≫ 

"Što pre nastavimo dijalog, bolje po sve u regionu. Lopta je sada u posedu Prištine"

Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje, bez kojeg nema stabilnosti, investicija, a tako ni budućnosti za mlade - izjavila je predsednica Vlade Srbije

  • 5
Ana Brnabic forum Dostupnost informaciono-komunikacionih tehnologija Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je danas u Atini da ne razume kako Prištini dijalog sa Beogradom nije glavni prioritet, jer samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje, bez kojeg nema stabilnosti, investicija, a tako ni budućnosti za mlade.

Brnabić je, na Delfi ekonomskom forumu, u razgovoru sa glavnim i odgovorim urednikom dnevnika "Katimerini" Atanasiosom Elisom, upitana za situaciju u vezi sa KiM, rekla da, iako su dijalog trebalo da podstaknu Vašingtonski sporazum i imenovanje specijalnog izaslanika EU, nažalost došlo do promena u Prištini.

Podsetila je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smatra da dijalog nije ključni prioritet Prištine.

- To ne razumem, jer smatram da bi dijalog trebalo da bude glavni prioritet. Bez dijaloga nema trajnog rešenja - navela je ona.

Kazala je da Beograd čeka na nastavak dijaloga, ali i da je lopta na strani Prištine.

Na pitanje da li nova američka administracija igra ulogu u potrazi za rešenjem, Brnabić je izrazila uverenje da je inicijativa sada na EU. Podsetila je da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj zakazao nastavak dijaloga, ali je on odložen zbog Prištine.

Kosovska Mitrovica, grad, ulice, panorama Kosovska Mitrovica / Foto: Tanjug/Kristina Maslarević

- Nadamo se da ćemo uskoro imati potvrdu za novi datum. Ne vidim da ima načina za rešenje bez dijaloga. Dijalog je veoma težak, u njemu su potrebni hrabri lideri, ali je jedini način za napredak. Što pre nastavimo dijalog, to je bolje po sve u regionu - istakla je predsednica srpske vlade.

Srbija i region

Na pitanje kako gleda na Prespanski sporazum, Brnabić je kazala da je zvanični Beograd odmah podržao taj dogovor.

- To je bila dobra vest, koja je omogućila Severnoj Makedoniji da nastavi evropski put. Iako sam premijer Srbije, znam da je nemoguć prosperitet moje zemlje bez prosperiteta celog regiona. Zato je meni kao premijeru Srbije važan napredak svih u regonu, koliko i napredak moje zemlje - rekla je ona.

Brnabić je istakla da je Prespanski sporazum dokazao i da istorijska teška pitanja mogu da se reše dijalogom, što je važno i za dijalog sa Prištinom.

Krizni stab Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Mi se zalažemo za rešavanje problema kroz dijalog, kompromisom. Prespanski sporazum je dobar primer kako se nadamo da će se rešiti stvari sa Prištinom - kazala je Brnabić, ističući da pokazuje i da, čim se postigne komprimis svi treba da ga prihvate.

Odnosi Srbije i Grčke

Govoreći od odnosima sa Grčkom, Brnabić je kazala da je imala veoma dobar razgovor sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom sa kojim je dogovorila sledeći sastanak Visokog saveta za saradnju dve zemlje, koji će biti održan u junu ili julu u Beogradu.

Istakla je da građani Srbije vole Grčku i njeno more, i da ne mogu dočekati da ovog leta odu na odmor. S tim u vezi je navela da su dve zemlje ranije dogovorile bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju serftifikata o vakcinaciji, što će omogućiti građanima da putuju bez administrativnih prepreka.

Drugi važan sporazum je, prema njenim rečima, dokument koji treba iduće nedelje da se potpiše u Atini o ukidanju naplate rominga, što će biti dodatni podstrek građanima Srbije da dođu u Grčku.

- To su stvari koje vlade treba da rade, jer vlade su tu da rade za građane - rekla je Brnabić.

Kazala je da je priznanje digitalnih sertifikata već u primeni, a sporazum o romingu očekuje da će stupiti na snagu odma po potpisivanju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    13. maj 2021 | 15:21

    samo me interesuje sto ne kažu narodu da moramo da priznamo kosovo

  • VLada

    13. maj 2021 | 14:25

    Bolje po sve u regionu?! Ej, ti si premijerka Srbije, eventualni razgovor treba da bude u interesu Srbije! Kakve su to floskule? Realno, bolje da ga ne bude... Do sada je dijalog bio isključivo u korist Prištine! A i traženje primene čuvene zajednice SO je promašeni tema.

  • Nenad

    13. maj 2021 | 15:06

    Znaci mi smo prepustili posed i cekamo kontru. Uvek nam je taktika bila jaca strana!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA