

U Savetu EU podsećaju da su pristupni pregovori Srbije započeli u januaru 2014. godine.

Srbija je do danas otvorila 18 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremneo zatvorena.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    11. maj 2021 | 18:26

    Nikada I nikada I ovako nas pritiskaju sta bi bilo da smo u zlocinackoj organizaciji zar sa onima koji su nas bombardovali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA