≫ 

Vučić: Neću priznati nezavisnost Kosova ni po cenu svoje glave, očekuju nas ozbiljni pritisci

Srbija mora da bude ekonomski i socijalno snažnija, da se bori za sebe, ostane na evropskom putu i da se osloni najpre sama na sebe. Lako svakako neće biti - rekao je predsednik Srbije

  • 69
Aleksandar Vučić Foto: Telegraf.rs

Može li doći li do pogoršanja situacije na Kosovu i Metohiji, kako će izgledati susreti sa učesnicima samita Brdo - Brioni, zašto je predložio ujedinjenje sa Šapićevom strankom SPAS i kakve još promene očekuju "naprednjake" pre izbora?

O ovim i drugim političkim temama govorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u emisiji "Prva tema" na televiziji Prva.

O zahtevu da se povuku Kfor i Unmik sa KiM

Osvrno se i na izjavu od pre dva dana, da će jedna velika sila tražiti povlačenje Kfora i Unmika sa Kosova i Metohije, i rekao da je to zastrašujuće i "značilo bi kraj svega".

- Jedna opcija je da se povuku Kfor i Unmik i ostane Bondstil, kao jedina baza, a druga da se strane misije povuku, kao i američka baza - izjavio je on i dodao da će se on boriti za interese naše zemlje.

Predsednik je rekao da je cilj Srbije očuvanje mira i bezbednosti, a njegov da nijednoj majci ne vrati sina u kovčegu.

O promeni granica na Balkanu

Na početku, predsednik Se osvrnuo na današnji sastanak sa slovenačkim predsednikom, Borutom Pahorom, kao i o gorućoj temi poslednjih dana, promeni granica na Balkanu.

Balkan mapa Foto: SHutterstock

- Ja sam na kraju svog mandata. Protiv mene stranci ne mogu ništa da urade. I da me smene sutra, pa šta? Kad čujete nekoga da priča kako je protiv promena granica, znajte da je reč o ljudima kojima je cilj da unište Srbiju. Oni su devedesetih menjali granice naše zemlje, onda su napali Srbiju, bombardovali je, pa rekli da je to zbog humanitarne katastrofe, pa 2008. podržali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, dakle podržali promenu granica jedne suverene zemlje, a sada pričaju o poštovanju nepromenjivosti granica - rekao je predsednik.

Otkrio je da su mu, uoči sastanka Brdo Brioni, dokument o tome da bi svi trebali da se protive promenama granica na Balkanu, ali je on uneo amandman i tražio da se "poštuje, ali u skladu sa Poveljom UN.

- I to se nikome nije i neće svideti, jer to podrazumeva da je KiM u sastavu naše zemlje, kao što i jeste - rekao je i dodao da "neće priznati nezavisnost Kosova po cenu svoje glave".

- Ponosan sam na činjenicu što sam predsednik Srbije koji je izdržao svaki pritisak u Vašingtonu. Glavu dajem, ali Srbiju ne dajem, rekao sam i tamo - naglasio je on.

O spajanju SNS i SPAS

Vučić je rekao da je cilj Srpske napredne stranke da ima apsolutnu većinu na predstojećim izborima, na nivou Beograda, a još ubedljiviju pobedu na nivou cele Srbije i tako odgovorio na navode koji su se pojavili u javnosti, da se sa strankom Aleksandra Šapića ujedinio jer mu je pao rejting.

Sastanak delegacija Srpske napredne stranke SNS i SPAS-a, Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Mislim da je Srbije dostigla jedan stepen razvijenosti koji nikad nije imala, kao stranka koja je na vlasti, učinili smo više nego iko od naših prethodnika - kazao je on.

Na pitanje da li će se on kandidovati na narednim izborima, rekao je da će o tome biti odlučeno na nivou stranke, kao i da ne misli da je "Bogom dan" i da niko drugi ne može biti kandidat umesto njega.

Međustranački dijalog

Kada je reč o međustranačkom dijalogu, predsednik je rekao da je onaj sastanak na kom je on bio prisutan, bio konstruktivan i da mu se dopalo što su i učesnici bili zadovoljni.

DIJALOG SKUPSTINA STRANKE Foto: Tanjug/Zoran Žestić

O Nebojši Stefanoviću

Predsednik je govorio i o ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, o izjavama u Tužilaštvu koje su dali on i njegova nekadašnja sekretarka Dijana Hrkalović

- O Dijani Hrkalović nemam nimalo dobro mišljenje, o Nebojši Stefanoviću imam nešto bolje mišljenje. Najviše od Nebojše zavisi da li će ostati ministar, a o tome ćemo odlučiti u narednim danima, posle samita na Brdu Brioni. Zaključak je taj da će zakon važiti jednako za sve. Ja sam spreman sa njim da razgovaram, on je mnogo toga uradio dobrog u ranijem periodu u našoj stranci - rekao je Vučić.

Vakcinacija građana Srbije

- Ponosan sam na broj vakcinisanih ljudi. U junu ćemo dobiti nove doze Sputnjik V vakcine. Imaćemo nacrt kako će izgledati nova fabrika za proizvodnju vakcina. Zamislite kada bismo proizvodili tri vakcine protiv korone u Srbiji? Ne znam da li je rezultat vakcinacije dobar zato što su se vakcinisale gospođa Karleuša i gospođa Ražnatović, ali svaka čast stanovništvu Srbije. Ukoliko budemo sačuvali mir i stabilnost, moći ćemo da rastemo brže od svih ostalih.

Vakcinacija, Beogradski Sajam Foto: Nikola Tomić

- I naši i strani državljani mogu da se vakcinišu kod nas. Dođite u Srbiju da se vakcinišete. Biće otvoreno za apsolutno svaku zemlju da dođu kod nas, mi imamo previše vakcina - rekao je predsednik.

Prikazani snimci mafijaškog bunkera Veljka Belivuka

Fotografije i snimci iz mafijaškog bunkera Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe prikazane su tokom emisije.

Na klipovima i fotografijama predstavljeno je kako su otkrivene tajne prostorije u kojima su pripadnici klana ubijali, mučili, a potom uništavali tela žrtava.

Kada je tek počelo hapšenje Velje Nevolje, bilo je dosta sumnje u javnosti da li će biti dokaza za ono što su počinili, a 6 meseci tužilac ima rok da ih prikupi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naša istorija!!!

    14. maj 2021 | 23:42

    Ne daj Vucko Kosovo to je naša svetinja!!!Ne daj ni Dusana ni Lazara!

  • Filip

    15. maj 2021 | 06:24

    Pritisci nas ocekuju iskljucivo od neprijatelja iz nato i eu zemalja koje nazivas ptijateljima

  • Kole

    14. maj 2021 | 22:15

    Pametno, jel ko god bi priznao stigla bi ga Lazareva kletva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA