≫ 

19. maja Konferencija o napretku slučaja protiv bivših lidera terorističke OVK

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo - inače poznato i kao Specijalni sud - istražuju navodne zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK, počinjene nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine

  • 0
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Foto: Tanjug/AP

Specijalni tužilac u slučaju bivšeg lidera terorističke OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija održaće sledeće nedelje Konferenciju o napretku ovog slučaja, prenosi Gazeta ekspres.

Prema kalendaru Specijalnog suda, ova Konferencija bi trebalo da se održi 19. maja u 11 časova.

Tačiju, Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju se na teret stavljaju dela koja imaju veze sa ratnim zločinima, nezakonitim ili proizvoljnim pritvaranjem, okrutnim postupanjem, mučenjem i ilegalnim ubistvima i zločinima protiv čovečnosti, drugim nehumanim delima, mučenjem, ubistvima, ilegalnim nestancima i progonom, koja su se, prema tvrdnjama Specijalizovanim komorama dogodili između marta 1998. i septembra 1999.

Specijalizovana veća tvrde da za ove zločine, bivši lideri OVK snose krivičnu odgovornost kao pojedinci na osnovu različitih oblika krivične odgovornosti za zločine predstavljene u optužnici, „koji su počinjeni u kontekstu sukoba međunarodne oružane snage na Kosovu i u kontekstu rasprostranjenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnja da su protivnici OVK“.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo - inače poznato i kao Specijalni sud - istražuju navodne zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK, počinjene nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ovi zločini pominju se u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Video: Hašim Tači saslušao optužnicu, pa ustao i izjavio: Nisam kriv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA