≫ 

Vučić: Nema promena međa bez sukoba, insistiramo da se poštuju granice ustanovljene Poveljom UN

Predsednik Srbije rekao je da je sa Pahorom razgovarao o Kosovu i Metohiji, nastavku dijaloga sa Prištinom, ali i situaciji u regionu

  • 29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Posle sastanka predsednik Srbije rekao je da je bilo reči o nekoliko važnih tema.

- Srbija ima visoku stopu proivrednog rasta i od presudnog značaja je da se posvetimo reformama. Verujem da možemo još bolje rezultate da postignemo sa našim prijateljima iz regiona. Imamo dobar dijalog o položaju Srba u Sloveniji ali i Slovenaca u Srbiji - rekao je Vučić.

- Za nas je uvek važna uloga koju Slovenija ima u Zapadnom Balkanu - rekao je predsednik Srbije i dodao da je najviše bilo reči o regionalnim pitanjima, o KiM kao i regionu.

Govoreći o dijalogu, rekao je da je Beograd uvek spreman za razgovor.

- Spremni smo uvek za dijalog jer smatramo da nijedan zamrznut konflikt nije dobar, vidite kako se to završava, svakih pet godina ih neko odmrzne - dodao je predsednik.

O "non pejperu" i promeni granica

 

- Nakon tragedije koja je zadesila Zapadni Balkan devedesetih, došlo je do formiranja novih granica uz nadu da će zavladati trajni mir. To sam mislio kad sam govorio o tome da ne verujem da je moguća mirna promena granica. Čak i ako bi tako počela, ne bi se mirno završila, ubeđen sam u to - rekao je predsednik Slovenije.

S druge strane, predsednik Srbije rekao je da je to za njega najteže pitanje, naročito pred predstavnicima zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

- Kada čujem da ljudi govore o tome da nema promena granica, saglasan sam da nema promena međa bez sukoba. Ipak, Srbija insistira da se poštuju granice ustanovljene poveljom UN. Ako je to slučaj, mi u potpunosti podržavamo - rekao je predsednik Srbije.

Pahor: Otvoren sam za sve savete, ali i upozorenja

 

Predsednik Slovenije Borut Pahor obratio se javnosti nakon sastanka sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i tim povodom istakao da je današnja poseta Beogradu pre svega uvod u samit Procesa Brdo-Brioni.

- Izuzetno mi je drago što sam danas ovde i što je razgovor bio dobar. Glavna tema je samit Procesa Brdo-Brioni i proširenje Evropske unije i pod kojim uslovima će to činiti buduće države članice. Najveći interes svih nas je mir i stabilnost, to je i ono što je predsednik Vučić rekao i što uvek ističe i to je poruka koju ćemo u ponedeljak poslati Evropskoj uniji.

Mi se zalažemo za mir u svim našim različitostima. Nakon godinu i po dana ovo će biti ovakav prvi susret i u svet će otići jedna nadahnuta informacija okrenuta ka reformama zemalja kako bi što pre postale deo Evropske unije. Otvoren sam za sve savete i upozorenja sa kojima me je upoznao predsednik Srbije, zahvalan sam mu na tome. Mi smo vođe i mi sada moramo da pokažemo snagu i da se potrudimo da ostvarimo dobre bilateralne odnose u jugoistočnoj Evropi - rekao je Pahor.

Pre Beograda, Pahor boravio u Prištini

 

Predsednik Slovenije pre posete Beogradu, boravio je u Prištini, gde se sastao sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani i ponovio svoj stav, da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da ima potpuno različit stav u odnosu na sadržaj "non-pejpera".

- Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na samitu Brdo-Brioni da nastave proces proširenja i reformi. To je istorijska potreba - rekao je nakon sastanka sa Osmani ponovo komatarišući neslužbeni dokument slovenačkog premijera Janeza Janše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    14. maj 2021 | 13:13

    По тој повељи Косово и Метохија и припадају Србији тако да слажем се са мишљењем Вашег изабраног предједника...

  • Cvetkovic

    14. maj 2021 | 11:12

    Nadam se da ce se stvoriti uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Pristine ali i da druga strana ispuni preuzetu obavezu od pre sest godina i osnuje ZSO!

  • Saša

    14. maj 2021 | 10:39

    Vrapci na grani znaju da je jedina kočnica ka pomaku sa mrtve tačke samo i isključivo Priština!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA